SUA rămân în Marea Neagră, în ciuda protestelor Rusiei. „Vom fi acolo, pentru că asta facem: împiedicăm o posibilă agresiune”

SUA rămân în Marea Neagră, în ciuda protestelor Rusiei. „Vom fi acolo, pentru că asta facem: împiedicăm o posibilă agresiune”

Statele Unite își vor menține prezența în Marea Neagră, în ciuda unui avertisment al Rusiei, care spune că un distrugător american, care patrulează în zonă, subminează securitatea regională, a declarat secretarul american pentru Forțele Navale.

USS Porter a intrat în Marea Neagră, în această lună, atrăgând critici puternice din partea Moscovei.

Turcia și România sunt așteptate să facă demersuri pentru o prezență mai mare a NATO în zona Mării Negre, la summitul Alianței din Varșovia din luna iulie, scrie Reuters.

La bordul navei USS Mason, un alt distrugător american aflat în Mediterana, joi, secretarul pentru Forțele Navale, Ray Mabus, a declarat pentru Reuters că este treaba marinei americane să împiedice agresiunea și să păstreze căile de navigare deschise.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vom fi acolo, vom apăra, pentru că acesta este principalul motiv pentru care suntem acolo - să apărăm în fața unei potențiale agresiuni”, a spus Mabus, referindu-se la Marea Neagră.

El a făcut aceste declarații la câteva zile după ce Moscova a criticat NATO care discută despre crearea unei forțe permanente în Marea Neagră. „Dacă va exista o decizie privind crearea unei forțe permanente, sigur că asta va fi destabilizator, pentru că nu este o mare a NATO”, a spus un oficial al Ministerului de Externe, Andrei Kelin.

Rusia are propria flotă la Marea Neagră, cu baza la Sevastopol.

Summitul NATO are loc într-un moment în care relațiile dintre Rusia și NATO sunt reci, din cauza crizelor din Ucraina și Siria.

Mabus spune că SUA respectă prevedeirle Convenției de la Montreux, care arată că statele fără ieșire la Marea Neagră nu pot să-și țină navele de război acolo pentru mai mult de 21 de zile. Membri NATO Turcia, Bulgaria, România sunt, însă, state cu ieșire la mare. Bulgaria pare să mențină presiunea Rusiei în zonă, după ce premierul Boiko Borisov a spus că nu se va alătura propunerii unei flote a țăruilor NATO la Marea Neagră, pentru că acolo ar trebui să fie un loc pentru vacanțe și turiști, nu pentru război.

Desfășurarea a două avioane de transport ale marinei americane în Mediterana, înaintea summitului NATO a crescut, de asemenea, tensiunile cu Moscova, în timp ce Washingtonul vrea să contracareze activitățile militare ale rușilor în Mediterana. „Suntem în Mediterana, în mod constant, de 70 de ani, de la Al Doilea Război Mondial. Am menținut deschise canalele martitime...Asta facem”, a spus el.