Editura Evenimentul si Capital

STENOGRAME. Cum a fost virată șpaga în conturile fraților Mazăre. Schwartzenberg: ”Neaţa, Radule ! Te-am urmărit ieri, foarte bun”

14-04/mazare-arest-8-465x390
Autor: | | 73 Comentarii | 6637 Vizualizari

Potrivit interceptărilor DNA, la începutul lunii septembrie 2011, Radu Mazăre urma să facă o călătorie în Israel, de aranjamente ocupându-se Emilian Schwartzenberg. Această vizită, susțin procurorii, a avut drept scop deschiderea conturilor personale în care urmau să fie transferate ”fondurile” primite din partea lui Morgenstern Avraham.

Reamintim că procurorii DNA susțin că Radu Mazăre  i-ar fi facilitat omului de afaceri Morgenstern Avraham, prin S.C. Shapir Structures S.R.L, câştigarea licitaţiei pentru construirea cartierului Henri Coandă, numit şi cartierul săracilor.

Edilul ar fi primit o mită de 175.000 de euro, intermediarul fiind Emilian Scwartzenberg.

Emilian Scwartzenberg: Neaţa, Radule ! Te-am urmărit ieri, foarte bun. Radu Mazăre: Auzi? Ă..păi tu mi-ai şi luat biletul de avion ? Emilian Scwartzenberg: Eu nu m-am ocupat de nimic, s-a ocupat băiatul meu cu păluga ... …… Radu Mazăre: Mă, nu vorbesc de Egipt, că aia, când vii tu, aia e rezolvată, aia mă decontez la tine… Emilian Scwartzenberg:A…am înţeles ! Radu Mazăre: Eu vorbesc de Israel. Emilian Scwartzenberg: Dincolo ţi-am făcut o rezervare a…din, din 2 raţiuni am făcut-o aşa, Radu, ca să înţelegi. …… Radu Mazăre: Bine, mă! Bine, ok!. Da, tu, tu, tu..şi tu mă aştepţi acolo ? Emilian Scwartzenberg: Eu te aştept personal, eu plec cu o zi înainte, că am o altă treabă, te aştept acolo personal la aeroport.

Pe 13.09.2011, Schwartzenberg face primele plăți din fondurile primite de la Larton, respectiv 95.000 de euro și 40.000 de euro în conturile personale ale lui Mazăre Radu Ștefan și, respectiv, Mazăre Alexandru, conturi deschise la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel.

Ce s-a întâmplat la întoarcerea din Israel

 • La data de 29.09.2011, SC SHAPIR STRUCTURES SRL a solicitat, având în vedere complexitatea lucrărilor şi studiul terenului, decalarea datei de depunere a ofertei, respectiv de la data de 11.10.2011 în data de 05.11.2011. Prin nota justificativă privind decalarea datei de deschidere a ofertelor a fost aprobată data de 04.11.2011 ca dată limită de depunere şi deschidere a ofertelor.
 • La data de 18.10.2011, între Morgenstern Avraham și Radu Mazăre au loc discuții telefonice, cei doi stabilind o întâlnire pentru a doua zi la locuința primarului.
 • La data de 04.11.2011, S.C. Shapir Structures S.R.L. a depus oferta sa la sediul autorității contractante, respectiv RAEDPP Constanța.

”Trebuie subliniat că oferta depusă de S.C. Shapir Structures S.R.L. depăşea din punct de vedere financiar cu suma de 3.722.910 lei valoarea estimată de autoritatea contractantă în anunţul publicat. Acest fapt însă a fost rezultatul unei negocieri directe între Morgenstern Avraham și primarul Mazăre Radu Ștefan, așa cum rezultă din convorbirile interceptate în acea perioadă . Astfel, la data de 02.11.2011 , Morgenstern Avraham îl contactează pe  unul dintre subordonaţii săi în cadrul societății Shapir Structures S.R.L.) pe care-l informează că a vorbit cu MAZĂRE, cu care a stabilit să se întâlnească a doua zi, la Bucureşti. Interlocutorul îi spune lui MORGENSTERN AVRAHAM că ceea ce trebuie să rezolve, în urma acestei discuţii cu primarul, este că suma stabilită în contract trebuie mărită, că, altfel, nu îşi mai recuperează banii pentru cheltuielile făcute…. MICKY îi spune lui MORGENSTERN AVRAHAM că va mai avea nevoie de cel puţin 200.000-300.000 de euro, pentru pregătirile prealabile lucrărilor”,se arată în referatul procurorilor DNA.

        MORGENSTERN AVRAHAM îl întreabă pe MICKY ce mai doreşte să obţină de la MAZĂRE, iar interlocutorul îi spune că, deocamdată, este destul ceea ce i-a spus.

 •  Într-o discuție din aceeași dată, 3 ore mai târziu, MORGENSTERN AVRAHAM este contactat de către MICKY, care-l informează că s-a documentat mai bine, iar situaţia este mai gravă decât credea, aşa că va fi nevoie să solicite mărirea sumei din contract cu cel puţin 400.000 de euro. Interlocutorul îl întreabă dacă a rămas stabilit să se întâlnească cu primarul a doua zi, la ora 10:00, dar MORGENSTERN AVRAHAM  îi explică acestuia că se va întâlni deseară, iar MICKY declară că e bine că l-a sunat pe MORGENSTERN AVRAHAM la timp.
 • Întâlnirea dintre Morgenstern Avraham și Mazăre Radu Ștefan este confirmată și de discuțiile purtate la aceeași dată între cei doi. Astfel, în ziua de 02.11.2011, la ora 10:04:59, MORGENSTERN AVRAHAM îl contactează pe RADU MAZĂRE cu care stabilește detaliile unei întâlniri.
 • În aceeaşi zi, la ora 14:41:30, MORGENSTERN AVRAHAM  este contactat de către RADU MAZĂRE,  care-l informează cu privire la programul său în același context al stabilirii unei întâlniri între cei doi.
 •   RADU MAZĂRE îl întreabă pe MORGENSTERN AVRAHAM dacă vrea să discute mai multe cu el sau doar pe scurt. MORGENSTERN AVRAHAM  declară că are nevoie de 5 minute... îi va explica problema şi-i va da o hîrtie, după care va pleca. Cei doi stabilesc să ţină legătura.   
 • În aceeași zi, 02.11.2011, la ora 19:40:57, MORGENSTERN AVRAHAM este contactat de către RADU MAZĂRE, care-l informează că este la un restaurant unde am avut plăcerea să-l cunosc pe prietenul tău, ILAN”. MORGENSTERN AVRAHAM afirmă că ajunge în 10 minute, iar interlocutorul declară că-l va aştepta.  

”Așadar, la data de 02.11.2011, cu două zile înainte de termenul limită de depunere a ofertei, Morgenstern Avraham s-a întâlnit cu primarul Mazăre Radu Ștefan, pentru a-i solicita o creștere a valorii contractului. Negocierile între cei doi au fost favorabile societății Shapir, aceștia convenind ca oferta financiară depusă de această societate să fie mai mare decât valoarea estimată publicată în anunțul de participare cu aproape 10%. A fost ales acest prag întrucât, în cazul în care ar fi depășit 10% din valoarea estimată, oferta societății Shapir ar fi trebuit descalificată, potrivit disp. art. 36 din HG nr. 925/2006 pentru aplicarea OUG 34/2006. În consecință, la data de 04.11.2011, S.C. Shapir Structures S.R.L. a depus la sediul RAEDPP oferta sa în care era prevăzută ca valoare a contractului suma de 40.964.030 lei (cu 3.722.910 lei, respectiv cu 9,99% mai mare decât valoarea estimată de autoritatea contractantă de 37.241.120 lei)”,se mai arată în referatul DNA

 •  La data de 24.11.2011, ca urmare a deschiderii ofertelor, s-a întocmit raportul procedurii /24.11.2011 . Din acest document rezultă că deschiderea ofertelor a avut loc la sediul Regiei Autonome „Exploatarea domeniului public şi privat” Constanţa în ziua de 04.11.2011, orele 1300, în prezenţa membrilor comisiei de evaluare, a experţilor cooptaţi şi a reprezentantului împuternicit al ofertantului. S-a constatat că un singur operator economic a depus ofertă, respectiv SC SHAPIR STRUCTURES SRL. Comisia de evaluare a constatat că preţul cuprins în oferta SC SHAPIR STRUCTURES SRL este de 40.964.030 lei, fiind mai mare decât valoarea estimată prin studiul de fezabilitate, respectiv 37.241.120 lei.
 • Comisia de evaluare a observat că valoarea ofertată depăşeşte cu până la 10% valoarea estimată a contractului, drept pentru care s-a solicitat prin adresa nr. 9310/15.11.2011, către Primăria municipiului Constanţa  să comunice dacă există posibilitatea disponibilizării de fonduri suplimentare pentru această achiziţie; ca urmare a acestui demers, comisia de evaluare a constatat că propunerea financiară se încadrează în fondurile care pot fi disponibilizate. 
 • La solicitarea expresă din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adresate Regiei Autonome „Exploatarea domeniului public şi privat” Constanţa, privind răspunsul Primăriei municipiului Constanţa la adresa Regiei cu 15.11.2011, Regia Autonomă „Exploatarea domeniului public şi privat” Constanţa a comunicat că prin HCLC nr. 293/28.11.2011 Consiliul Local Constanţa a aprobat finanţarea rambursabilă internă în valoarea de 46.308.754 lei, ca urmare a expunerii de motive a primarului Radu Ştefan Mazăre, înregistrată la 24.11.2011, şi raportului Direcţiei Financiare din cadrul Primăriei municipiului Constanţa din 24.11.2011.

”Analizând documentele care au stat la baza HCLC /2011, se constată că toate au o dată ulterioară raportului procedurii din 24.11.2011, astfel că nu ar fi putut sta la baza constatării din acest raport a disponibilităţilor financiare. De altfel, din a rezultat că au primit un acord verbal în sensul existenţei disponibilităţilor financiare de la conducerea primăriei, acord transmis prin intermediul experţilor cooptaţi.Faptul că decizia aprobării disponibilităţilor suplimentare pentru firma Shapir a fost luată de primarul Mazăre Radu Ştefan rezultă din faptul că, în expunerea sa de motive din data de 24.11.2011 arată că iniţiază proiectul de hotărâre privind aprobarea garantării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 46.308.754 lei, având în vedere raportul Direcţiei financiare din /24.11.2011 şi raportul Comisiei  de studii, prognoze economico-sociale, buget finanţe, administrarea domeniului public şi privat. Or, din analiza acestui document rezultă că această comisie s-a întrunit abia la data de 25.11.2011”, susțin procurorii.

Vin și felicitările

Imediat după deschiderea ofertelor şi constatarea faptului că societatea Shapir a câştigat licitaţia, la data de 24.11.2011 există o convorbire în care  un  reprezentant al societății Shapir –  ST este felicitat pentru obținerea contractului de achiziție, context în care sunt căutate metode pentru a face afacerea cât mai profitabilă, prin reducerea costurilor:

Imediat după deschiderea ofertelor pentru HenriCoandă şi constatarea faptului că societatea Shapir a câştigat licitaţia, la data de 24.11.2011 există o convorbire în care  un  reprezentant al societății Shapir –  ST este felicitat pentru obținerea contractului de achiziție, context în care sunt căutate metode pentru a face afacerea cât mai profitabilă, prin reducerea costurilor: ….. Doamnă: Ok! Tocmai am primit e-mailul de la tine și vroiam să te felicit. S J: Și ție la fel! Doamnă: Mulțumesc! Mulțumesc foarte mult! Deci, ai primit scrisoarea de atribuire? S J: Da, scrisoarea de atribuire a fost primită. Acum au aproximativ 10 zile de așteptare pentru a vedea dacă sunt contestații. Doamnă: Ce așteaptă? S J: Să vadă dacă există contestații, proteste sau reclamații împotriva deciziei. Așa este legea. Doamnă: A, ok. Am înțeles! SJ: Și apoi, după aceea, ne vor chema pentru negociere și semnarea contractului și apoi ne vor da și scrisoarea de observații. Doamnă: Ok. Înțeleg. Deci, vom avea nevoie de ceva timp pentru a concepe clădirea, corect? Pentru că erau niște îngrijorări cu privire la concept. (n.l. neinteligibil) Îți amintești. S J: da, da. Va trebui să ne întâlnim din nou și să discutăm să vedem cum este cel mai bine să procedăm și cea mai ieftină variantă. Cred că este exact cum am planificat pentru că voi ați spus că două luni sunteți ocupați, deci, la sfârșitul lui decembrie sper să fiți disponibili pentru producție și avem și standardul pentru concept. Doamnă: OK! Da, da! Nici o problemă. De fapt, am văzut e-mailul tău astăzi  și eram îngrijorată dacă s-au ratat niște puncte pentru că îți amintești că pentru clădirea (n.l. neinteligibil), cotațiile erau cu două sau trei cotații înainte de ultimele cotații și, după cum vezi, nu este concepută conform cu 160 kg/ metru pătrat. Sper să aveți niște marje cu privire la prețuri. S J: Nu avem nici o marjă, dar trebuie să găsim o modalitate de a o face. Ca în ultima întâlnire pe care am avut-o la Ankara, vom discuta detaliile și vom găsi o modalitate de a ne încadra în buget. Toată lumea să aibă un profit. Doamnă:Înțeleg. Oricum, trebuie să fim uniți sau, cel puțin, atunci când vom fi disponibili, trebuie să discutăm toate cotațiile, poate sunt puncte ce trebuie discutate pentru elemente structurale. Ai văzut sau nu? S J: Da, da, voi… Știu, am văzut, dar nu am avut timp să intru în detalii. De aceea am întrebat, dacă este posibil, inginerul de structură să înceapă să-i dea lui BRIBAN niște detalii și să țină legătura cu el direct prin mail și ulterior va trebui să ne întâlnim pentru a discuta despre costuri și să vedem unde le putem reduce. Dacă putem să o facem la materiale, la structură, asta e ceva la care trebuie să ne gândim și să găsim o modalitate.

La data de 06.12.2011, Schwartzenberg Emilian a făcut ultima plată de 40.000 de euro în contul personal deschis la Israel  de fratele primarului, Mazăre Alexandru.




Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:45 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 10:20 Propunerea lui Mihai Tudose, posibilă DIVERSIUNE a PSD, consideră Dan Andronic 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni 10:03 SURSE - Mihai Tudose a acceptat funcția de premier PSD | LIVE TEXT 07:09 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 21:43 Informație-ȘOC despre viitorul premier al României! MIHAI TUDOSE, ultimul nume vehiculat pentru postul de PRIM-MINISTRU. A fost acuzat de PLAGIAT! 07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate