Editura Evenimentul si Capital

Strategia miniștrilor din zona economică. „Da” pentru creșteri salariale, „Nu” pentru acordul cu FMI | Învestirea Guvernului Cioloș

Anca Dragu Paliu (Ministerul Finanțelor) a fost aplaudată de parlamentari FOTO: AGERPRES
Autor: | | 0 Comentarii | 901 Vizualizari

Miniștrii desemnați pentru portofoliile economice au trecut fără mari probleme ieri de audierile din comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului

Anca Dragu Paliu, ministrul desemnat pentru a prelua Finanțele, a fost supusă unor audieri maraton, care au durat aproape două ore. Timp de 60 de minute, aceasta a primit întrebări de la majoritatea membrilor din Comisiile reunite de bugetfinanțe.

Problemele ridicate au vizat nu numai portofoliul Finanțelor, ci și companiile de stat sau alte tematici. De-a lungul audierilor, ministrul a primit chiar aplauze și aprecieri directe, așa încât votul unanim „pentru” de la finalul audierilor nu a mai fost o surpriză.


Politicianul care a vrut să controleze Sănătatea printr-un ministru-manechin | Învestirea Guvernului Cioloș

Audierea miniștrilor. Noul Cabinet nu a avut emoții în Parlament | Învestirea Guvernului Cioloș

Guvernul tehnocrat, infiltrat de oamenii partidelor | Învestirea Guvernului CioloșFOTO: Costin Borc (Ministerul Economiei, vicepremier) spune că România exportă prea multă materie primă FOTO: AGERPRESCodul fiscal și cresterile salariale rămân bătute în cuie

Dat fiind portofoliul „fierbinte” pe care îl va gestiona, aceasta a trebuit să răspundă atât nelămuririlor cu privire la soarta viitorului Cod fiscal, dar și a creșterilor salariale propuse de guvernul Ponta. „Ar fi neonest să modificăm un Cod fiscal atât de intens dezbătut, ar fi incorect ca noi să îl ignorăm. Practic, nu neam ține angajamentul de a asigura predictibilitate fiscală. Vom continua implementarea acestuia”, a spus Paliu, spre mulțumirea auditoriului.

„Cheltuielile salariale vor fi păstrate. Trebuie ținut cont de cadrul fiscal existent”, a mai explicat aceasta, asigurând că măsurile vor fi prevăzute în bugetul pentru 2016.

Reforma ANAF: până acum controalele nu au vizat zonele de risc

Anca Paliu a menționat că accentul în creșterea gradului de colectare se va pune în special pe conformarea voluntară și pe ideea că funcționarii sunt în slujba cetățenilor.

„Există progrese în colectare, dar ne situăm ca pondere a veniturilor ca procent în PIB în zona de margine a UE. Cred că aici mai sunt multe de făcut”, a comentat Paliu. Aceasta a spus de asemenea că este nevoie ca ANAF să vizeze zonele de mare risc: „În termeni de control trebuie să ne uităm la modele din alte state, cum ar fi stabilirea controalelor pe bază de modele de risc. Să concentrăm controlul unde este mai mare riscul de evaziune. Practic, noi plătim acum personalul ANAF pentru a face controale acolo unde riscul este scăzut”.

Un deficit sub 3% este posibil

În ciuda faptului că rămân în grafic creșterile salariale planificate, Paliu susține că la anul se poate atinge un deficit de sub 3% din PIB: „Vrem să aducem deficitul bugetar la sub 3% din PIB. Acest nivel ar asigura sustenabilitatea cheltuielilor și este și finanțabil”.


Anca Dragu Paliu, propusă la Ministerul Finanțelor, a dat asigurări că noul Cod fiscal va fi aplicat întocmai.


Au existat și momente hilare în care expertiza potențialului ministru a depășit-o pe aceea a membrilor comisiei. Aceasta a primit întrebări în legătură cu renegocierea celebrului MTO și a explicat că nivelul deficitului structural depinde de PIB-ul potențial, și tocmai de aceea potențialul de creștere a economiei trebuie să crească. „Tu ai înțeles ceva? Eu nu”, l-a întrebat un coleg pe deputalul PSD Viorel Ștefan, care a condus reuniunea. Ministrul desemnat a ținut totuși să sublinieze că relaxarea fiscală decisă în ultima perioadă reprezintă un risc asupra creșterii economice pe baze sustenabile.

Mai precis, ar trebui accelerate exporturile și investițiile, și nu doar consumul, cum s-a întâmplat în ultima perioadă.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X