SUA și Rusia rămân de părți opuse ale baricadei din Siria

SUA și Rusia rămân de părți opuse ale baricadei din Siria

Secretarul american de Stat s-a întâlnit la Moscova cu omologul său și cu președintele rus. Discuțiile s-au încheiat fără rezultate notabile, semn că relațiile sunt reci la momentul actual și pozițiile divergente

Rex Tillerson n-a reușit să obțină vreo promisiune de la ruși, în privința acțiunilor din Siria și a primit, în schimb, lecții despre trecutul americanilor în Orientul Mijlociu, iar în conferința de presă un reporter i-a amintit de gafa purtătorului de cuvânt Sean Spicer legată de gazele chimice și Hitler, care „nici măcar el nu le-a folosit împotriva propriului popor”.

Păreri diferite

Americanii și rușii nu au căzut de acord nici măcar asupra faptului că Bashar Al-Assad a folosit arme chimice, Kremlinul insistând că dictatorul sirian nu și-a gazat proprii cetățeni, iar oficialul american susținând contrariul.

Ne puteți urmări și pe Google News

În conferința de presă, după ce a cerut dovezi ale atacului chimic și pentru acuzațiile că Rusia s-a amestecat în alegerile din America, ministrul de Externe al lui Putin a vorbit despre istoria tristă a schimbărilor de regim, în care s-au implicat americanii, de exemplu în Irak și Libia.

În final, Tillerson a declarat direct că relațiile SUA-Rusia sunt „la cel mai scăzut nivel” și a avertizat că puterile nucleare nu pot avea o astfel de relație lipsită de încredere.

Putin s-a întâlnit cu Tillerson, în cele din urmă, după ce „s-a jucat” cu diplomatul american câteva zile și a afirmat că nu are programată o astfel de întâlnire. Întâlnirea a durat două ore, dar nu au fost publicate fotografii din spatele ușilor închise.

Lavrov a acuzat SUA că au lansat un „atac ilegal” în Siria, ceea ce este „extrem de îngrijorător”. Separat, Putin a declarat că încrederea fiind redusă, rămâne de văzut cum se pot coordona cele două puteri pentru a lupta împreună împotriva ISIS în Irak.

Puncte marcate

Tonul întâlnirilor a fost, totuși, unul „constructiv”, iar Putin speră ca mesajele „să-i fie transmise lui Trump”. S-a ajuns la o înțelegere ca liniile de comunicare să rămână deschise între Moscova și Washington. „Este nevoie de o anchetă obiectivă a ce s-a întâmplat în Siria”, a insistat Lavrov.

Sfidător, Lavrov a punctat, în „războiul declarațiilor”, că omologul american nu l-a amenințat cu sancțiuni. „Nu m-a amenințat cu nimic, de fapt”, a precizat diplomatul rus.

Interesul comun

Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a îndemnat SUA și Rusia să ajungă la o înțelegere privind calea ce trebuie urmată pentru a pune capăt războiului în Siria și a pregăti terenul pentru o „veritabilă negociere”. Staffan de Mistura a declarat în fața Consiliului de Securitate că este gata să organizeze noi negocieri în luna mai, pentru că o cooperare ruso-americană este necesară. SUA și Rusia au „divergențe serioase” dar și „un interes comun”, de a pune capăt războiului care durează de 6 ani și s-a soldat cu circa 320.000 de morți, a subliniat De Mistura. „Trebuie să găsească modul de colaborare pentru a stabiliza situația, realist și concertat, pentru susținerea procesului de pace”, a spus el.