Editura Evenimentul si Capital

Studenții au ieșit ieri în stradă, bolnavii psihic au intrat în sevraj! Legea antifumat a creat haos și în campusurile universitare, și în spitalele de psihiatrie

500 de lei amendă, dacă ești surprins fumând într-un loc public
Autor: | | 25 Comentarii | 2386 Vizualizari

Dacă patronii de cârciumi încearcă să fenteze prin metode ingenioase noua legislație intrată în vigoare pe 17 martie, studenții bucureșteni au ales să protesteze civilizat, solicitând amendamente care să le permită să-și aprindă țigara măcar în preajma căminelor.

 Pe de altă parte, situația pacienților cu grave afecțiuni psihice este și mai confuză, medicii de specialitate plângându-se de faptul că bolnavii lor sunt discriminați, dar și că aceștia au devenit agresivi

Managerul Institutului de Psihiatrie Socola: „S-ar putea să ne trezim că ne dau foc la spital”

Legea antifumat a provocat agitație în spitalele de psihiatrie, iar mai mulți manageri au trimis solicitări la Ministerul Sănătății pentru a găsi o soluție. De exemplu, la Institutul de Psihiatrie Socola Iași sunt internați peste 800 de pacienți, dintre care foarte mulți sunt fumători. De când nu mai au voie să fumeze în curtea spitalului sau la baie, unii bolnavi au devenit agresivi, în condițiile în care, ca și în penitenciare, tutunul este „valută forte”.

Au solicitat sprijinul Ministerului Sănătății

„Ca să-l liniștești pe bolnavul psihic fumător, îi dai o țigară. Abstinența la nicotină produce o stare de agitație, pacienții devin agresivi și periclitează integritatea fizică a personalului medical. Am avut destule situații. Statisticile arată că 90% dintre bolnavii cu schizofrenie fumează. Într-un astfel de spital e foarte dificil de aplicat această legislație. Prin urmare, am făcut o solicitare la Ministerul Sănătății pentru identificarea unor locații specifice pentru fumători, așa cum sunt în penitenciare și aeroporturi”, ne-a declarat managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, dr. Gabriel Oprișanu. Problema cea mai mare este la cei internați la „fără clanță”, care nu au voie să iasă în curtea spitalului. „Este o iluzie să creadă cineva că vom eradica fumatul. De aceea, rugăm legiuitorul să trateze în mod distinct această categorie de bolnavi, că s-ar putea să ne trezim că ne dau foc la spital”.FOTO: Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola IașiAceeași situație și la Spitalul de Boli Cronice Psihice de la Borșa, județul Cluj. „Cum să-i spui unui bolnav psihic să respecte legea, când el nu se supune legii?”

Directorul Spitalului de Boli Cronice Psihice de la Borșa, județul Cluj, managerul Ana Jucan, crede că Legea antifumat nu poate fi aplicată bolnavilor cu afecțiuni psihice severe, în primul rând pentru că aceștia nu răspund în fața legii: „Degeaba avem tot felul de tăblițe cu reguli și sancțiuni care interzic și sancționează fumatul, pentru că ei tot fumează. Fumatul îi liniștește”.

La Spitalul de la Borșa sunt internați 195 de pacienți cu afecțiuni psihice grave, care fumează mii de pachete de țigări în fiecare lună. De altfel, la fiecare vizită făcută de aparținători, din pachete nu lipsesc cartușele cu țigări, iar când nu le au, devin agresivi. „Degeaba umblăm prin curte sau prin saloane și le spunem că nu pot să fumeze. Derulăm tot felul de proiecte ca să îi convingem să renunțe la fumat, dar vă spun sincer că nu există rezultate semnificative. Pacienții nu au niciun fel de reacție când le spunem să nu fumeze. La Borșa, se fumează chiar foarte mult”, ne-a declarat Ana Jucan, managerul spitalului din Borșa. (Mihai Șoica)

Ironii usturătoare de la Constanța, pentru inițiatoarea legii: „O doamnă parlamentar a avut o idee idioată”

Pacienții de la secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Constanța fumează în curte, sub paza celor câțiva angajați. Șefa Secției, medicul Diana Cârjaliu, e foc și pară: „Nu pot să le spun pacienților psihotici că fumatul dăunează grav sănătății sau că o doamnă parlamentar (n.r. - Aurelia Cristea) a avut o idee idioată și le-a permis numai deținuților să fumeze!”.

Specialistul nu înțelege de ce pacienții cu afecțiuni psihice și dependenți de tutun, nu au voie să fumeze în curte: „Este o stupizenie, o ipocrizie, nu poți să ignori o realitate medicală, atâta timp cât dependența de nicotină nu reprezintă un rău social”.

Medicul Diana Cârjaliu nu și-a pierdur însă umorul. Unul negru, e adevărat: „Nu-i pot lăsa pe bolnavi singuri în curte, să fumeze, pentru că fug în trei secunde. Nu vedeți ce gard avem? Așa că aleg răul cel mai mic, îi las să fumeze în hol”. Șefa Secției de Psihiatrie visează la o cameră pentru fumat, dar se trezește repede: „Noi nu avem nici măcar sală de mese sau vestiare, ce să mai vorbim de loc pentru fumat... Să fim serioși”.

Anamaria Ciubară, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iași: „Pacienţii psihiatrici sunt stigmatizaţi şi discriminaţi de două ori”

Fumatul este un viciu care duce la dezvoltarea unor boli cu consecinţe foarte grave. Este recunoscut şi demonstrat ca factor de risc în dezvoltarea, pe lângă cancerul pulmonar, a afecţiunilor cardiovasculare (cea mai mare mortalitate în România), dar și a aterosclerozei sau a îmbătrânirii premature. Alături de consumul de alcool şi de droguri, fumatul este considerat ca făcând parte din fenomenele de adicţie (n.r. - dau dependenţă) şi este catalogat ca afecţiune, având chiar cod de diagnostic. Prezentul material nu trebuie considerat ca fiind parte a unei campanii pro-fumători, ci are ca scop atragerea atenţiei asupra unor exagerări din legislaţie şi asupra normelor de aplicare ale acesteia.


FOTO; Anamaria Ciubară, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola IașiInterzicerea fumatului conduce la sevraj

Legea stabileşte că singurele spaţii publice unde se poate fuma sunt penitenciarele şi zonele de tranzit special amenajate din aeroporturi. La categoria penitenciare au fost asimilate şi spitalele de maximă siguranţă, pacienţii internaţi în aceste servicii fiind percepuţi ca persoane deţinute. Problema care se pune în acest caz este discriminatorie faţă de pacienţii cu aceleaşi diagnostice în spitalele obişnuite de psihiatrie cu regim liber sau supravegheat. Un alt exemplu este al deţinuţilor transferaţi din penitenciare în secțiile de psihiatrie pentru efectuarea expertizelor medico-legale psihiatrice.

Suprimarea bruscă a fumatului - la pacientul psihiatric - va conduce la instalarea fenomenelor de sevraj, care va determina şi agravarea simptomatologiei patologiei de bază.

James B. Lohr de la Universitatea California din San Diego (USA) arată că aproape 90% dintre pacienţii schizofrenici sunt fumători înveteraţi şi între 45%-70% dintre pacienţii cu alte afecţiuni psihiatrice suferă de acest viciu. Tot el menţionează că, deşi au fost identificaţi diverşi factori (fiziopatologici, biochimici, farmacologici) care explică într- o oarecare măsură relaţia schizofrenie-fumat, motivul real nu este cunoscut. Studii recente au arătat că fumatul, în cazul pacienţilor schizofrenici, reprezintă o importantă resursă terapeutică în ciuda mortalităţii şi morbidităţii acestui viciu. Astfel, substanţele prezente în fumul de ţigară interferă cu sistemele enzimatice ale celulelor cerebrale, potentând efectele medicaţiei psihotrope. Din punct de vedere etic, prin normele de aplicare ale legii antifumat, pacienţii psihiatrici sunt stigmatizaţi şi discriminaţi de două ori. Pe lângă faptul că societatea încă mai marginalizează persoanele cu afecţiuni psihice, legea antifumat, care ar trebui să aibă notă protectivă faţă de aceşti pacienţi, vine cu prevederi care îi pun la colţ şi nu le dau nici o alternativă.

Revolta studenților: ”Haide afară, să tragi o țigară!”

Legea antifumat a scos din sălile de curs studenţii de la Politehnica din București. Asta după ce, câteva zile la rând, majoritatea căminelor din Regie au fost împânzite cu afişe mobilizatoare, care îi îndemnau pe fumători să se strângă marţi (n.r. - ieri), 29 martie, orele 14.00, pe Splaiul Independeţei, „în locul de fumat”. Adică pe trotuar, singurul loc unde li se mai permite să tragă din țigară.


FOTO: În jur de 400 de studenți au cerut, ieri, un amendament la legea antifumat, care să le permită să fumeze în campusurile universitare FOTOGRAFII: MIHAI OPREADeși se bazau pe cel puțin 3.000 de curajoşi, ieri, sictiriți probabil de ploaia măruntă, doar 400 de protestatari şi-au făcut apariţia, supravegheați atent de jandarmii împrăştiaţi pe întreg Splaiul Independenţei. Oamenii legii nu fumau, deși aveau pachetul de ţigări în buzunar... Cu puțin înainte de ora 14.00, de prin spatele căminelor, la început timizi, studenţii au început să apară. În grupuri mici, sporovăind, cu țigările pregătite, tinerii s-au adunat în apropierea discotecilor care le-au măcinat, de atâtea ori, nopțile. Deşi nu făcuseră nimic rău și doreau doar să manifesteze împotriva unui lucru cu care nu erau de acord, în ochi li se citea un fel de teamă.


FOTO;Pe geamurile din căminele studențești tronează afișe legate de interdicția de a fuma
Când s-au văzut, însă, mai mulți, ca la un semn, țigările palmate au fost scoase la vedere. Din mulțimea care acoperise întreg Splaiul Independenţei se auzea timid câte un strigăt de băiat: „Haide afară, să tragi o ţigară!” Râsetele au cucerit, ușor-ușor, strada. Goniți de pe un trotuar pe altul, pentru ca mașinile și autobuzele să poată circula, studenţii au cerut în gura mare modificarea legislaţiei, astfel încât să poată fuma în faţa căminelor în care locuiesc, sau pe străzile din campus şi să nu mai fie nevoiţi să meargă pe Splaiul Independenţei.„Nu sunt deloc de acord cu această lege. Mi se pare absurd să nu pot să fumez în aer liber. Odată ce am ieşit din clădirea facultăţii sunt afară, nu? Sunt, dar dacă mă prinde poliţia, mă amendează. Cică trebuie să ies afară, direct pe trotuar”, ne-a declarat revoltat Vlad Toma, student la Energetică, la Politehnica din Bucureşti. Nici patronii teraselor din zonă nu văd cu ochi buni această lege. „Mi-a adus pagube enorme. Nu mai am clienţii pe care îi aveam înainte. Era plină cârciuma de studenţi. Ziua, seara, după examene, în weekend. Tot timpul. Cred că miau scăzut vânzările cu mai mult de 30%. Eu plătesc chirie pe spaţiul unde am prăvălia. Mie cine îmi plăteşte paguba produsă de această lege?”, ni s-a plâns un cârciumar care ne-a rugat să-i protejăm identitatea.

„Splaiul Independenței o să devină o scrumieră”

Nici Alexandra, studentă la Facultatea de Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice, nu este de acord că trebuie să parcurgă aproape un kilometru ca să fumeze o ţigară. ,,Ştiţi cât facem de la Facultate până pe Splai? În jur de 20 de minute. Dacă mai punem la socoteală şi cele 10 minute în care fumăm şi drumul înapoi, cei care au aprobat legea antifumat ne cam obligă să chiulim. Îşi asumă cineva acest lucru? Treaba lor. Splaiul Independenţei o să devină o scrumieră”, ne-a spus tânăra. După mai bine de 45 de minute de protest liniştit, în jurul orei 14:45, tinerii studenţi, supăraţi că încă n-au rezolvat nimic, au plecat resemnați spre camere, aruncând, regulamentar, mucurile de ţigări în coşurile de gunoi.
Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate