Nu mai dormiți cu telefonul sub pernă sau pe noptieră. Nu vă puteți imagina la ce pericolele sunteți expuși
- Antonia Hendrik
- 6 iunie 2023, 08:09
S-a spus că este în regulă să dormi cu telefonul sub pernă sau pe noptieră. În realitate, acest lucru este periculos pentru sănătatea dumneavoastră, atât fizică, cât și mentală.
Telefoanele inteligente emit radiații dăunătoare în timp ce se încarcă și nu există o distanță sigură față de aceste unde pentru a fi în siguranță când dormi. Chiar dacă ați dezactivat sunetul, veți primi notificări care pornesc ecranul. Dacă perna ta nu blochează complet lumina, ochii tăi o vor capta chiar dacă sunt închiși.
Acest lucru duce la o odihnă proastă în timpul nopții, care poate duce la oboseală și alte probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, insomnie și dureri de spate, cancer.
1. Risc crescut de cancer
Radiațiile pe care corpul tău le absoarbe în timp ce dormi sunt periculoase. Cea mai mare îngrijorare cu acest tip de expunere este cancerul, în special tumorile cerebrale. În prezent, există mai multe studii care arată legătura dintre utilizarea intensă a telefonului și un risc crescut cancer cerebral, potrivit studiilor realizate de Universitatea din California-Berkeley. Alte țări, inclusiv Franța, Israelul și Finlanda, au confirmat această cercetare. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiația celulară drept posibil cancerigenă.
2. Somn perturbat
Telefonul dvs. emite radiații atunci când este pornit, chiar și atunci când nu este utilizat. Iar lumina de pe ecran poate afecta producția de melatonină de către organismul tău – hormonul care reglează tiparele de somn, se arată în studiul realizat de Universitatea din Michigan.
Rezultatul? Te odihnești prost și te simți obosit în timpul zilei. Toate acestea vă reduc nivelurile de productivitate pe parcursul zilei, însemnând că este mai puțin probabil să respectați termenele limită sau să atingeți alte obiective la serviciu/școală/acasă. Somnul slab poate duce, de asemenea, la depresie.
3. Telefonul ar putea lua foc
Acest lucru se întâmplă din cauza unui fenomen numit acumulare de căldură. Când telefonul se încarcă, bateria din interior produce căldură. Și când îl folosiți în timp ce se încarcă, acesta se încălzește și mai mult. Acest lucru poate cauza deteriorarea componentelor interne ale telefonului, ceea ce îl face vulnerabil la incendiu.
Deoarece telefonul tău va fi blocat sub pernă, nu va avea nicio modalitate de a dispersa toată căldura pe care a produs-o. Reținând căldura sub pernă, în cele din urmă, temperatura crește suficient pentru a transforma telefonul într-un pericol de incendiu.
4. Risc de creștere în greutate
Legătura dintre somnul slab și creșterea în greutate este bine documentată. Hormonii care reglează apetitul, inclusiv grelina și leptina, sunt dezechilibrate atunci când nu te odihnești bine. Acest lucru poate duce la obezitate, deoarece oamenii mănâncă mai mult pentru a compensa lipsa de energie în timpul zilei. Greutatea crescută, ne face viața mult mai proastă. De asemenea, ne slăbește sistemul imunitar, ceea ce face mai probabil ca noi să cădem pradă agenților patogeni.
5. Impact negativ asupra sănătății mintale
Când dormiți prost, corpul dumneavoastră crește nivelul de cortizon – hormonul stresului. Acest lucru poate deregla starea de spirit și puteţi deveni iritabil. De asemenea, vă expune riscului de depresie și tulburări de anxietate .
Utilizarea excesivă a telefonului are un impact negativ atât asupra sănătății fizice, cât și asupra bunăstării mentale. Acestea sunt motivele pentru care nu ar trebui să dormiți cu telefonul sub pernă sau pe noptieră.
Mulți oameni raportează dureri de cap frecvente atunci când dorm cu telefoanele aproape de cap
Puteți evita majoritatea acestor probleme prin oprirea telefonului când dormiți. Dacă asta nu se pune în discuție, pune-l în altă cameră. Specialistul în bioelectronică Adrian Vornicu a povestit despre cazul unei însoțitoare de zbor care obișnuia să doarmă cu telefonul sub pernă.
„Eu am avut cazuri de persoane care m-au sunat datorită faptului că scriu articole în acest domeniu, stewardeze care dormeau cu telefonul sub pernă și dimineață când dădeau să plece, erau mai obosite. Și i-am spus – doar îndepărtarea telefonului, la un metru, dă soneria mai tare, pune-i încă o alarmă… Și erau fresh!”, a arătat specialistul.
O tânără de 29 de ani din Marea Britanie a rămas imobilizată la pat de luni de zile. Înainte de acest incident, tânăra petrecea până la 14 ore cu telefonul.
„Mi-am oprit telefonul și l-am aruncat în spatele dulapului. Atunci am putut să merg din nou”, a mărturisit Fennela Fox. Adrian Vornicu a explicat care a fost motivul pentru care expunerea îndelungată la telefon a afectat-o atât de grav pe tânăra britanică.
„Anumite radiații pulsante blochează absorbția ionului de calciu, ori în organismul nostru, calciul este cel care ne ajută să ne contractăm, să facem un efort fizic, în cuplaj cu actina, miozina, iar magneziul relaxează organismul. Aceste radiații, în cazul acestei tinere care s-a supraexpus, i-au blocat fixarea calciului în organism. E ca în cazul persoanelor care au probleme de hipotiroidie, nu mai fixează calciu, sunt mai apatice dimineața, se trezesc mai obosite decât seara…”, a adăugat specialistul în bioelectronică Adrian Vornicu, potrivit antena3.ro.