Stenogramele şedinţei în care a fost executat Geoană

Stenogramele şedinţei în care a fost executat Geoană

Postul B1TV a prezentat înregistrarea discuţiei din Comisia de Integritate a PSD, în care s-a propus excluderea lui Geoană din partid.

Schimbul de replici desfăşurat duminică la şedinţa Comisiei de Integritate între preşedintele acesteia, Dan Şova, şi unul dintre membri, Mariana Negoiţă, arată modul pripit în care a fost organizată "judecarea lui Geoană".

Iată fragmente din stenograma şedinţei, prezentată aseară în emisiunea "Actual B1", de la B1 TV: Dan Şova: Noi avem hotărârea BPN (Biroul Permanent Naţional- n.r.) în legătură cu încălcarea de către Mircea Geoană a hotărârii BPN de luni, 7 noiembrie. Aş vrea să precizăm din start, înainte să începem altă discuţie, ce decide astăzi comisia. Comisia nu decide efectiv şi irevocabil sancţionarea domnului Mircea Geoană. Conform statutului pe care l-am citit cu toţii, avem articolul 84, art.158, art. 165. Noi nu putem stabili decât care este sancţiunea aplicabilă din punctul nostru de vedere, adică din punctul de vedere al statutului. Mariana Negoiţă: Având în vedere că atât preşedintele partidului, cât şi dumneavoastră v-aţi exprimat punctul de vedere cu pri vire la această problemă, înainte de această şedinţă, o să încercăm totuşi să analizăm acest caz prin prisma interesului partidului. Şi prin raportare la prevederile statutului.

În primul rând, vreau să vă spun, în opinia mea, dispoziţiile art. 34, alin 4, prin care se încearcă să transforme această comisie în una în care se scot castanele lui Boc, nu ni se aplică. Noi suntem comisia naţională. Nu suntem nici comisii judeţene şi nici Comisia de Arbitraj şi Integritate Morală a PSD Bucureşti (...) Nu înţeleg de ce dvs., în calitate de preşedinte al comisiei, ne induceţi în eroare şi invocaţi un text de lege care nu ni se aplică. D.Ş.: Dacă chiar vreţi să căutăm un articol în statut şi dacă chiar vreţi să facem un concurs de drept, nu este o problemă. Problema noastră nu este ce spun membrii de partid.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vă spun eu. Toţi colegii de aici au venit cu mandat. Spre deosebire de dvs. care n-aţi venit cu mandat, aţi venit cu mandatul lui Vanghelie. Lăsaţi-mă pe mine că ştiu mai multe decât ştiţi dvs. M.N.: Domnule preşedinte, v-aş ruga despre toţi să aveţi o limită. Nu vă permit să mă jigniţi. Eu am intrat în partidul ăsta în martie 1990, când dvs. eraţi prin liceu pe undeva. Iar eu am muncit în partidul ăsta. Aşa că nu vă permit să mă jigniţi. Eu nu sunt mandatara lui Vanghelie în această comisie. Şi vă rog să vă retrageţi afirmaţia. Unu. Iar doi n-am avut niciodată situaţia de până acum să ni se spună că trebuie să prezentăm un mandat special. Şi dacă este vina cuiva, este vina secretarului Comisiei că nu ne-a adus la cunoştinţă că am nevoie pentru această şedinţă de un mandat special. Şi nu cred că toţi colegii mei de aici au venit cu mandat special. Ionica, ai mandat special? Colega mea are mandat special? Este inadmisibil ce vreţi să faceţi în partidul ăsta. Şi să ştiţi că eu n-am vorbit 20 de ani, dacă ies să vorbesc în massmedia, dvs. cu Ponta… mai vedeţi dacă mai rămâneţi în PSD. Voi sunteţi pisi. Asta că m-aţi făcut mandatarul lui Vanghelie. O asemenea jignire! D.Ş.: Uitaţi, eu îmi cer scuze, dar vă spun încă o dată că nu aveţi mandat şi v-am spus: nu vă hazardaţi că fiecare ştim destule. Doi la mână: afirmaţia dvs. cu preşedintele Ponta şi cu mine mi se pare hazardată. N-am să vă cer să vă cereţi scuze pentru să sunteţi o doamnă. Profesor Pop, membru în Comisia de Integritate a PSD: Eu personal vreau să vă spun că trebuie să fim înţelepţi, pentru că şi de hotărârea noastră depinde imaginea viitoare a partidului. Eu unul vă spun cu toată sinceritatea: m-am săturat să tot aud de dat din coate, trimis la colţ.

D.Ş.: Am invitat pe domnul Mircea Geoană, oficial, pentru astăzi, orele 14.15, să-şi expună punctul de vedere. M.N.: Domnul Şova, să ştiţi că eu vă cunosc caracterul îngrozitor. Nu mă intimidaţi. Dar nu-mi puneţi în gură cuvinte. D.Ş.: Domnul Geoană nu a trimis scrisoarea de recuzare la comisie, a trimis-o numai la televizor. Deci noi la comisie n-am primit-o (...) CARAGIALE Uite aşa l-am exclus noi pe Geoană M.N.: Păi să vă spun că ne induceţi din nou în eroare? Aţi încurcat decizia 601 cu decizia Curţii Constituţionale şi declaraţi neconstituţionale nişte articole din Regulamentul Senatului. Domnule preşedinte, eu sunt membră a acestei comisii de drept. Eu o asemenea situaţie abuzivă n-am întâlnit. D.Ş.: Doamna Negoiţă, vă rog să păstraţi decenţa acestei şedinţe! M.N.: O păstrez. Dar nu înţeleg să-mi invocaţi o decizie care ar fi stat la necons tituţionalitatea textelor de lege pe care … D.Ş.: Vă spun a mia oară. Nu veţi reuşi să distrugeţi această şedinţă! Să se consemneze! Stimaţi colegi, vă supun la vot propunerea Biroului Comisiei prinvind propunerea către CEx a excluderii din partid a domnului Mircea Geoană. M.N.: Nici n-aveţi voie să propuneţi măsura… D.Ş.: Avem voie! M. N.: Nu aveţi voie! D.Ş.: Cine este pentru? M.N.: Vă rog frumos! Daţi-ne textul din Statut... Păi sigur că da, daţi-ne textul de lege... În baza cărei legi din statut aveţi voie să propuneţi? D.Ş.: Cine se abţine? M.N.: Vă bateţi joc de noi! Chiar în halul ăsta? D.Ş.: Întreb: cine se abţine? M.N.: Daţi-ne textul… D.Ş.: Întreb: cine este împotrivă? M.N.: Daţi-ne textul din statut... Că pe 165... D.Ş.: Sunteţi împotrivă? M.Ş.: Pe procedură... D.Ş.: Vă rog să consemnaţi rezultatul votului:43 de voturi pentru, 5 împotrivă! Votul s-a dat... M.N.: (către Toni Greblă): Sunteţi preşedinte de comisie juridică la Senat. De ce nu spuneţi corect? Noi nu plecăm. Sunteţi jurist de talie, da? Preşedintele comisiei juridice la Senat... De ce nu spuneţi că nu putem să propunem noi sancţiunea...O propunem acum şi vreţi să rezolvăm contestaţia? E corect? (...) Dar e posibil aşa ceva? Uite aşa l-am exclus noi pe Geoană..." "Eu n-am vorbit 20 de ani, dacă ies să vorbesc, dvs. cu Ponta… mai vedeţi dacă mai rămâneţi în PSD. Voi sunteţi pisi". MARIANA NEGOIŢĂ, membru al Comisiei de Integritate a PSD Citiţi şi:

  • Mircea Geoană: "Excluderea mea e ca şi cum cineva vrea să-şi tragă un glonţ în picior. USL poate pierde alegerile"
  • Geoană, atac la "tiranul" Ponta: "Băsescu va fi mic copil"
  • Cum i-a potolit Ponta pe pesediştii care au sărit la gâtul lui Şova: Vanghelie, eşti în capul listei celor care vor pleca cu Geoană
  • Iliescu: Geoană şi-a tăiat singur craca de sub picioare. Nu a tras deloc învăţăminte din suspendarea trecută
  • Mircea Geoană, exclus din PSD în bătaie de joc. Comisia de Integritate l-a chemat la audieri, dar decizia era deja luată