Editura Evenimentul si Capital

Studiu: Din ce în ce mai puţine naşteri premature odată cu interzicerea fumatului în spaţiile publice şi la locul de muncă

Autor: | | 0 Comentarii | 70 Vizualizari

În urma legii ce prevede interzicerea fumatului în restaurante şi cafenele din anul 2008, un studiu arată că se nasc din ce în ce mai puţini copii cu greutate mică la naştere. Cercetătorii de la Centrul Medical Erasmus susţin într-un articol apărut în revista “Rapoarte ştiinţifice” că numărul naşterilor premature este la ora actuală mult mai redus decât era înainte de a intra legea în vigoare, cu ani în urmă.

În realizarea studiului cercetătorii olandezi au luat în calcul rata naşterilor din perioada 2000-2011, ţinând cont de două momente specifice: interzicerea fumatului la locul de muncă în 2004 şi interzicerea fumatului în restaurante şi cafenele în 2008.

„Am analizat datele a aproximativ 2 milioane de nașteri. Nu am observat nicio modificări importante ca urmare a interzicerii fumatului la locul de muncă, dar după ce interdicția a fost introdusă în restaurante și cafenele, am văzut o reducere certă a numărului de copii născuți cu greutate mică. Această reducere a fost de aproximativ 5%.”, declară cercetătorul Jasper Been.

Cercetătorul este de părere că la baza reducerii numărului de naşteri premature, foarte probabil stă interzicerea fumatului în spaţiile publice. „Am luat în calcul și alți factori, cum ar fi vârsta și istoricul mamelor, dar interzicerea fumatului este cel mai probabil motiv.” „Adevărul este că reducerea a început în momentul în care interzicerea a fost introdusă.”

Pe lângă acestea, Jasper Been alături de echipa sa de cercetători au ajuns la concluzia că există şi o scădere a numărului de femei care fumează pe perioada sarcinii şi de asemenea, a numărului de persoane care fumează acasă. „S-a demonstrat că aceste interdicții nu au avut efect doar în locațiile în care au fost introduse, ci și în comportamentul general al oamenilor”, potrivit cercetătorului Jasper Been, scrie Digi 24.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria:

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate