Editura Evenimentul si Capital

SUMMIT NATO. Rasmussen: Sprijinim Ucraina, o vom AJUTA cu peste 15 milioane de euro

Petro Poroșenko, președintele Ucrainei
Autor: | | 62 Comentarii | 3375 Vizualizari

Alianţa Nord-Atlantică va lua măsuri pentru a-şi consolida apărarea la frontiera estică şi îşi va exprima sprijinul pentru Kiev cu ocazia summitului ce începe joi în Ţara Galilor, văzându-se nevoită de criza ucraineană să efectueze cea mai radicală modificare de strategie faţă de Rusia, după încheierea Războiului Rece. Membrii est-europeni ai NATO, inclusiv Polonia, au făcut apel la detaşarea permanentă a mii de trupe pe teritoriile lor pentru a descuraja orice posibil atac rusesc. Dar Alianţa, prin vocea secretarului său general Anders Fogh Rasmussen, a respins acest scenariu, parţial din cauza costurilor şi parţial pentru că nu vrea să încalce prevederile acordului cu Rusia din 1997 în virtutea căruia NATO s-a angajat să nu staţioneze permanent forţe de luptă semnificative în est.

UPDATE ora 21.10: După discuțiile privint criza din Ucraina, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că NATO sprijină Ucraina și o vor ajuta financiar cu peste 15 milioane de euro. La rândul său, președintele Petro Poroșenko, a subliniat că Ucraina dorește o "apropiere cât mai mare de NATO".

În legătură cu ajungerea la un armistiţiu în estul Ucrainei, în cursul unei reuniuni între beligeranţi prevăzute vineri la Minsk, Poroşenko a răspuns: "Sunt prudent optimist". El a amintit că preşedintele rus Vladimir Putin a propus miercuri un plan de soluţionare a conflictului şi că rebelii proruşi s-au declarat "pregătiţi pentru un armistiţiu imediat".

Totuşi, el a recunoscut că este vorba de o "mare provocare" şi a reamintit principalele condiţii propuse de Ucraina într-un plan de pace: controlul frontierei ruso-ucrainene de către OSCE, retragerea trupelor ruse şi eliberarea militarilor reţinuţi de rebeli sau de Rusia..

UPDATE ora 19.50: „Este la latitudinea fiecărui stat membru al NATO dacă va furniza în mod individual arme Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, excluzând orice implicare a Alianţei Nord-Atlantice în acordarea vreunui sprijin militar armatei ucrainene care luptă împotriva separatiştilor sprijiniţi de Rusia, transmite agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

„NATO este o alianţă şi nu se implică în livrarea de echipamente militare pentru că nu dispunem de capacităţi militare”, a argumentat Rasmussen la o conferinţă de presă desfăşurată în timpul summitului NATO, când a fost întrebat dacă Alianţa va furniza arme Ucrainei.

Capacităţile militare „se află în posesia aliaţilor individuali, aşadar astfel de decizii sunt decizii naţionale şi nu vom interveni” în adoptarea lor, a adăugat el.

Guvernul de la Kiev a cerut statelor occidentale să-i furnizeze tehnică militară astfel încât armata ucraineană să poată face faţă confruntărilor cu separatiştii susţinuţi de Moscova

UPDATE 18.15. Liderii principalelor state membre ale NATO au convenit, la o întâlnirea de astăzi, că trebuie instituite noi sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a acţiunilor acesteia în estul Ucrainei.

Preşedintele francez Fracois Hollande a atras atenția că evoluţiile din orele următoare vor fi determinante în decizia de adoptare a unor astfel de sancţiuni la Consiliul European de vineri, relatează Reuters.

UPDATE 17.30. La rândul său, președintele Petro Poroșenko a declarat că va solicita o încetare a focului mâine, în contextul reuniunii de la Minsk.

"La ora locală 14.00, în condiţiile în care reuniunea de la Minsk are loc, voi cere Statului Major să instituie o încetare a focului bilaterală şi sperăm că punerea în aplicare a planului de pace va începe de mâine", a explicat liderul de la Kiev.

UPDATE 17.00. Liderii autoproclamatelor republici populare din Donețk și Lugansk și-au exprimat disponibilitatea de a da, mâine, ordin de încetare a focului, relatează RIA Novosti.

"Suntem gata să ordonăm la 5 septembrie, la 15.00 ora Moscovei, încetarea focului, cu condiţia să se înregistreze un acord şi reprezentanţii Kievului să semneze planul de reglementare paşnică a conflictului", se arată într-un comunicat semnat de liderii Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţkii.

