Editura Evenimentul si Capital

Studenții au ieșit ieri în stradă, bolnavii psihic au intrat în sevraj! Legea antifumat a creat haos și în campusurile universitare, și în spitalele de psihiatrie

500 de lei amendă, dacă ești surprins fumând într-un loc public
Autor: | | 25 Comentarii | 2421 Vizualizari

Dacă patronii de cârciumi încearcă să fenteze prin metode ingenioase noua legislație intrată în vigoare pe 17 martie, studenții bucureșteni au ales să protesteze civilizat, solicitând amendamente care să le permită să-și aprindă țigara măcar în preajma căminelor.

 Pe de altă parte, situația pacienților cu grave afecțiuni psihice este și mai confuză, medicii de specialitate plângându-se de faptul că bolnavii lor sunt discriminați, dar și că aceștia au devenit agresivi

Managerul Institutului de Psihiatrie Socola: „S-ar putea să ne trezim că ne dau foc la spital”

Legea antifumat a provocat agitație în spitalele de psihiatrie, iar mai mulți manageri au trimis solicitări la Ministerul Sănătății pentru a găsi o soluție. De exemplu, la Institutul de Psihiatrie Socola Iași sunt internați peste 800 de pacienți, dintre care foarte mulți sunt fumători. De când nu mai au voie să fumeze în curtea spitalului sau la baie, unii bolnavi au devenit agresivi, în condițiile în care, ca și în penitenciare, tutunul este „valută forte”.

Au solicitat sprijinul Ministerului Sănătății

„Ca să-l liniștești pe bolnavul psihic fumător, îi dai o țigară. Abstinența la nicotină produce o stare de agitație, pacienții devin agresivi și periclitează integritatea fizică a personalului medical. Am avut destule situații. Statisticile arată că 90% dintre bolnavii cu schizofrenie fumează. Într-un astfel de spital e foarte dificil de aplicat această legislație. Prin urmare, am făcut o solicitare la Ministerul Sănătății pentru identificarea unor locații specifice pentru fumători, așa cum sunt în penitenciare și aeroporturi”, ne-a declarat managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, dr. Gabriel Oprișanu. Problema cea mai mare este la cei internați la „fără clanță”, care nu au voie să iasă în curtea spitalului. „Este o iluzie să creadă cineva că vom eradica fumatul. De aceea, rugăm legiuitorul să trateze în mod distinct această categorie de bolnavi, că s-ar putea să ne trezim că ne dau foc la spital”.FOTO: Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola IașiAceeași situație și la Spitalul de Boli Cronice Psihice de la Borșa, județul Cluj. „Cum să-i spui unui bolnav psihic să respecte legea, când el nu se supune legii?”

Directorul Spitalului de Boli Cronice Psihice de la Borșa, județul Cluj, managerul Ana Jucan, crede că Legea antifumat nu poate fi aplicată bolnavilor cu afecțiuni psihice severe, în primul rând pentru că aceștia nu răspund în fața legii: „Degeaba avem tot felul de tăblițe cu reguli și sancțiuni care interzic și sancționează fumatul, pentru că ei tot fumează. Fumatul îi liniștește”.

La Spitalul de la Borșa sunt internați 195 de pacienți cu afecțiuni psihice grave, care fumează mii de pachete de țigări în fiecare lună. De altfel, la fiecare vizită făcută de aparținători, din pachete nu lipsesc cartușele cu țigări, iar când nu le au, devin agresivi. „Degeaba umblăm prin curte sau prin saloane și le spunem că nu pot să fumeze. Derulăm tot felul de proiecte ca să îi convingem să renunțe la fumat, dar vă spun sincer că nu există rezultate semnificative. Pacienții nu au niciun fel de reacție când le spunem să nu fumeze. La Borșa, se fumează chiar foarte mult”, ne-a declarat Ana Jucan, managerul spitalului din Borșa. (Mihai Șoica)

Ironii usturătoare de la Constanța, pentru inițiatoarea legii: „O doamnă parlamentar a avut o idee idioată”

Pacienții de la secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Constanța fumează în curte, sub paza celor câțiva angajați. Șefa Secției, medicul Diana Cârjaliu, e foc și pară: „Nu pot să le spun pacienților psihotici că fumatul dăunează grav sănătății sau că o doamnă parlamentar (n.r. - Aurelia Cristea) a avut o idee idioată și le-a permis numai deținuților să fumeze!”.

Specialistul nu înțelege de ce pacienții cu afecțiuni psihice și dependenți de tutun, nu au voie să fumeze în curte: „Este o stupizenie, o ipocrizie, nu poți să ignori o realitate medicală, atâta timp cât dependența de nicotină nu reprezintă un rău social”.

Medicul Diana Cârjaliu nu și-a pierdur însă umorul. Unul negru, e adevărat: „Nu-i pot lăsa pe bolnavi singuri în curte, să fumeze, pentru că fug în trei secunde. Nu vedeți ce gard avem? Așa că aleg răul cel mai mic, îi las să fumeze în hol”. Șefa Secției de Psihiatrie visează la o cameră pentru fumat, dar se trezește repede: „Noi nu avem nici măcar sală de mese sau vestiare, ce să mai vorbim de loc pentru fumat... Să fim serioși”.

Anamaria Ciubară, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iași: „Pacienţii psihiatrici sunt stigmatizaţi şi discriminaţi de două ori”

Fumatul este un viciu care duce la dezvoltarea unor boli cu consecinţe foarte grave. Este recunoscut şi demonstrat ca factor de risc în dezvoltarea, pe lângă cancerul pulmonar, a afecţiunilor cardiovasculare (cea mai mare mortalitate în România), dar și a aterosclerozei sau a îmbătrânirii premature. Alături de consumul de alcool şi de droguri, fumatul este considerat ca făcând parte din fenomenele de adicţie (n.r. - dau dependenţă) şi este catalogat ca afecţiune, având chiar cod de diagnostic. Prezentul material nu trebuie considerat ca fiind parte a unei campanii pro-fumători, ci are ca scop atragerea atenţiei asupra unor exagerări din legislaţie şi asupra normelor de aplicare ale acesteia.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate