Studiile care dau peste cap tot ce se știe despre consumul de canabis în scop medical. Ce au descoperit cercetătorii

Studiile care dau peste cap tot ce se știe despre consumul de canabis în scop medical. Ce au descoperit cercetătorii

Studiile despre canabis supraestimează beneficiile drogului, pentru că participanții la aceste studii știu că sunt drogați

Majoritatea studiilor despre canabis sunt realizate prin metoda de testare dublu-orb, folosite în experimentele medicale pentru ca participanții să nu știe că primesc placebo, scrie publicația britanică Daily Mail. 

În studiile despre efectele canabisului cu THC (molecula de tetrahidrocanabinol, principalul ingredient din planta de canabis) participanții știu, de obicei, că au primit tratament activ pentru că simt efectul euforic, senzația de „high”. 

Unul dintre doctori susține că acest lucru înseamnă că cercetătorii supraestimează eficiența canabisului în tratarea diferitelor probleme medicale, cum ar fi durerea sau depresia. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Unele studii referitoare la canabis pot exagera beneficiile substanței pur și simplu pentru că pacienții sunt deja „high”, spune un cercetător. Foarte multe studii au arătat că substanțele active din canabis poat trata efectiv și eficient absolut orice: de la dureri cronice, până la depresii și PTSD (tulburarea de stres post-traumatic), cel puțin pentru persoanele care se simt „high”. 

Majoritatea acestor studii sunt, însă, în dublu-rob, adică nici cercetătorii, nici participanții nu știu care din cele două grupuri primesc mostre de canabinoide active, și care au substanțe care arată identic, dar sunt inactive. 

Dar atunci când participanții dau detalii despre cum se simt în stare euforică, rezultatele pot fi diferite, susține un medic, profesor la Univ. Duke. 

Marijuana medicală este acum folosită în29 de state din SUA. Mișcarea de legalizare s-a bazat foarte mult pe rezultatele studiilor științifică care arătau că partea activă din planta de canabis (canabinoide) din care se fac marijuana, hașișul și uleiul de hașiș este sigură și are beneficii pentru sănătate. Studiile cu încercări în dublu-orb sunt menite să elimine prejudecățile participanților, care nu vor ști, în acest fel, dacă primesc un tratament real sau placebo. 

Dar dr David Casarett, de la Univ Duke, spune că experimentele cu canabis nu au control asupra prejudecăților legate de senzația de „high”. Majoritatea studiilor au participanți care fie fumează, fie inhalează versiuni vaporizate ale derivatelor din plante. 

În aceste studii, cercetătorii fac un control prin extragerea canabinoizilor din canabis. Produsul rezultat are gust, miros și aspect identic, dar nu are efectele fizice sau psihoactive ale marijuanei sau ale altor forme active de canabis. 

Într-un articol publicat într-o revistă de medicină, dr Casarett citează un studiu despre folosirea canabisului pentru tratamentul durerii, în care 14 din 15 participanți ghicește corect că au primit forma activă a canabisului. 

În alt studiu, oamenii care au primit canabis real au declarat că se simt „ca și când plutesc”, „amețiți” sau „sedați”. Acești participanți ghicesc misiunea lor de grup și pentru că detectează proprietățile psihoactive ale tratamentului cu canabis. Cu alte cuvinte, studiile nu sunt, de fapt, realizate „în orb”, scrie el. Atunci când nu sunt chiar atât de „în orb”, participanții tind să spună că au experimentat efecte benefice ale unui tratament activ, pentru că ei cred că așa ar trebui. 

„Aceste efecte ar trebui să provoace îngrijorări în privința validității studiilor medicale cu canabis”, a scris medicul.