Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Ucraina, atacată de FORŢELE RUSIEI. Reuniune de urgenţă NATO și ONU. Ambasadorul SUA la ONU: Rusia să înceteze "MINCIUNILE"

Poză din satelit cu trupele ruse din Ucraina
Autor: | | 205 Comentarii | 12569 Vizualizari

Statele Unite au anunțat că armata rusă pare să se deplaseze spre sud-estul Ucrainei şi Washingtonul a acuzat Moscova că trimite soldaţi în Ucraina fără să le spună lor sau familiilor lor unde se duc, relatează agenţia DPA. Astăzi, președinția ucraineană a acuzat Rusia de „invazie”. Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut partenerilor occidentali ai Kievului să convoace de urgenţă Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu acţiunile Federaţiei Ruse în estul Ucrainei. Poroşenko suspendă exporturile de arme şi echipament militar în Rusia. Agenţia britanică de ştiri relatează că Poroşenko şi-a anulat vizita de lucru în Turcia din cauza invaziei ruse, în timp ce AFP, care menţionează la rândul său despre anularea vizitei şefului statului ucrainean în Turcia, relatează că motivul acestei decizii a fost deteriorarea rapidă a situaţiei în Ucraina. Washingtonului, Berlinul și Londra au amenințat de cu noi sancțiuni împotriva Moscovei, în timp ce NATO vorbește despre prezența a peste o mie de soldați ruși în estul Ucrainei alături de separatiști.

Udate 23.00: Washingtonul este gata să impună noi sancțiuni Rusiei. "Avem instrumentele și sancțiunile pe care le putem cu siguranță alege și pune în aplicare", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, spunând de asemenea că Washingtonul "nu a exclus nicio opțiune" în ceea ce privește un posibil ajutor militar american acordat Kievului, notează AFP.

"Suntem martorii, nu numai în ultimele zile, dar cu siguranță de săptămâni sau luni, la un exemplu de creștere a agresiunii rușilor în Ucraina", a denunțat dna Psaki în timpul briefing-ului de presă cotidian.

Update 22.30: Cel puțin 15 civili au fost uciși în bombardamente, la Donețk, bastion al separatiştilor proruşi, anunţă autorităţile locale, citate de AFP. Confruntări între armata ucraineană şi insurgenţi proruşi au avut loc joi în cartiere din vestul şi nordul oraşului Doneţk, iar unele obuze au lovit blocuri de locuinţe.

Update 22.00: Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că în estul Ucrainei nu sunt militari ruşi: "Acuzaţiile privind prezenţa militarilor ruşi nu au nicio legătură cu realitatea", a declarat generalul Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Update 21.00: Rusia trebuie să înceteze "minciunile" şi operaţiunile de alimentare a conflictului din Ucraina, a afirmat, în Consiliul de Securitate ONU, Samantha Power, ambasadorul Statelor Unite la Naţiunile Unite. 

Update 20.30: Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat joi că Rusia riscă să fie vizată de noi sancţiuni, în contextul acuzaţiilor privind prezenţa militarilor ruşi în Ucraina, transmite Mediafax. "Noi am spus foarte clar, începând din martie, că sunt posibile noi sancţiuni în cazul escaladării conflictului", a declarat Merkel.

"Criza ucraineană va figura pe ordinea de zi a Consiliului European şi vom analiza modalităţi de reacţie", a adăugat Merkel.

"Vrem o soluţie diplomatică, dar constatăm că situaţia s-a înrăutăţit în ultimele zile; există informaţii privind prezenţa militarilor ruşi, există informaţii despre noi lupte şi despre avansarea separatiştilor", a insistat Merkel.

Update 20.20:  Reuniune de urgenţă a ambasadorilor NATO pe tema situaţiei din Ucraina

Ambasadorii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice se vor reuni în regim de urgenţă, vineri dimineaţă, la Bruxelles, pe fondul informaţiilor privind intrarea unor militari ruşi în Ucraina, anunţă surse diplomatice. Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic va începe vineri la ora 9.00 (10.00, ora României), fiind urmată de o întrunire a Comisiei NATO - Ucraina, ocazie cu care ambasadorii celor 28 de ţări membre ale Alianţei se vor consulta cu reprezentantul Kievului, transmite Mediafax, citând AFP.

Update 19.50: Președintele Petro Poroșenko a declarat că trupe regulate ale armatei ruse echipate cu armament greu au pătruns pe teritoriul Ucrainei și luptă de partea separatiștilor, dar estimează că situația militară din estul țării este totuși controlabilă, informează agenția EFE, citată de Agerpres. 

La începerea reuniunii de urgență a Consiliului de securitate națională și de apărare a țării, Poroșenko a spus că "au intrat coloane cu tehnică militară grea, o mare cantitate de arme și trupe regulate ale Federației Ruse, printr-o zonă de frontieră necontrolată de trupele ucrainene. El a adăugat că aceste unități ruse au ajutat separatiștii să recucerească orașul de frontieră Novoazovsk.  "Fără nicio îndoială, situația este extrem de complicată. Dar este controlabilă, suficient de controlabilă cât să nu ne panicăm ", este de părere liderul ucrainean.

El consideră că succesul ofensivei armatei ucrainene împotriva separatiștilor din regiunile Donețk și Lugansk i-a determinat pe aceștia din urmă să ceară întăriri din Rusia. Cu toate acestea,  "suntem capabili să ne apărăm singuri ", deși "avem într-adevăr nevoie de armament modern și de tehnologie militară avansată ", a continuat Poroșenko.

Update 19.30:  David Cameron a avertizat Moscova că riscă să se confrunte cu "noi consecinţe" dacă nu va fi găsită o soluţie politică la criză.

"Pur şi simplu, nu este suficient să existe discuţii la Minsk în timp ce tancurile ruse continuă să traverseze frontiera spre Ucraina. Aceste activităţi trebuie să înceteze imediat", a declarat Cameron, conform Reuters.

Update 19.15 NATO a dat publicității imagini din satelit care înfățișează trupe ruse acționând în sud-estul Ucrainei. „Estimăm că peste 1000 de soldați ruși operează acum în Ucraina, susținând separatiștii și luptând alături de ei”, generalul de brigadă Nico Tak, șeful centrului de urgență al NATO, a declarat astăzi.

Update 17.00 Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la ora 19.00 pentru a dezbate situaţia din Ucraina. Reuniunea a fost convocată la cererea Lituaniei, după ce guvernul de la Kiev a acuzat Moscova că a intervenit direct cu trupe alături de separatiştii din estul Ucrainei, care au lansat o contraofensivă majoră în urma căreia au recucerit până în prezent oraşul de frontieră Novoazovsk şi alte părţi din sud-estul Ucrainei.

Update 16.30 Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat însă că nu există soldaţi ruşi în Ucraina, la finalul unei reuniuni a organizaţiei la Viena.

"Nu există decât o unitate" de aproximativ zece "soldaţi ruşi care au traversat frontiera fără intenţie în urmă cu două zile", a continuat diplomatul, făcând referire la militarii a căror arestare a fost anunţată de Kiev marţi.

Update 15.30 - Forţele rebele proruse din Ucraina au cucerit astăzi un nou front la Marea Azov, iar obiectivul lor este să ajungă şi să cucerească oraşul-port ucrainean Mariupol, a declarat pentru Reuters “premierul” autoproclamatei “Republici Populare Doneţk” Aleksandr Zaharcenko. El a afirmat că există circa 3.000 de voluntari ruşi care luptă alături de forţele rebele. “Ei vin din toate colţurile, nu doar din Rusia; avem sârbi care luptă, francezi, turci, chiar şi un italian cu permis de şedere ucrainean”, a mai spus el. “Astăzi am ajuns la Marea Azov şi procesul de eliberare a ţării noastre, care este temporar ocupată de autorităţile ucrainene, va continua”, a afirmat declarat Zaharcenko în oraşul Doneţk, principalul fief al rebelilor din estul Ucrainei. El a declarat că noul front din sud, în zona de coastă a Mării Azov, reprezintă “din punct de vedere economic, militar şi politic singurul front pe care trebuie să punem accent”, mai scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Update 14.45 - Statele Unite au anunțat că, potrivit informațiilor din teren, circa 1000 de soldați ruși au pătruns în sudul Ucrainei. Trupele au în dotare armament greu, scrie CNN

Update 14:30 -  Forţele rebele proruse din Ucraina au cucerit joi un nou front la Marea Azov, iar obiectivul lor este să ajungă şi să cucerească oraşul-port ucrainean Mariupol, a declarat pentru Reuters ”premierul” autoproclamatei ”Republici Populare Doneţk”, Aleksandr Zaharcenko.

El a afirmat că există circa 3.000 de voluntari ruşi care luptă alături de forţele rebele. ”Ei vin din toate colţurile, nu doar din Rusia; avem sârbi care luptă, francezi, turci, chiar şi un italian cu permis de şedere ucrainean”, a mai spus el.

”Astăzi am ajuns la Marea Azov şi procesul de eliberare a ţării noastre, care este temporar ocupată de autorităţile ucrainene, va continua”, a afirmat declarat Zaharcenko în oraşul Doneţk, principalul fief al rebelilor din estul Ucrainei.

Întrebat dacă doreşte sprijinul oficial al Rusiei, el a declarat: ”comunitatea internaţională pur şi simplu nu permite asta. Să fiu sincer, suntem capabili să ne atingem singuri obiectivele strategice şi tactice. Ofensiva noastră demonstrează clar acest lucru”, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Update 14:00 - Kievul cere convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut partenerilor occidentali ai Kievului să convoace de urgenţă Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu acţiunile Federaţiei Ruse în estul Ucrainei. „Consider necesar ca partenerii noştri occidentali să convoace o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Rusia şi-a sporit considerabil prezenţa militară în Ucraina”, a declarat, astăzi, Iaţeniuk.

Poroşenko suspendă exporturile de arme şi echipament militar în Rusia

Ucraina sistează exportul în Rusia de arme, echipament militar şi produse cu destinaţie dublă, se arată în decretul preşedintelui ţării, Piotr Poroşenko. Prin decizia sa, Consiliul de Securitate însărcinează cabinetul de miniştri „să ia măsuri în vederea suspendării exportului în Federaţia Rusă de produse militare şi cu destinaţie dublă, cu excepţia tehnicii spaţiale, folosită pentru studierea şi folosirea spaţiului în scopuri paşnice în cadrul unor proiecte internaţionale”, se arată în decret.

Invazia militară rusă s-a produs în Ucraina, transmite Reuters, care citează site-ul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko. Agenţia britanică de ştiri relatează că Poroşenko şi-a anulat vizita de lucru în Turcia din cauza invaziei ruse, în timp ce AFP, care menţionează la rândul său despre anularea vizitei şefului statului ucrainean în Turcia, relatează că motivul acestei decizii a fost deteriorarea rapidă a situaţiei în Ucraina. Totodată, Poroşenko a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului securităţii şi apărării ţării pentru a decide următorii paşi, un apel susținut și de Lituania.Anterior, președintele francez Francois Hollande avertizase că o incursiune armată a trupelor ruse în Ucraina ar fi „inacceptabilă și intolerabilă”, evocând posibilitatea unor noi sancțiuni.

Astăzi, un lider al milițiilor pro-guvernamentale a confirmat că trupele insurgente au cucerit orașul Novoazovsk, un port la Marea Azov, situat în apropierea graniței cu Rusia.

La rândul lor, Statele Unite s-au declarat 'preocupate' de negaţiile repetate ale guvernului rus 'deşi soldaţii săi se găsesc la 30 de mile /50 km/ în interiorul Ucrainei', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki. Ea a adăugat că soldaţii ruşi se întorc în Rusia pentru a fi înmormântaţi.

Deplasarea mai departe a trupelor ruse spre sud de-a lungul frontierei de est Ucraina-Rusia ridică spectrul că Moscova intenţionează să invadeze în apropiere de Mariupol pentru a asigura un aşa-numit 'pod peste uscat' spre Crimeea, pe care a anexat-o la începutul acestui an, notează DPA.

În timp ce Psaki confirmă că geografic ar fi 'corect' un pod peste uscat, ea refuză să speculeze asupra motivaţiilor. Dar ea califică bombardarea de zone rezidenţiale între graniţă şi Mariupol 'incursiuni ce indică probabil o contraofensivă condusă de Rusia în curs de desfăşurare la Doneţk şi Lugansk'.

ONU: Numărul morţilor în confruntările din estul Ucrainei s-a dublat într-o lună

Confruntările dintre armată şi rebeli proruşi în estul Ucrainei s-au soldat începând din aprilie cu moartea a cel puţin 2.220 de civili şi militari, dintre care 1.200 au fost ucişi în ultima lună, potrivit unui raport al ONU.

Raportul se referă la perioada 16 iulie-17 august, când au fost înregistraţi, de asemenea, 5.956 de răniţi. "Bilanţul total s-a dublat comparativ cu raportul precedent, publicat în urmă cu o lună", a subliniat Înaltul Comisariat al ONU.

La 26 iulie, bilanţul estimat de biroul Înaltului Comisar era de 1.129 de morţi.

Bilanţul include victimele înregistrate în rândul forţelor armate, grupărilor armate şi al populaţiei civile.
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
09:38 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 07:36 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 07:30 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 07:16 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 08:22 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 21:36 Gușă, previziune SUMBRĂ despre PSD: „Dragnea a pierdut războiul de supraviețuire în vârful partidului” 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 16:55 CTP are un mesaj dur după moţiune: „ PSD e condus prin FRICĂ” 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate