Studenția costă. Cum faci rost de bani | Admitere 2017

Studenția costă. Cum faci rost de bani | Admitere 2017

Taxa de înscriere la facultate, locul la cămin sau cazarea în privat, cursurile și manualele, la care se adaugă mâncarea și transportul, toate presupun bani. Bani pe care părinții poate nu-i au

Când ești elev la școala generală și liceu nu conștientizezi ce costuri presupune educația ta. Cu diploma de balaureat în mână, începi să înțelegi că educația presupune și costuri, chiar dacă plănuiești să trăiești în timpul facultății acasă cu părinții.

Ce ai de plătit când ești student

Totul costă. De la faptul că s-ar putea să nu fii admis pe locurile bugetate de la stat și va trebui să plătești taxă de studii, până să ajungi să ții în mână o diplomă de licență e cale lungă. Chiar dacă ești student pe locurile de la buget, viața în facultate e scumpă. Costă cazarea la cămin sau la particular, dacă nu studiezi în orașul natal ca să trăiești în continuare cu părinții. Costă și cursurile și manualele de care ai nevoie în fiecare an. Costă transportul, chiar cu reducerea la jumătate acordată studenților mai peste tot în țară, și mai costă și mâncarea. Nu mai vorbim de haine, accesorii și banii de care ai avea nevoie ca să-ți trăiești viața din plin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Variante de job-uri

O soluție ca să faci rost de bani pentru studii ar fi să te angajezi. Dar, dacă nu ești absolvent al unui liceu care să-ți fi dat și o calificare, va trebui să te mulțumești cu ce găsești. În mare parte, muncitori necalificați și fără experiență. Nu sunt plătite, unele, nici măcar în sute de euro, așa că nu-ți face prea mari speranțe. În plus, ca să poți continua și facultatea, va trebui să muncești part-time, ceea ce îți va scădea salariul considerabil.

Dacă dai dovadă de aptitudini excepționale, e posibil să te alegi cu un internship la vreo companie. E cea mai bănoasă și avantajoasă soluție, din moment ce înveți meserie și mai ești și plătit pentru asta.

Se adaugă variantele temporare, de genul hostess pentru diverse evenimente și tot așa. Cu ele câștigi bani, dar nu e un venit constant, pentru că iarna și în vacanțe sunt mai puține evenimente decât la începutul verii.

Muncești și călătorești

Apoi, există varianta work and travel, când pleci în vacanța de vară să lucrezi câteva luni peste hotare. Jobul în cauză îți aduce experiență, ceva bani (nu fabulos) și te învață ce înseamnă munca. Dar, din nou, condițiile ca să fii recrutat sunt drastice: trebuie să cunoști bine o limbă de circulație internațională (în proporție covârșitoare - engleza, și nu doar la nivel conversațional), dar și să dai dovadă de aptitudini de genul: capacitatea de a asculta, a învăța și a te adapta la orice. Plus că se muncește foarte mult, așa că nu te gândi că la plimbări și distracții. Informații suplimentare puteți obține de pe site-uri precum: www.workandtravelclub. ro, www.studentsexperience. ro sau www.gotousa. ro. Dar sunt zeci de alte site- uri.

Creditele de studii

O altă soluție, destul de puțin dezvoltată în România o reprezintă creditele pentru studii. Nu sunt multe oferte, iar aceste credite sunt acordate în anume condiții și, inevitabil, va trebui să dai banii înapoi. Evident, cu dobândă. Creditele pentru studii se acordă studenților care parcurg următorii pași:

  • studentul completeză o cerere tip care se ia și se depune la secretariatul facultăţii;
  • în baza cererii depuse, studentul primeşte o adeverinţă care atestă calitatea de student al instituției de învățământ superior în cauză;
  • studentul se prezintă la oricare din punctele de lucru ale băncilor menționate pentru a deschide un dosar de credit, cu următoarele documente:
  • adeverinţă de student;
  • adeverinţă de venit a coîmprumutaţilor (tutorii legali), unde e cazul;
  • fluturaşii pentru ultimele 3 salarii sau copia contractului de salarizare a coîmprumutaţilor;
  • factură de utilităţi;
  • în unele cazuri, verificare ANAF sau documente de venit pentru titular și/sau co-împrumutaţi, unde e cazul.

BRD-Groupe Societe Generale

Valoare credit student: 15.000 de euro maximum fără garanţii sau 100.000 de euro cu garanţie imobiliară. Graţie parţială de până la 6 luni (creditul fără ipotecă) / până la 12 luni (cel cu ipotecă) în care plăteşti doar dobânda, comisioanele şi prima de asigurare. Nu se depune avans. Primeşti finanţare în lei, dolari sau în euro pe o perioadă de până la 10 ani fără garanţii sau de până la 20 de ani cu garanţie imobiliară. BRD are încă două tipuri de credite pentru studenți: Work & Travel (maxim 4.000 euro) și Creditul 10 (maximum 13.000 de lei).

Veneto Banca

Valoare credit student: Până la 30.000 de euro sau echivalentul în lei maximum pentru finanţarea studiilor universitare sau postuniveristare în ţară sau în străinătate, incluzând taxele de studiu şi/sau cazare şi masă pe perioada studiilor. Dacă nu ai venituri, părinţii tăi sau alte rude pot garanta rambursarea creditului, în calitate de codebitori. Poate fi garantat și prin ipotecă de codebitori. Durata creditului de până la 7 ani cu posibilitatea acordării unei perioade de graţie de până la 2 ani pentru rambursarea capitalului.

Banca Comercială Feroviară

Valoare credit student: Pachetul Primus Student are valoare de maximum 5.000 de euro, se acordă echivalentul în lei al sumei respective, pentru plata taxelor de studii – indiferent dacă este vorba despre cursuri universitare, postuniversitare sau de specializare, în țară sau străinătate; perioada de acordare este de 4 ani; Nu sunt necesare garanții imobiliare. Beneficiari pot fi studenții sau un membru al familiei acestuia; se acordă rapid și fără avans; Nu se percepe comisionare de analiză, utilizare și administrare.