Sub semnul florii de măr, vernisajul „90x30 PROLOG”

Sub semnul florii de măr, vernisajul „90x30 PROLOG”

De Sfântul Gheorghe, marele purtător de biruință, Galeria Romană și-a deschis porțile către artă. A avut loc vernisajul „90x30 PROLOG”, expoziție care poate fi vizitată zilnic până pe 31 mai

Sub același semn al florii de măr, care a reușit să adune o mână de artiști acum 30 de ani, a stat și acest vernisaj numit „90x30 PROLOG”. 90 de ani de viață ai pictorului Paul Gherasim, 30 de ani de la înființarea grupului Prolog din care fac parte Constantin Flondor, Horea Paștina, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu. Au trecut 30 de ani de la prima expoziție „Floare de măr”, deschisă în decembrie 1985, la galeria Căminul Artei București. Joi seara, în cinci săli de la Galeria Romană au expus membrii actuali ai grupării – Paul Gherasim, Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Horea Paștina, Matei Lăzărescu, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu, împreună cu prietenii care i-au însoțit în timp - Afane Teodoreanu, Vasile Varga, Gheorghe Berindei, Florin Niculiu, Ion Nicodim, Octav Grigorescu, Horia Bernea, Sorin Dumitrescu, Dan Mohanu, Andrei Rosetti.

Aceste săli au fost neîncăpătoare, căci nenumărați admiratori ai artei au ținut să fie prezenți la vernisaj. Oameni de cultură, actori, profesori, medici, artiști, oameni simpli care au trecut întâmplător prin zonă au intrat, au ascultat discursurile emoționante ale curatorilor expoziției și chiar au lăcrimat.

Întâlnirea din grădină

Ne puteți urmări și pe Google News

Ioana Pavelescu, cunoscuta actriță, ne-a spus că a impresionat-o faptul că Paul Gherasim a găsit puterea de a fi prezent la eveniment în ciuda vârstei sale înaintate. „Câțiva pictori s-au întâlnit acum 30 de ani într- o grădină cu meri pregătiți să dea în floare și au încercat împreună o experiență neobișnuită: de a uita ce au învățat în școală, încercare de a redeveni, de a fi la începutul meșteșugului lor, desenând, aproape uitând de ei, ramuri cu muguri în floare sau cu flori albe de măr stropite cu purpură și roua dimineții. Această prospețime a vederii, a contemplării, o încercare aproape mistică, a fost o experiență importantă pentru ei”, a spus Paul Gherasim.

„Pare de la sine înțeles, astăzi, că rostul artistului, justificarea lui esențială, este exprimarea de sine. Fie că are modestia de a-și restrânge competența la hotarele propriei inferiorități, fie că are orgoliul de a nu propune lumii altceva decât supremația personalității sale inconfundabile, artistul se resemnează sau se simte îndreptățit să vorbească mereu despre sine”, a crezut de cuviință să aștearnă la începutul catalogului de prezentare a expoziției Prolog „Floare de măr”, 1985, „Un reînceput” așezat și în catalogul expoziției organizate de Galeria Romană.

Expoziția „90x30 PROLOG”, de la Galeria Romană, str. Lascăr Catargiu nr.1, București, poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10.00 și 18.00, iar sâmbăta - între orele 10.00 și 14.00.