SUA și China se bat pentru hegemonie economică mondială

SUA și China se bat pentru hegemonie economică mondială

Strategul-șef al Casei Albe, Steve Bannon, anunță că SUA sunt în război economic cu China și promite acțiuni comerciale agresive contra Beijingului.

Steve Bannon a declarat, într-un interviu, că „luptă cu alți consilieri importanți de la Președinție, în fiecare zi”, pe tema războiului comercial cu China. Se referă la secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, și consilierul economic Gary Cohn, cărora le cere „zilnic” să fie mai duri cu Beijngul. Bannon susține respingerea expansiunii economice chineze, afirmând că doar o țară va deveni lider în urma „războiului economic”.

Punct critic

„Pentru mine, războiul economic cu China este totul. Și trebuie să ne concentrăm ca niște maniaci asupra lui. Dacă îl vom pierde, suntem la cinci ani distanță cred, maximum 10, înainte de a atinge un punct de inflexiune de unde nu ne vom mai reveni”, a continuat el. Se speculează că zilele la Casa Albă sunt numărate pentru Bannon, care a lucrat pentru Goldman Sachs (una dintre marile companii de holding bancar din lume), demiterea lui fiind cerută de mai mulți apropiați ai președintelui, deși Trump și-a anunțat susținerea pentru el, în urmă cu două zile. Bannon consideră că SUA ar trebui să depună o plângere, conform Secțiunii 301 din Actul Comercial din 1974, care permite sancțiuni împotriva țărilor care încalcă acordurile comerciale sau se angajează în practici incorecte, și, de asemenea, să se depună plângeri privind prețurile de dumping pentru oțel și aluminiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarații dure

„O să câștigăm lupta asta. Am ajuns la concluzia că e un război comercial și ei ne distrug”, a susținut Bannon. „Totul este, de altfel, scris la chinezi, ei nu încearcă să ascundă ceea ce fac. Unul dintre noi va fi în situaţia de hegemonie în următorii 25 sau 30 de ani şi aceasta va fi China, dacă noi continuăm pe această cale. În ceea privește Coreea de Nord, ei nu fac decât să ne deturneze atenția. Nu este decât o diversiune”, a precizat oficialul de la Casa Albă.

Fără război cu Coreea de Nord

Steve Bannon a respins ideea că SUA ar putea lua în considerare folosirea forțelor armate contra Coreei de Nord, pentru a determina regimul de la Phenian să renunțe la armele nucleare, în ciuda amenințărilor recente ale lui Donald Trump. „Nu există soluție militară, uitați-o. Până când cineva nu rezolvă ecuația prin care 10 milioane de oameni din Seul nu mor în primele 30 de minte din cauza armelor convenționale, nu înțeleg despre ce vorbim, nu există soluție militară, ne au la mână”, a spus el. „Îmi place de Bannon, este un prieten”, a declarat Trump, subliniind că acesta a ajuns „târziu” în echipa sa. „Vom vedea ce se va întâmpla cu Bannon”, a conchis președintele SUA.