Editura Evenimentul si Capital

Sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD a inaugurat în România Guvernarea Turmentată | ROMANIA LUI CRISTOIU

Autor: | | 9 Comentarii | 5981 Vizualizari

Pe 14 iunie 2017, prezent la lansarea cărţii sale, „Descriptio Bessarabiae”, Adrian Năstase a zis la un moment dat: „Nici Biblia n-a rămas un text fix. Vechiul Testament a fost completat cu Noul Testament”

La taifasul pe care l-am avut cu Adrian Năstase, duminică, 18 iunie 2017, seara, la emisiunea România lui Cristoiu, am observat, nu fără o anume melancolie, că fostul premier, cel mai bun premier postdecembrist, se ocupă acum de cărţi şi nu de fapte de guvernare

În acest context, trimiterile lui Adrian Năstse la Cartea Sfîntă ar putea lăsa impresia unei neaşteptate preocupări pentru Teologie. Nici vorbă de aşa ceva. Adrian Năstase s-a referit la Biblie pentru a interveni cu un comentariu în Criza din PSD:

„Deci lucrurile se schimbă şi în ţară şi în exterior. Dacă e nevoie, Parlamentul poate să accepte, dînd un vot de încredere, o modificare a Programului de guvernare, cum s-a mai întîmplat. Deci, eu cred că oricine ar înţelege anumite modificări, dacă este cazul, la Programul de guvernare. Aşa încît a rămîne fixat în acest program mi se pare contraproductiv.” Într-adevăr, Criza din PSD, devenită rapid Criză politică de proporţii prin Răsturnarea propriului Guvern de către Coaliţia PSD-ALDE, s-a ivit din acuzaţiile aduse Guvernului Sorin Grindeanu că n-a respectat Programul de Guvernare, identificat cu Biblia CExN.

De fapt, nici măcar de Programul de Guvernare nu era vorba. Era vorba, aşa cum s-a văzut din reproşurile făcute de Liviu Dragnea, şi din acuzaţiile lansate în spaţiul public de cele trei ştiuci din heleşteul privatizat care e acum PSD – Gabriela Firea, Olguţa Vasilsecu şi Carmen Dan – de nerespectarea datelor precise din Programul de Guvernare de către Sorin Grindeanu în cele aproape şase luni de la investire.

Fireşte, aşa cum arăta Adrian Năstase, nici un Program de guvernare, nici cel ivit din capul lui Darius Vâlcov prin cezariana practicată de Liviu Dragnea, nu e un text sacrosanct, care nu suferă modificări.

Orice Program de Guvernare e pînă la urmă un plan întocmit de mîna Omului.

Şi ca orice plan întocmit de mîna omului, el poate fi nu numai corectat, dar şi dat peste cap de Mîna lui Dumnezeu care e Viaţa.

Primul capitol al capodoperei lui Mihail Bulgakov, Maestrul şi Margareta, cuprinde o scenă memorabilă. Mihail Alexandreevici Berlioz, redactorul şef al unei reviste literare sovietice, ateu convins, îi spune lui Woland, Diavolul, în popas la Moscova, că diseară are în plan să prezideze o şedinţă la asociaţia Massolit, după care a doua zi va pleca la băi, la Kislovodsk. Woland îi răspunde că omul nu poate spune cu certitudine nici măcar ce-o să facă diseară, şi, din acest punct de vedere şedinţa nu se va mai ţine, deoarece el, Berlioz, va fi decapitat de tramvai:

Annuska a cumpărat deja sticla de ulei, care sticlă se va sparge şi astfel distinsul va luneca pe trepte exact pe şine. Aşa se şi va întîmpla.

Mihail Bulgakov melancolizează pe seama eternei învățături Omul propune, Dumnezeu dispune.

Noi, mai puţin filosofi, vom trage o concluzie practică:

Orice plan poate fi contrazis de viaţă. Liviu Dragnea nu l-a citit pe Mihail Bulgakov şi, între noi fie vorba, nu-l văd meditînd la Planurile făcute de Mîna Omenească tragic contrazise de mîna lui Dumnezeu.

Pentru asta ar trebui să mai şi citească, nu numai să jefuiască, prin Teldrum.

Sigur e că Guvernul Sorin Grindeanu trebuia evaluat prin raportare la Programul de Guvernare din perspectiva vieţii care poate modifica orice plan. Liviu Dragnea i-a reproşat lui Sorin Grindeanu că n-a respectat datele precise din Programul de Guvernare.

Imaginea propusă de Liviu Dragnea era cea a unui Program de Guvernare ca foaie de parcurs dată TIR-ului condus de Sorin Grindeanu. Pe post de dispecer, Liviu Dragnea îi urmărea traseul, graţie GPS-ului pus pe TIR, şi cînd vedea că Guvernul a ajuns într- o localitate de pe parcurs cu cîteva minute mai tîrziu, decît în foaia de parcurs, îl nota într-un carneţel. Să admitem însă că viziunea lui Liviu Dragnea asupra Guvernării PSD e cea a unui drum făcut de un TIR plin cu castraveți.

Guvernul Sorin Grindeanu a picat. Noului Guvern, condus de Mihai Tudose, i s-a dat însă un alt Program de guvernare, net diferit de cel invocat pînă atunci drept Biblie, drept Text Sfînt. Normal ar fi fost ca noului Guvern să i se dea vechiul Program de guvernare cu datele modificate. Un fel de Foaie de Parcurs îmbunătățită.

Nu de alta, dar dărîmarea propriului Guvern a avut drept axiomă caracterul sacrosant al Programului de guvernare.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: dragnea, psd, nastase, criza, GPSStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate