UPDATE. Premierul ucrainean va face o vizită în SUA. IAȚENIUK: „Nu vom ceda niciun centimetru din teritoriul nostru RUSIEI”

UPDATE. Premierul ucrainean va face o vizită în SUA. IAȚENIUK: „Nu vom ceda niciun centimetru din teritoriul nostru RUSIEI”

SUA a avertizat Rusia că orice acțiune pentru anexarea Crimeii ar închide ușa către diplomație, scrie BBc News. Între timp, imperturbabili, soldații ruși au preluat controlul asupra celui de-al 11-lea post de frontieră în Crimeea, potrivit The Guardian.

UPDATE ora 16.30: Premierul Arseni Iațeniuk va merge în SUA, săptămâna viitoare, pentru a discuta despre criza din Crimeea, în contextul intensificării ostilităților din sudul Ucrainei, anunță CNN. Iațeniuk este așteptat să sosească miercuri în SUA, a anunțat o purtătoare de cuvânt a prim-ministrului de la Kiev. Un oficial al Casei Albe a confirmat această vizită, precizează sursa citată. UPDATE ora 14.30: La Sevastopol au avut loc, azi, ciocniri între susţinători ai Moscovei şi ai Kievului, în finalul unei adunări organizate în oraşul-port din Crimeea pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea poetului ucrainean Taras Şevcenko, informează AFP, citată de Agerpres.

Un grup format din circa 100 de oameni, înarmaţi cu bâte, au atacat forţele de ordine care îi protejau pe participanţii la adunare. Aproximativ 200 de persoane au luat parte la miting, un eveniment rar în peninsula ocupată de la sfârşitul lui februarie de forţe ruse, menţionează France Presse. Pe de altă parte, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuka declarat azi că Ucraina nu va ceda „niciun centimetru din teritoriul său” Rusiei.

„Este pământul nostru, nu vom ceda niciun centimetru din el. Rusia şi preşedintele ei să ştie acest lucru”, a declarat Arseni Iaţeniuk la o reuniune prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la naşterea poetului Taras Şevcenko, un simbol al independenţei Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Kiev are loc o reuniune în parcul Şevcenko, urmată de un concert în Piaţa Maidan. Noii lideri politici ucraineni participă la reuniunea văzută ca o demonstraţie de forţă pentru afirmarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei, în contextul în care Crimeea a trecut din februarie de facto sub controlul forţelor ruse, notează AFP. Sunt prevăzute manifestări similare la Simferopol, capitala republicii autonome, şi la Sevastopol, portul care găzduieşte Statul major al flotei ruse la Marea Neagră. „Crimeea este parte a Ucrainei” Secretarul de Stat american, John Kerry, i-a spus omologului său rus, Serghei Lavrov, că republica Crimeea este parte a Ucrainei și Moscova ar trebui să evite o escaladare armată a situației. În același timp, președintele SUA, Barack Obama, a discutat despre aprofundarea crizei ucrainene, cu liderii lumii.

Între timp, în Crimeea s-au tras focuri de armă atunci când o echipă de observatori internaționali a încercat să intre pe teritoriul republicii, iar experții au făcut cale întoarsă. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat că nu a fost nimeni rănit în incidentul de la Armyansk. Este pentru a treia oară când experții OSCE au fost opriți să intre în Crimeea, acum controlată de forțele pro-ruse.

Moscova și-a întărit expansiunea militară în peninsula Crimeea, iar autoritățile pro-ruse au cerut un referendum în 16 martie, pentru a se rupe de Ucraina și a se alătura Federației Ruse. Diplomație la nivel înalt

Kerry și Lavrov au discutat, la telefon, sâmbătă, a declarat un oficial al Departamentului de Stat. John Kerry a precizat că o continuă escaladare militară a situației și provocările din Crimeea sau din altă parte a Ucrainei, împreună cu pași făcuți pentru a anexa Crimeea Rusiei, va închide drumul diplomației și a cerut de urgență reținere totală din partea Moscovei, a precizat sursa citată.

Lavrov a declarat anterior că această criză din Ucraina a fost „creată artificial din motive strict geopolitice”. El a confirmat faptul că Rusia ține legătura cu guvernul interimar din Ucraina, dar a spus că autoritățile de la Kiev sunt controlate de extrema dreaptă.

Într-o discuție cu jurnaliștii, sâmbătă, la Moscova, Lavrov a declarat: „Suntem gata să continuăm dialogul cu Occidentul, cu condiția ca acesta să fie onest și purtat de la egal la egal, fără încercări de a ne face să părem parte a unui conflict. Nu noi am creat această criză”, a spus el.

Eforturile diplomatice de rezolvare a crizei continuă, iar Obama a avut discuții separate, sâmbătă, cu premierul britanic David Cameron, premierul italian Matteo Renzi, și președintele francez Francois Hollande, a anunțat Casa Albă. „Liderii și-au reiterat îngrijorarea legată de încălcarea legislației internaționale și reafirmarea sprijinului pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială”, preciza comunicatul Casei Albe.

Obama a mai discutat, telefonic, cu președintele Letoniei, Andris Berzins, cel lituanian, Dalia Grybauskaite, și cel estonian, Toomas Hendrik Ilves, cele trei state baltice foste membre ale URSS.

Hollande și Obama au discutat despre „noi măsuri” contra Rusiei, dacă aceasta nu reușește să rezolve criza. Ei au insistat asupra nevoii ca Rusia să-și retragă forțele trimise în Crimeea la finalul lunii februarie și să permită trimiterea de observatori internaționali. Nu se specifica exact despre ce măsuri era vorba

De asemenea, secretarul britanic pentru Externe, William Hague, a declarat că „este greșit să tragem concluzia că Rusia a câștigat în Ucraina”. „Noua armată” din Crimeea În acest timp, în capitala Crimeii, sâmbătă, cel care a fost numit prim-ministru, Serghei Aksionov, a organizat o ceremonie de depunere a jurământului pentru voluntarii din forțele de autoapărare pro-ruse, ca membri a ceea ce el a numit noua armată a Crimeii.

Martorii spun că circa 30 de bărbați înarmați, de diferite vârste, au depus jurământul de credință într-un parc din oraș. Rușii și-au intensificat prezența militară în Crimeea, preluând comanda la al 11-lea post de control de la graniță. Zeci de camioane militare au transportat soldați la o bază aeriană din nordul orașului Simferopol, Gvardeiskoe. Numerele de înmatriculare arătau că vehiculele sunt din regiunea Moscovei.

Astăzi, forțele ruse au preluat controlul asupra postului de frontieră din vestul Crimeii, Chernomorskoie, luând prizoniere 30 de persoane. De data aceasta, acțiunea s-a petrecut fără focuri de armă, spre deosebire de sâmbătă, când s-a tars asupra unui avion al patrulei de frontieră, iar observatorii europeni care au încercat să intre în Crimeea au fost întorși de la graniță cu focuri de avertisment.