SUA. Instalaţiile nucleare, insuficient pregătite să facă faţă unor dezastre naturale

SUA. Instalaţiile nucleare, insuficient pregătite să facă faţă unor dezastre naturale

Instalaţiile nucleare americane trebuie mai bine pregătite pentru a face faţă unor eventuale catastrofe naturale precum cutremure, tsunami sau inundaţii, relevă un raport publicat de AFP.

Intitulat  „Lecţii ale accidentului nuclear de la Fukushima pentru ameliorarea securităţii centralelor americane”, acest raport a fost comandat în urma catastrofei nipone din martie 2011, potrivit Agerpres.

Abordarea reglementării şi securităţii instalaţiilor nucleare din SUA „este în mod clar neadaptată pentru a împiedica accidente în care miezul reactorului s-ar topi şi pentru a le atenua consecinţele”, notează raportul.

Chiar dacă anumite schimbări au fost deja efectuate în centralele americane ca urmare a catastrofei de la Fukushima, regulile actuale de securitate se bazează pe certitudinea că instalaţiile nucleare ar putea face faţă problemelor de echipamente, penelor, întreruperilor de curent şi altor disfuncţionalităţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar istoria a arătat că cele mai grave accidente nucleare - de la Fukushima Daiichi, Three Mile Island şi Cernobâl - „au fost declanşate toate de evenimente neprevăzute”, afirmă raportul.

Catastrofe naturale, erori umane sau întreruperi de curent electric la scară largă „pot afecta regiuni întinse şi mai multe centrale nucleare”, avertizează John Garrick, inginer în domeniul nuclear şi coautor al raportului.

Acesta nu a relevat erori din partea autorităţilor japoneze înainte de catastrofa din 11 martie 2011, când un cutremur şi un tsunami au întrerupt curentul centralei de la Fukushima, provocând daune severe miezurilor celor trei reactoare.

Raportul le cere reprezentanţilor autorităţilor de reglementare din SUA să se informeze asupra ultimelor date ştiinţifice referitoare la riscurile naturale şi să-şi revizuiască cunoştinţele.

„Noi probe arată că anumite evenimente nu sunt atât de rare cum se credea”, adaugă Garrick.

Astfel, centralele ar trebui să fie pregătite să facă faţă unei catastrofe naturale care le-ar avaria structura şi care ar provoca o dispersare a materiei radioactive dincolo de raza de urgenţă de 16 km care le înconjoară, afirmă raportul.

Recomandări

Textul arată necesitatea de a fi examinate planurile de urgenţă pentru o alimentare electrică în caz de avarie, de exemplu.

Documentul recomandă, de asemenea, o mai bună pregătire a personalului, care ar putea avea de gestionat catastrofe, şi cere guvernului „să introducă concepte recente de riscuri în reglementarea securităţii instalaţiilor nucleare”.

Riscul de catastrofe naturale nu este mai mare decât înainte, dar experţii înţeleg mai bine astăzi eventualele consecinţe, conchide raportul.

SUA deţin 100 de reactoare nucleare, a căror securitate este supervizată de Comisia de reglementare nucleară