UPDATE 16.30.  Preşedintele ucrainean a anunţat astăzi, la Newport, că un plan pentru un armistiţiu în estul  Ucrainei urmează să fie semnat mâine, la Minsk, şi că NATO îi susţine pe membrii săi care sunt pregătiţi să furnizeze asistenţă militară Ucrainei.

"Mâine urmează să fie semnat un document care prevede etapele implementării unui plan de pace pentru Ucraina. Prevederea-cheie a acestui plan este un armistiţiu", a precizat Petro Poroşenko.

În capitala Belarusului va avea loc mâine o întâlnire a grupului de contact, format din reprezentanţi ai Kievului, Moscovei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), reuniune la care vor participa și liderii rebelii pro-ruși din estul Ucrainei.

UPDATE ora 16.00: Rusia are câteva mii de militari şi sute de tancuri şi vehicule blindate pe teritoriul Ucrainei, a declarat, azi, un ofiţer NATO pentru Reuters, pe marginea summitului Alianţei din Ţara Galilor.

NATO a declarat anterior că „peste 1.000 de militari ruşi” acţionează pe teritoriul Ucrainei, prezentând astfel o escaladare a implicării militare a Moscovei în fosta republică sovietică.

„Vedem în continuare câteva mii de combatanţi ruşi pe teritoriul Ucrainei, dotaţi cu sute de tancuri şi vehicule blindate, deci nu există nicio modificare substanţială în dispunerea forţelor ruse în interiorul Ucrainei”, a declarat ofiţerul NATO sub rezerva anonimatului, la Newport.

El a precizat că în jur de 20.000 de militari ruşi rămân în apropierea frontierei cu Ucraina.

UPDATE ora 15.45: Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi liderii SUA, Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Italiei au început convorbiri la Newport, înainte de deschiderea oficială a summitului NATO, transmite AFP.

Potrivit unor surse diplomatice, Poroşenko urmează să-i informeze pe liderii occidentali în legătură cu situaţia din estul Ucrainei şi să evoce cu aceştia planul de reglementare a crizei propus miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin.

La masa discuţiilor se află preşedinţii american şi francez, Barack Obama şi François Hollande, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron şi premierul italian Matteo Renzi.

UPDATE ora 15.30:  Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, salută orice efort de pace, inclusiv planul în şapte puncte propus de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în vederea reglementării situaţiei din Donbass, dar subliniază importanţa faptelor, nu a vorbelor.

Rasmussen a făcut aceste afirmaţii azi, înainte de începerea lucrărilor summitului NATO, întrebat de agenţia de presă Unian.ua (din Ucraina) dacă „așa-zisul plan de pace al lui Putin” este capabil să îmbunătăţească situaţia din Ucraina, potrivit Agerpres.

„În ceea ce priveşte aşa-zisul „plan de pace”, în primul rând vreau să subliniez că salutăm toate eforturile îndreptate în direcţia reglementării paşnice a crizei din Ucraina. Trebuie, totodată, să remarc că se ţine cont de ceea ce se întâmplă în realitate. Din păcate, continuăm să fim martorii implicării Rusiei în destabilizarea situaţiei din estul Ucrainei”, a declarat secretarul general al Alianţei Atlanticului de Nord.

În acest context, Rasmussen a îndemnat, din nou, Rusia să-şi retragă trupele de la frontiera ucraineană, să înceteze livrările de arme şi combatanţi în Ucraina, precum şi susţinerea formaţiunilor militare din Ucraina şi să înceapă un proces politic constructiv.

„Aceștia ar fi paşi concreţi pentru soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina”, a subliniat Anders Fogh Rasmussen.

Întrebat despre ajutorul acordat Ucrainei, secretarul general al Alianţei a amintit că în cadrul summitului va avea loc reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, în timpul căreia va avea loc întâlnirea cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

„Va fi adoptată o declaraţie comună în care vor fi menţionaţi paşii concreţi în vederea întăririi parteneriatului dintre NATO şi Ucraina”, a spus Rasmussen

UPDATE ora 13.00:  Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, azi, că Rusia atacă Ucraina, amplificându-şi astfel retorica împotriva Moscovei în debutul summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Newport, în Ţara Galilor (Marea Britanie).

„Ne confruntăm cu un mediu de securitate schimbat substanţial. Spre Est, Rusia atacă Ucraina”, a declarat el jurnaliştilor la sosirea la summitul NATO care are loc într-un complex dintr-o staţiune de golf din afara oraşului Newport.

Întrebat despre planurile preşedintelui rus Vladimir Putin privind o încetare a focului în estul Ucrainei, Rasmussen a spus că Alianţa salută eforturile pentru găsirea unui acord de pace, dar că ceea ce contează este situaţia din teren.

Moscova neagă acuzaţia că a trimis trupe în Ucraina, însă NATO susţine că Rusia are peste 1.000 de militari care operează în estul Ucrainei.

Pe de altă parte, Rasmussen s-a declarat convins că aliaţii din NATO vor analiza cu seriozitate orice solicitare din partea guvernului din Irak de asistenţă în contextul confruntării cu insurgenţa jihadiştilor Statului Islamic.

Agenda summitului NATO

Preşedintele american Barack Obama şi restul conducătorilor NATO care se vor întâlni în staţiunea Celtic Manor din sudul Ţării Galilor vor discuta şi despre modalităţile de combatere a Statului Islamic, gruparea jihadistă ce s-a profilat ca o nouă ameninţare pe flancul sudic al Alianţei, scrie Reuters, citată de Agerpres.

În contextul în care peste o decadă de operaţiuni de luptă conduse de NATO se apropie de sfârşit în Afganistan la finele acestui an, alianţa militară condusă de SUA cu 28 de state membre îşi reorientează parţial atenţia asupra obiectivului său primordial de a-şi apăra teritoriul.

Astfel, liderii NATO vor crea o forţă „vârf de lance” de reacţie rapidă, ce ar urma să includă mai multe mii de trupe în măsură să răspundă unor situaţii de criză în câteva zile, potrivit unor oficiali.

Membrii est-europeni ai NATO, inclusiv Polonia, au făcut apel la detaşarea permanentă a mii de trupe pe teritoriile lor pentru a descuraja orice posibil atac rusesc.

Dar Alianţa, prin vocea secretarului său general Anders Fogh Rasmussen, a respins acest scenariu, parţial din cauza costurilor şi parţial pentru că nu vrea să încalce prevederile acordului cu Rusia din 1997 în virtutea căruia NATO s-a angajat să nu staţioneze permanent forţe de luptă semnificative în est.

În schimb, liderii NATO vor fi de acord să poziţioneze preventiv echipament şi provizii, precum combustibil şi muniţie, în ţările est-europene cu baze gata să găzduiască forţa de reacţie rapidă a NATO în caz de nevoie.

Cu toate că NATO a subliniat că nu intenţionează să intervină militar în Ucraina, care nu este membră, Alianţa a ales să consolideze apărarea ţărilor est-europene care i s-au alăturat în ultimii 15 ani.

Printre altele, ţările baltice se tem că Rusia ar putea folosi acelaşi pretext ca în Crimeea - protejarea populaţiei rusofone - pentru a interveni în teritoriile lor.

Într-un articol de opinie pentru The Times publicat joi, preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic David Cameron au scris: 'Ne întâlnim într-un moment în care lumea se confruntă cu multe provocări periculoase şi dinamice. La est, Rusia a călcat în picioare regulile prin anexarea ilegală a Crimeii şi prin trimiterea de trupe pe teritoriul ucrainean ce ameninţă şi subminează suveranitatea unui stat naţional. La sud, există un arc de instabilitate ce se răspândeşte din Nordul Africii şi Sahel spre Orientul Mijlociu'.

Cei care vor să opteze pentru o abordare izolaţionistă pentru astfel de ameninţări „nu înţeleg natura securităţii în secolul 21”, au scris ei. „Evoluţiile din alte părţi ale lumii, în special în Irak şi Siria, ne ameninţă securitatea acasă”, au explicat cei doi conducători.

Liderii NATO vor discuta despre criza din Ucraina joi cu preşedintele Petro Poroşenko.

Ei ar urma să aprobe un pachet de ajutor cu fonduri de aproximativ 12 milioane de euro menite să îmbunătăţească capabilităţile militare ucrainene în domenii precum logistică, capacităţi de comandă şi control şi apărare cibernetică.

În ceea ce-l priveşte, preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat, miercuri, un plan în şapte puncte care, în opinia sa, trebuie să fie baza discuţiilor pentru încetarea conflictului din estul Ucrainei şi care prevede în principal ca guvernul ucrainean să-şi retragă trupele din apropierea oraşelor şi ca separatiştii să oprească contraofensiva lansată cu o săptămână în urmă.

Luni, ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Heletei, a anunţat pe pagina sa de Facebook că Moscova a ameninţat Kievul, folosind canale neoficiale, cu un atac nuclear dacă acesta va continua să lupte cu separatiştii proruşi din estul ţării.




Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate