Stolojan: "Tăriceanu nu ştie ce vorbeşte şi e legat de oligarhie"

Stolojan: "Tăriceanu nu ştie ce vorbeşte şi e legat de oligarhie"

Candidatul PDL la funcţia de prim-ministru, Theodor Stolojan, are o singură certitudine: Monica Macovei la Justiţie şi critică actuala guvernare liberală. "Nu ştiu cine, PNL-ul sau PSD-ul mă fac pe mine traseist politic. După '89 am intrat într-un singur partid, PNL, de unde am fost dat afară, pentru că nu le mai convenea.", Theodor Stolojan, PDL.

EVZ: Candidaţi la parlamentare? Theodor Stolojan: Eu sunt europarlamentar şi pentru treaba asta am muncit. Nu ca alţii care ajung în Parlamentul României fără muncă, doar se pun pe liste. Eu am probat încrederea cetăţenilor şi nu am nevoie să mă duc acum să fac asta din nou. Sunt în Parlamentul European, îmi văd de treabă, vom forma guvernul aici şi în acel moment voi pleca de acolo. Sigur că există discuţii şi dezbateri şi în partid privind această poziţie a mea.

Care sunt şansele PDL la alegerile parlamentare? Maxime. Vom obţine un scor care să ne permită să formăm guvernul. PNL demonstrează că poate guverna cu 20%, sigur prost şi făcând trocurile de politică cu PSD-ul. Noi nu dorim acest gen de guvernare. Ne dorim peste 40%.

Vă veţi baza pe sprijinul PRM? Noi vrem să guvernăm câştigând majoritatea în parlament. Dacă populaţia va dori un guvern amestecat, va fi un asemenea guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce PDL-ul l-a salvat pe C.V. Tudor şi implicit PRM-ul? Este o invenţie a PSD-ului şi PNL-ului. Acolo a fost o negociere, cum se fac în parlament când se distribuie poziţiile pe un algoritm. Nu trebuia făcută, dar asta este situaţia. De aici şi până la protocoale, înţelegeri, intervine manipularea.

Aţi fost de acord cu această decizie? N-am spus nu. I-am lăsat pe cei de aici să decidă. Eu eram la Bruxelles, între două şedinţe. Fac parte din conducerea PDL, suntem solidari în eroarea pe care am făcut-o.

Care vă sunt priorităţile? Întregul nostru program de guvernare este străbătut de importanţa câştigării bătăliei pentru productivitate şi competitivitate, de care depinde efectivul nostru strategic: să ajungem la un standard de viaţă european, la condiţii de viaţă similare celor din statele europene dezvoltate. Sistemul de educaţie românesc nu răspunde cerinţelor unor economii europene, dinamice, cu nivel ridicat de cunoştinţe, cerinţe cerute de piaţă. În al doilea rând, vom relua transferul de putere la nivelul comunităţilor locale. E vorba şi de sănătate, de cultură. Cel de-al doilea grup este infrastructura de transport. Guvernul este numit, pe bună dreptate, guvernul celor cinci kilometri de autostradă.

Într-un viitor guvern Stolojan, Monica Macovei va fi ministrul justiţiei? La Justiţie dorim să nominalizăm un ministru independent. Monica Macovei e cea care a început reforma în justiţie. Astăzi PNL-PSD încearcă să transforme justiţia într-o gardă de corp pentru demnitarii suspecţi de corupţie.

ISTORIE. Valeriu Stoica, Călin Popescu-Tăriceanu şi Theodor Stolojan, când erau colegi în PNL

Sunteţi implicat în dosarul Electrica Muntenia Sud? Mă interesează mai puţin manipulările pe care le fac PSD-iştii sau PNL-iştii. Este o manipulare, n-am nicio legătură. Sunt sforţări disperate ale celor care se ştiu cu musca pe căciulă de a băga cât mai multe nume în acest cazan mocirlos, smolos al corupţiei din României.

Cum comentaţi declaraţia lui Ludovic Orban, privind incapacitatea dv. de a forma un guvern PDL? Ludovic Orban să mai muncească să ajungă la credibilitatea pe care o am eu în sondaje. Nu ştiu dacă va reuşi vreodată. Orban a făcut dovada caracterului în accidentul cu maşina din iarnă. Atunci a dat splendoarea întreagă a caracterului pe care îl are.

Ce angajamente vă luaţi dacă pierdeţi? Vom câştiga, nu se pune problema. În ipoteza dv. există o răspundere actuală a PDL-ului. Nu e vorba numai de Stolojan. E vorba de o conducere a PDL care poartă întreaga responsabilitate pentru rezultatul alegerilor din 30 noiembrie.

De ce această apropiere a PDL-ului de Biserică? Am spus de mult. Un leu dat Bisericii cu siguranţă ajunge în mâna celor suferinzi. Dacă îl dai la administraţia publică, ajunge înjumătăţit de birocraţie, de corupţie.

Se ştie apropierea lui Traian Băsescu de PDL. Cât de mult se implică în deciziile importante ale partidului? Nimeni nu poate distruge legătura care există între dânsul şi PDL, dar lasă libertatea partidului de a lua deciziile. Chiar în momentul în care noi am avut discuţia cu dânsul despre eroarea pe care am făcut-o cu PRM, sigur că am discutat şi lucruri care priveau traiectoria PDL-ului. Nu s-a amestecat în problema desemnării candidatului PDL la funcţia de prim-ministru.

Şansele lui Călin Popescu-Tăriceanu la alegeri? Nu mă interesează. E un om superficial. Din păcate, a demonstrat acest lucru. E legat de oligarhie. Pentru el, liberalismul e subordonat unor interese oligarhice, într-un cerc închis, în care sunt câţiva care acumulează bogăţii tot mai mari, iar celorlalţi li se dă cu zăhărelul. În momentul în care Tăriceanu a chemat ministrul justiţiei la el în cabinet să-l pună la rugămintea lui Patriciu, a arătat exact cum vede el guvernarea. N-are viziune, n-are proporţii economice. Vorbea că România o să ajungă în patru ani a şaptea putere economică în UE. Nu-şi dă seama ce vorbeşte.

Ion Iliescu a avut vreun rol în numirea dv. ca prim-ministru în 1991? Eu aveam patru bilete de avion în luna august, de a pleca funcţionar internaţional la Banca Mondială (BM). Petre Roman m-a rugat să mai rămân o lună. Eram preşedintele Agenţiei Naţionale de Privatizare. Se aprobase Legea privatizării în parlament şi m-a rugat să rămân să o punem în mişcare. Atunci au venit minerii şi l-au dat jos pe Roman. Eu eram hotărât să plec la BM, dar am ajuns prim-ministru pentru că toţi liderii politici au fost de acord, nu că m-a pus Iliescu.

L-aţi susţinut pe Ion Iliescu? Am fost într-un comitet de susţinere o zi. Atât. În 1996.

De ce aţi blocat în 1992 acţiunea de căutare a fondurilor deturnate de la bugetul statului de apropiaţii lui Ceauşescu? Altă minciună. Isărescu era preşedintele Comisiei de căutare a conturilor. Negăsindu-le, a zis că nu are ce să mai facă, dacă vrea să continue guvernul. Eu ca prim-ministru m-am trezit cu o firmă de avocaţi din Canada, care deja luaseră 150.000 de dolari de la statul român să caute conturile lui Ceauşescu. Au venit la mine că mai au puţin să le găsească. Dar mai voiau 150.000 de dolari. Răspunsul meu a fost să le găsească şi le dau 20% din ce găsesc. N-am blocat, am încercat să nu fiu escrocat.

AFACERI ÎN FAMILIE

Proprietar de minihotel şi cabană la Sinaia

EVZ: Deţineţi un hotel cumpărat de la stat? Theodor Stolojan: Zvonul a apărut mulţumită lui Mitrea care spunea că am cumpărat Hotelul Premier. Acesta a fost construit de copiii mei, cu sprijinul meu financiar, dat în funcţiune în 2000. Hotelul pe care l-am cumpărat de la stat nu există. E vorba de un minihotel cu 16 camere, construit între 1997-2000.

Şi Cabana Clăbucet sosire? Cabana aceea era dată în locaţie de gestiune, cabanierului. Când s-a pus problema să poată fi cumpărată, cabanierul de acolo m-a căutat, spunându-mi că vrea să o cumpere. Asta era în 1994. Prin 1996 sau 1997 a încheiat contractul de cumpărare pe cabană, cu fostul FPS. Au făcut o evaluare a cabanei, s-au dus la FPS şi au încheiat contractul de cumpărare cu plata în rate, cum se obişnuia atunci. La vremea respectivă a fost evaluată de experţi la 250.000 de dolari (1995- 1996). FPS a dublat. În perioada aceea eram plecat la Banca Mondială, aşa am şi avut bani să ne angajăm, pentru că vânzarea-cumpărarea s-a făcut în rate lunare, timp de trei-patru ani. Cabana e transformată, am investit în ea, s-a modernizat totul. O are cel care era cabanier şi copiii mei.

Complexul îl mai aveţi? Tot complexul acela care are acum un minihotel şi o cabană o să-l vindem, dacă niciunul dintre copii nu vrea să vină acolo. Noi n-am scos niciodată bani de acolo, am investit totul în modernizare.

Aţi încercat să vindeţi şi în urmă cu câţiva ani? Da, nu ştiu ce s-a întâmplat. Cei care au vrut să cumpere au avut nişte probleme şi au renunţat. Nu ne grăbim. Nu sunt sub o presiune să vând că n-am ce mânca. Am un administrator foarte bun, el e şi coproprietar. Între timp a crescut preţul terenului.

ÎN FORMĂ. Sporturile de iarnă, preferate de Stolojan

CV

Theodor Stolojan, un economist european

> Theodor Stolojan s-a născut la Târgovişte pe 24 octombrie 1943, este căsătorit şi are doi copii.

> A absolvit în 1966 Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, Facultatea de Finanţe şi Contabilitate. > În perioada 1972-1991, a fost angajat al Ministerului Finanţelor.

> În 1990-1991 a fost ministru al finanţelor, apoi preşedinte al Agenţiei Naţionale de Privatizare.

> Între 1991-1992 a fost prim-ministru. > În perioada 1992-1999 a fost economist, senior economist la Banca Mondială. > În 2004-2007, a fost consilier economic al preşedintelui României.

> Între iulie 2000-octombrie 2006 a făcut parte din formaţiunea liberală.

> Preşedinte PNL între 2002-2004.

> A fost copreşedinte al Alianţei D.A. (2003-2004).

> La începutul lunii octombrie 2004, din motive de sănătate, s-a retras din cursa electorală şi de la conducerea Partidului Naţional Liberal.

> În decembrie 2006-2007 a devenit preşedinte al Partidului Liberal Democrat.

> La finalul anului trecut, PLD a fuzionat cu PD, formând în prezent PDL. Theodor Stolojan ocupă funcţia de prim-vicepreşedinte şi este europarlamentar.

PREZIDENŢIALE. Ion Iliescu l-a învins pe fostul susţinător (Foto: Codrin Prisecaru)

LACRIMI. Suferinţa lui Băsescu de la retragerea lui Stolojan din cursa prezidenţială, în 2004

LIDERI. Emil Boc şi Theodor Stolojan (Foto: Agerpres)