Editura Evenimentul si Capital

STUDIU INEDIT. Ziua în care FURIA LA VOLAN atinge COTA MAXIMĂ. Psiholog: Nu educaţia determină ATITUDINEA AGRESIVĂ, ci TIPUL de maşină condus

Agresivitatea la volan poate duce la acte cu consecinţe foarte grave
Autor: | | 6 Comentarii | 3987 Vizualizari

Într-o anumită zi a săptămânii, la o oră fixă, apar cele mai multe acte violente între şoferii care s-au enervat unii pe alţii în trafic. Un studiu inedit a fost dat publicităţii în dimineaţa aceasta. Cercetarea vă indică momentul din săptămână când este cel mai bine să vă impuneţi să fiţi calm, pentru că toţi şoferii din jur sunt la cote maxime de stres şi riscul apariţiei unui conflict e imminent. De asemenea, psihologii au determinat cum influenţează tipul de maşină condus atitudinea agresivă în trafic.

Dacă este o anumită oră într-o anumită zi a săptămânii şi un şofer cu un anumit tip de maşină vă taie agresiv calea în trafic, este bine să vă gândiţi de cinci ori înainte să-i răspundeţi agresiv pentru că riscaţi să intraţi într-un conflict violent care să meargă dincolo de aşteptări, cu efecte dramatice.

Psihologii de la Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera  PsihoTrafiQ sunt cei care au anunţat că au determinat momentul din săptămână când şoferii din România sunt la cote maxime de nervozitate în trafic şi există cel mai mare risc să apară conflicte violente sau accidente.

Lipsa experienţei la volan face ca tinerii să fie categoria cea mai agresivă în trafic, explică doctorul în psihologie Mihaela Rus, presedintele Asociatiei “PsihoTrafiQ”.

Psihologul Mihaela Rus, care este şi profesor universitar, a explicat că persoanele agresive la volan se încadreaza din punct de vedere psiholog în categoria comportamentului de tip A, adică sunt acele persoane impulsive care au, în general, un temperament coleric, caracterizate prin competitivitate accentuată.

Acest tip de personalitate, dublată de lipsa experienţei la volan face ca şoferii mai tineri să fie autorii celor mai mlte scandaluri şi agresiuni în trafic.    

"Din punct de vedere al vârstei, am observat o frecvenţă mai mare, atunci când vine vorba de agresivitate la volan, la tineri.

Aceştia îşi gestionează mai greu comportamentul agresiv din cauza lipsei de experienţă rutieră şi a indicelui de maturitate rutieră scăzut şi au tendinţa de a răspunde agresiv în trafic.

Persoanele mai în vârstă sunt mai defensive în trafic deoarece au acumulat experienţă rutieră suficientă, astfel încât să îşi gestioneze mai bine emoţiile”, declară doctorul în psihologie Mihaela Rus.

Pe lângă faptul că au stabilit, din punct de vedere statistic, când este momentul din săptămână în care izbucnesc cele mai multe incidente violente în trafic, psihologii au mai aflat şi că tipul de maşină condus determină riscul unor acte de agresiune.

Aşadar, dacă este acea zi a săptămânii şi şoferul agresiv conduce un anumit tip de maşină e mai bine să evitaţi să răspundeţi violent pentru că puteţi intra într-un conflict cu consecinţe nebănuite, în sensul rău al cuvântului.


Cu cât e mai mare şi mai puternică maşina, cu atât este şoferul mai agresiv în trafic, spun psihologii care au prezentat studiul citat.

“În acest întreg proces, practica a demonstrat că nu doar educaţia, cât mai ales propria raportare la maşina pe care o conduce un şofer poate genera un comportament agresiv. Acest lucru poate crea cogniţii disfuncţionale în raportarea şoferilor la trafic, deoarece simplul considerent că au o masina puternică, masivă, le creaza un sentiment de siguranţp şi nu iau în calcul siguranţa celorlalţi participanţi la trafic”, a mai  explicat  presedintele Asociatiei PsihoTrafiQ.

Vineri, la ora 17.45 şoferii sunt la apogeul nervozităţii şi pot apărea conflicte cel mai uşor

Doctorul în psihologie Mihaela Rus a mai explicat că perioada din săptămână când se atinge gradul critic de agresivitate la volan este vineri, la ora 17.45, deoarece se apropie weekendul şi persoanele din trafic au acumulat toată oboseala şi tensiunile din timpul săptămanii. În acelaşi timp, agresivitatea la volan este întreţinută de modul în care se comportă ceilalti participanţi la trafic.

Pe langa oboseala, neatenţie, alcool sau lipsa de experientă, agresivitatea la volan creşte dramatic iminenţa producerii de accidente rutiere, au mai atras atenţia specialistii în psihologia transportului.

Cum trebuie sa raspundem cand alti soferi sunt agresivi cu noi in trafic?

Chiar dacă nu suntem agresivi în trafic, putem deveni victim ale altor şoferi cu comportament violent, care taxeaza într-un mod agresiv greşelilele noastre sau pur si simplu isi manifesta superioritatea prin agresivitate.

Specialistul ne recomandă să le răspundem acestor şoferi printr-un comportament defensiv, fără să le întarim pozitiv comportamentul lor agresiv.

“De multe ori suntem taxaţi fără vina în trafic şi pur şi simplu suntem agresaţi verbal de alţi şoferi. În acele momente, este bine să nu ripostăm şi să adoptam un comportament defensiv. Putem învăţa să ne stăpânim la volan dacă participăm la cursuri de conducere defensivă, care se organizează în şcolilele de conducere defensivă”, a mai declarat profesorul universitar Mihaela Rus.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate