Stenograma unei reglări de conturi în Parlament: Dragnea, chemat să arbitreze „un abuz parlamentar”

Stenograma unei reglări de conturi în Parlament: Dragnea, chemat să arbitreze „un abuz parlamentar”

Liberalii i-au „turnat” pe parlamentarii PSD la Liviu Dragnea într-un scandal pe funcții pe care PNL îl cataloghează ca fiind un ”abuz parlamentar”.

Care este problema?

  • PNL spune că partidele parlamentare și-au împărțit funcțiile de conducere din comisiile Camerei Deputaților și liberalilor le-a revenit, printre altele, funcția de președinte al comisiei de administrație publică. Cu toate acestea, susțin liberalii, în data de 5 septembrie, membrii coaliției de guvernare PSD-ALDE, împreună cu UDMR, au blocat alegerea lui Florin Roman (PNL) ca președinte al Comisiei de Administrație publică din Camera Deputaților. Una dintre marile mize ale acestei comisii se referă la proiectul de lege prin care UDMR vrea să lărgească drepturile maghiarilor din România.

Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, liberalii reclamă prin vocea Ralucăi Turcan o "situație extrem de neplăcută" și îi cer liderului social-democrat să întreprindă "demersurile necesare" preluării de către PNL a comisiei respective. "Avem încredere că și dumneavoastră veți agrea faptul că rivalitatea dintre partidele politice parlamentare trebuie să se limiteze la competiția politică dintre ele, mai precis la competiția dintre proiectele politice, sociale și economice", scrie Turcan în scrisoarea către Dragnea.

Ce s-a întâmplat în ședință

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul ministru PSD al Justiției, Florin Iordache, și fostul președinte al PNL, Raluca Turcan, s-au contrat marți, în ședința Biroului Permanent al Camerei Deputaților, pe tema funcțiilor de conducere din Parlament.

Turcan a spus că Parlamentul nu este o "moșie" a PSD și s-a declarat deranjată de "glumițele" lui Iordache.

Extras din stenograma discuțiilor:

Domnul Petru Gabriel Vlase: Avem propunere din partea Grupului parlamentar PNL pentru funcţia de preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului. Avem o scrisoare din partea doamnei Turcan, liderul Grupului PNL. Deci, aici avem două materiale. Doamna Turcan, vă rog.

Doamna Raluca Turcan: Mulţumesc. Domnule preşedinte de şedinţă, doresc să vă spun şi să vă aduc la cunoştinţă câteva lucruri:

1) în baza acordului liderilor Grupurilor parlamentare, semnat şi asumat de liderii grupurilor parlamentare, funcţia de preşedinte al Comisiei pentru administraţie revine Partidului Naţional Liberal. În urma eliberării funcţiei de preşedinte ca urmare a votării domnului Cristian Buican, în funcţia de preşedinte al Comisiei pentru administraţie Partidul Naţional Liberal l-a propus pe domnul Florin Roman. Din nefericire, în Comisia pentru administraţie a avut loc...

Vă voi ruga, domnule Iordache, să fiţi puţin atent pentru că veţi vedea că vorbesc de un abuz parlamentar. În Comisia pentru administraţie a avut loc un vot, şi anume de validare a propunerii Partidului Naţional Liberal în persoana domnului Florin Roman. Din nefericire, acest vot contravine Regulamentului Camerei Deputaţilor, care scrie negru pe alb că validarea se face pentru Birou, şi nu pentru o anumită persoană sau pentru o anumită funcţie. Aşadar, votul a fost în afara Regulamentului Camerei Deputaţilor. Ca atare, am solicitat Preşedintelui Liviu Dragnea să ia act de această încălcare a Regulamentului şi, de asemenea, de o încălcare a cutumei parlamentare existentă de vreo 20 şi ceva de ani, prin care partidul aflat la Putere cu majoritate în Parlament respectă propunerile făcute de partidele de Opoziţie întrucât... Ştiu că creez agitaţie, dar vă voi ruga totuşi să mă ascultaţi.

...Întrucât nu poate Puterea să selecteze cu penseta oamenii de la Opoziţie care să ocupe anumite funcţii, ci se respectă algoritmul parlamentar în reprezentarea în funcţii de decizie în Camera Deputaţilor şi Senat, evident. Sunt cel puţin două motive: în afara Regulamentului unul dintre ele, şi unul în afara cutumei parlamentare.

Ca atare, Partidul Naţional Liberal reia propunerea şi solicitarea ca preşedintele Comisiei pentru administraţie să fie domnul Florin Roman, şi atragem atenţia cu deosebit respect că în Camera Deputaţilor nu suntem pe o moşie în care decidem după cum vrea o persoană ce se întâmplă eventual şi cu componenţa partidelor de Opoziţie.

Dumneavoastră trebuie să luaţi act în primul rând de încălcarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi în acelaşi timp de o încălcare de care dumneavoastră, ca şi partid aflat la Guvernare în alianţă cu ALDE, l-aţi asumat cu liderii grupurilor parlamentare.

Domnul Cristian Buican: Vă mulţumesc. Şi eu cred că articolul 46 din Regulament stipulează foarte clar că grupurile parlamentare îşi nominalizează oamenii pe funcţiile obţinute în urma negocierii între liderii grupurilor parlamentare. Este o situaţie inedită; de când sunt eu în Parlament nu s-a mai întâmplat un astfel de caz. Votul colegilor, să zicem, a fost unul accidental. Eu cred că, dacă se va relua procedura, colegii noştri vor respecta atât Regulamentul cât şi cutumele pe care le-am respectat în general în Parlament. Atunci când le-am încălcat, tot noi am avut de suferit şi ţineţi minte bine că în perioada 2009-2012, când s-au încălcat toate aceste cutume…

Domnul Florin Iordache: Mulţumesc, domnule preşedinte. Stimaţi colegi, scrie acolo, în Regulament, că se supune Biroul Comisiei? Da. Scrie acolo că se completează Biroul, că restul colegilor din Birou – vicepreşedinţi şi secretari – sunt aceiaşi care au fost de la începutul sesiunii parlamentare. Deci, dacă spunem că se face prin vot, iar votul nu este imperativ, ştim cu toţii, dreptul colegilor noştri de a accepta o propunere sau alta este foarte clar. Deci, despre asta discutăm. Înţeleg că în Comisia de administraţie a fost un vot majoritar, nu numai al majorităţii. Deci cred că este un lucru pe care dumneavoastră uitaţi să-l spuneţi. Noi cred că vom veni şi cu o propunere de modificare a Regulamentului în acest sens dar, repet, votul nu este imperativ şi 2) poate vă mai gândiţi.

(...)

Doamna Raluca Turcan: (...) Al doilea lucru: niciodată nu s-a mai întâmplat lucrul  acesta în care, nu doar că se încalcă Regulamentul, că vi s-a întâmplat să încălcaţi şi legi  în vigoare, inclusiv Constituţia, dar să încălcaţi o cutumă parlamentară asumată prin semnătură de către liderii grupurilor parlamentare. Ca atare, domnule preşedinte, o să vă rog să faceţi abstracţie de animozităţi, inclusiv de glumiţe de genul “Mai gândiţi-vă!”. În Parlamentul României nu ne gândim la o persoană sau la alta, ci pur şi simplu funcţionăm astfel încât să rezulte legi bune pentru cetăţeni. Dacă dumneavoastră vă imaginaţi că noi, ca Partid Naţional Liberal, o să începem acum să marşăm la glumiţe de genul acesta, care au la bază o abordare de genul Ordonanţa 13 şi alte, şi alte nefăcute cu care sunteţi obişnuiţi, vă înşelaţi amarnic. Deci, este o chestiune de Regulament, de text legislativ pe care vă solicităm imperios să o respectaţi. Nu este o chestiune de persoană, nu este preocuparea dumneavoastră ce persoane pune Partidul Naţional Liberal în anumite poziţii. Cu atât mai mult, cu cât vorbim de un parlamentar care are dintre cele mai multe iniţiative legislative, multe dintre ele de succes, votate chiar de dumneavoastră. Aşadar, fără zâmbete, fără ironii, textul Regulamentului trebuie să fie literă de lege.

Domnul Ben-Oni Ardelean: Mulţumesc foarte mult. Cred că, dincolo de partea de legalitate, există şi o parte, dacă vreţi, de bun simţ politic, şi aş vrea să ţinem cont de lucrul acesta. Ştiţi că avem o vorbă noi, în politic㠖 „roata se învârte”, şi nu cred că este normal să încălcăm nişte cutume care au fost respectate de Parlamentul României de foarte mulţi ani. Părerea mea este că într-un astfel de context nu faceţi nimic altceva decât să faceţi o demonstraţie de forţă, şi bineînţeles că, poate, la limita legii sau, mă rog, încălcând legea, veţi reuşi să faceţi acest lucru. Dar nu cred că este normal pentru parlamentarism în general. Haideţi să-l respectăm. Că ne place de cineva sau nu ne place, până la urma urmei nu ne căsătorim, da? Ideea este să respectăm contextul de bun simţ politic şi pe acel om pe care un partid îl pune prin negocierea care a fost obţinută. Este treaba partidului respectiv dacă o da cu el în gard, o performa cu el; este problema partidului, şi nu este problema celorlalte grupuri parlamentare ce se întâmplă în contextul respectiv. Aşadar, cred că, dincolo de orice altceva, este o chestiune de cutumă parlamentară şi de bun simţ în respectarea celorlalţi colegi. Mulţumesc.

Doamna Raluca Turcan: Vreau doar să îl rog pe domnul Munteanu, care pleacă de la premisa de a fi un om foarte cumsecade, să încercaţi să prezentaţi realitatea aşa cum este – cei doi colegi de la Partidul Naţional Liberal care nu au fost la vot au întârziat; nu au părăsit sala, nu s-au eschivat de la un vot care a fost dat.

N-are rost să băgaţi băţul prin gard acum pentru că pur şi simplu nu are nici o legătură cu realitatea.

Şi 2): vorbim de lege. Sunt întru-totul de acord cu ce a zis colegul meu Ben-Oni Ardelean, şi cutuma trebuie respectată întrucât viaţa merge înainte.

Creaţi un precedent care s-ar putea să vi se întoarcă direct în faţă în anii următori.

Aţi mai trăit asemenea situaţii, le-am trăit şi noi.

Am văzut că acolo unde a fost abuz şi forţare de suferit a avut calitatea actului parlamentar.

Şi în plus faţă de asta: avem un text de Regulament care este limpede şi nu a fost întâmplător făcut aşa – tocmai pentru a preîntâmpina abuzuri şi exerciţii de forţă ale unora care efemer au puterea.