Editura Evenimentul si Capital

Serviciile secrete ale SUA vor investiga finanțarea de către Rusia a unor partide europene. VEZI cum destabilizează Moscova Uniunea Europeană | EVZ PREMIUM

Vladimit Putin
Autor: | | 25 Comentarii | 4358 Vizualizari

Serviciile secrete din SUA vor investiga modul în care Rusia a infiltrat și finanțat, în ultimii 10 ani, o serie de partide din Uniunea Europeană, iar rezultatele anchetei ar putea fi date publicității. Jurnaliștii de la ”The Sunday Telegraph” au avut acces la un dosar guvernamental dedicat ”influenței rusești" în Europa, din care reiese că Moscova a derulat operațiuni în Franța, Olanda, Ungaria, Austria și Cehia, aceasta din urmă fiind considerată de agenții ruși drept poarte de intrare în Spațiul Schengen.

Potrivit ziarului britanic ”The Telegraph”, Congresul l-a însărcinat pe James Clapper, directorul US National Intelligence (structurile integrate de informații ale SUA) să verifice în amănunt aceste operațiuni ilegale, Washington-ul fiind îngrijorat de determinarea cu care Moscova speculează disensiunile dintre statele- membre UE, pentru a submina NATO, pentru a bloca programele de apărare antirachetă și a revoca sancțiunile economice impuse de Bruxelles după anexarea Crimeei.

Mai mulți înalți funcționari britanici au declarat ”The Telegraph” că decizia SUA este justificată de temerile tot mai mari că "un nou Război Rece" este în plină desfășurare în Europa, implicarea Rusiei fiind la cote mult mai mari decât în anii 80.


Investigațiile serviciilor secrete americane vor încerca să stabilească amploarea finanțării de către Rusia a unor partide și organizații caritabile europene, cu scopul de a "submina coeziunea politică" în interiorul UE, de a crea tensiune în jurul programului NATO de apărare antirachetă și a submina tentativele de a găsi surse alternative de energie, pentru a reduce dependența de gazul rusesc.

Oficialii britanii au refuzat să dezvăluie ziarului ”The Telegraph” ce formațiuni politice din Europa vor fi verificate, dar, în mod cert, este vorba de grupări de extremă dreaptă, ca de pildă Jobbik din Ungaria, ”Zori aurii” în Grecia, Liga Nordului din Italia și Frontul Național din Franța, care, în 2014, a primit un împrumut de  9 milioane de euro de la o bancă din Rusia.

Pe de altă parte, Austria va face obiectul unor monitorizări atente, fiind considerată placa turnantă a spionajului rusesc în Europa. În acest sens, va fi investigată o vizită a unor parlamentari austrieci în Crimeea, cu intenția de a legitima în ochii opiniei publice internaționale anexarea acesteia, precum și mai multe cazuri de spioni ruși descoperiți că foloseau documente austriece.

Un alt eveniment în care a fost detectată influența rusă, în special în privința mesajelor diseminate de propagandă, este referendumul care va avea loc în Olanda, în luna aprilie a acestui an. Atunci, olandezii vor putea bloca strângerea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Ucraina. 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate