SUA apasă pe acceleraţie privind tratativele pentru întâlnirea la vârf din Singapore. Trump şi Kim TREBUIE puşi „faţă în faţă”

SUA apasă pe acceleraţie privind tratativele pentru întâlnirea la vârf din Singapore. Trump şi Kim TREBUIE puşi „faţă în faţă”

O delegaţie la graniţa dintre cele două Corei, şi încă una la Singapore. În acest context diplomaţia americană a devenit un fel de turbo în încercarea de a organiza marea întâlnire dintre Trump şi Kim. De astăzi până în 12 iunie, data ipoteticei „faţă în faţă”, timpul este cel care presează.

Diplomaţia americană se străduieşte la maximum pentru a reuşi să organizeze întâlnirea dintre Trump şi Kim. Echipa americană care a zburat la Singapore, în  frunte cu vicele staffului de la Casa Alba, Joe Hagin, are sarcina de a planifica logistica summitului, dar şi de a reuşi împreună cu nord-coreenii să facă paşi palpabili spre denuclearizare.

Aflat la o partidă de golf, Donald Trump şi-a exprimat încrederea: ''Cred cu adevărat că nord-coreenii au un potenţial strălucitor. Kim e de acord cu mine în privinţa aceasta. Întâlnirea va avea loc!''. Echipa negociatorilor americani va trebui să facă paşi concreţi spre dezarmarea nucleară şi merg pe principiul apostolului Toma : ''până nu văd şi nu verific eu, nu cred''.

Cu ultima sa mediere, potrivit surselor de la Seul, preşedintele sud-coreean, Moon, pare a-şi fi câştigat un fotoliu la întâlnirea la vârf de la Singapore. Prezenţa sa ar putea să apară ca o excludere a altui actor important al acestei piese, adică a Pekinului. Zilele trecute, când summitul părea compromis, China a invitat părţile să relanseze dialogul.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest moment, o nouă escaladare a tensiunii din Peninsulă ar fi periculoasă pentru Xi Jinping, care ar ameninţa să arunce Phenianul în afara sferei sale de influenţă, notează la La Repubblica. Pentru Xi ideal ar fi ca cei doi să înceapă o lungă tratativă  în care să obţină propria influenţă asupra Phenianului.  Pe de altă parte, Dragonul se teme şi de un acord între Trump şi Kim care ar putea s-o dezavantajeze în zonă. De fiecare dată când în această dispută Pekinul părea ocolit, a reuşit să-şi impună centralitatea,''convocând'' pe Kim la raport. Nu e exclus ca scenariul să se repete.