Știu ce va face Antifrauda în zilele următoare

Știu ce va face Antifrauda în zilele următoare

Joi erau 6.000 de potențial câștigători la loteria bonurilor fiscale, dar ultima zi de înscriere a bonurilor este 13 mai. Pornind de la statistica Visa, care indica 2.050 de bonuri cu valori cuprinse între 6 și 6,99 lei, emise pe data de 7 februarie, pe baza tranzacțiilor cu carduri Visa, se poate face un calcul al bonurilor potențial câștigătoare.

Din totalul cardurilor de pe piață circa trei sferturi sunt Visa, ceea ce înseamnă că, dacă le adunăm și pe cele MasterCard, este posibil să avem circa 2.700 de plăți în valoare de 6 lei, cu cardul, în ziua cu pricina.

Cum una din cinci tranzacții e cu cardul iar restul sunt realizate cu cash, pentru că sumele retrase de la bancomat sunt de cinci ori mai mari decât plățile cu cardul, rezultă un potențial de bonuri câștigătoare de circa 13.000. Luând în calcul aici numai banii care, la un moment dat, au fost într-un cont bancar (tranzacții cu cardul la POS sau ATM).

Dacă ținem însă cont și de tranzacțiile cu bani care nu au trecut printr-un cont, numărul poate urca binișor.  De aici estimările sunt doar speculații – să zicem însă că s-ar strânge 20.000 de bonuri câștigătoare, din care 10.000 s-ar transforma în câștiguri revendicate – un număr deloc exagerat ținând cont că din a treia zi după extragere erau deja 6.000 de bonuri depuse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Antifrauda are la dispoziție 60 de zile pentru a verifica bonurile, cu casele de marcat ale comercianților, și a face plățile către câștigători.

Cam câți oameni se vor ocupa de asta? Păi, sunt 1.500 de angajați la Antifraudă, din care circa 250 sunt delegați la Parchete. Din cei 1.200 rămași cam un sfert să fie funcțiile de suport, care nu intervin în control: analiza de risc, departament informatic, colaborare cu institutiile internationale (sunt posturi care apăreau scoase la concurs când se formau structurile Antifraudei). Să zicem că rămân 800 de inspectori care se pot ocupa de bonuri. La 10.000 de bonuri câștigătoare, fiecăruia îi vor reveni 13, de verificat.

De cât timp va avea nevoie fiecare? Anul trecut se vorbea de un jurnal electronic al caselor de marcat, care va fi conectat cu serverul fiscului. Dar inițiativa este încă la faza de proiect, așa că verificarea bonurilor se va face pe teren. Numai drumul până la comerciant – dus și întors, poate fi două ore. Dacă mai luăm în calcul și verificarea efectivă, și pauza de masă, se poate ajunge la o medie de două bonuri pe zi, pe cap de inspector.

Adică șase zile lucrătoare. În plus, mă aștept ca, anterior, comercianții să fie notificați că urmează verificarea. Doar nu e control inopinat. Așadar, alte câteva zile din timpul de lucru al inspectorilor.   Cred că în următoare săptămâni va scădea simțitor activitatea de control a Antifraudei - e ușor de intuit cu ce va fi ocupată această divizie de elită.  

Și este încă o perioadă de început, în care se organizează o extragere la două luni. Imaginați-vă însă ce se va întâmpla când se va trece la extrageri lunare, iar bonul câștigător va fi de doi lei – cu zeci de mii de premii revendicate.