Strategia energetică: 100 de miliarde de euro, investiții în următorii 20 de ani. VEZI are sunt proiectele prioritare

Strategia energetică: 100 de miliarde de euro, investiții în următorii 20 de ani. VEZI are sunt proiectele prioritare

Investițiile necesare în sectorul energetic românesc pentru perioada 2015-2035 se cifrează la aproximativ 100 miliarde de euro, se arată în Strategia Energetică Națională (SEN) pentru perioada 2015-2035, lansată, vineri seară, în dezbatere publică de către Departamentul pentru Energie.

„Pentru a atrage noi investiții în sectorul energetic, România trebuie să asigure existența unei piețe stabile, previzibile și transparente, prin strategii și politici publice și înlăturarea unor 80 de potențiale bariere în atragerea investitorilor”, se menționează în documentul preluat de Agerpres. 

Potrivit documentului, este necesară demararea unei politici prioritare de stimulare a investițiilor în domeniul energetic, politici ce ar putea facilita implementarea unor măsuri specifice.

De asemenea, transformarea sectorului energetic trebuie să fie susținută în deceniul următor prin investiții semnificative, în principal, în eficiența energetică, noi capacități energetice de producție, transport și distribuție, precum și în retehnologizarea și creșterea gradului de eficiență a celor 79 existente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Investițiile viitorului în energie

Obiective investiționale necesare sau strategice pentru perioada ce urmează suhnt dezvoltarea Unităților 3 și 4 ale CNE Cernavodă (în prezent în stadiul negocierilor pentru participare China General Nuclear Power Corporation) și dezvoltarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj Tarnița — Lapuștești. 

De asemenea, este necesară dezvoltarea infrastructurii smart metering și smart grid, respectiv dezvoltarea sau extinderea capacităților de interconexiune și facilitarea exportului/importului pentru exploatarea avantajului prețurilor mai mari ale energiei electrice de pe alte piețe.

Un alt punct trecut la capitolul investiții este exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră, investițiile realizate în vederea conformării la cerințele de mediu ale Uniunii Europene (UE) și modernizarea centralelor pe cărbune.

Strategia este supusă dezbaterii publice până la data de 10 ianuarie 2015, termenul pentru finalizarea revizuirii strategiei energetice a României fiind luna mai 2015.

România are în prezent o strategie energetică națională, adoptată în 2007, și care este valabilă până în anul 2020.