Editura Evenimentul si Capital

A DOUA STENOGRAMĂ ISTORICĂ Ceaușescu – Bush (1983): Cum vroia Ceaușescu să rezolve criza rachetelor într-o zi. Viclenia OLTENEASCĂ (II)

Autor: | | 24 Comentarii | 17203 Vizualizari

Nicolae Ceaușescu face pe avocatul lui Iuri Andropov și al URSS pentru a încerca să devină parte în negocierile pentru limitarea rachetelor cu rază medie de acțiune.

Vă prezentăm partea a doua a stenogramei discuțiilor dintre Nicolae Ceaușescu și vicepreședintele american George Bush, cel care îi va urma la Casa Albă lui Ronald Reagan, în 1989, și care, la reuniunea de la Malta cu Mihail Gorbaciov (foto), îi va semna condamnarea șefului statului român. Documentul a apărut în revista "Periscop", a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul de Informaţii Externe, numărul aprilie-iunie 2017.

Este remarcabil jocul abil pe care îl face Nicolae Ceaușescu în fața oaspetelui său, încercând să devină un mediator între Washington și Moscova. Pentru aceasta, folosește toate stratagemele și trucurile posibile, inclusiv să-i „dezvăluie” oaspetelui (ca pe o favoare) lipsa de putere a noului lider de la Kremlin sau să-l amenințe cu manifestații de mare amploare împotriva rachetelor americane.

Peste numai 6 ani, însă, de viclenia sa oltenească se va alege praful: Ceaușescu va ajunge să fie strivit între cei doi coloși.

Nicolae Ceaușescu: Să ne oprim acum la situația din Europa?

George Bush: De acord.

Nicolae Ceaușescu: Noi suntem foarte îngrijorați, în general, de situația mondială foarte gravă, dar, în special, de situația din Europa. În fond, accidentul cu avionul, la care v-ați referit, este o consecință directă a încordării și a psihozei de neîncredere existente. Sigur, normal, nu trebuia să se ajungă să fie doborât un avion civil, dar faptul că s-a putut întâmpla, arată în ce stadiu de încordare s-a ajuns în viața internațională și ce pericole rezultă de aici — că un accident de asemenea natură sau de alta natură, un calcul greșit de o parte sau de alta, să poată duce la un conflict.


DECEMBRIE 1989. Fragmente din stenograma întâlnirii de la Moscova între Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov: „Știu că m-ați criticat împreună cu Honecker”


De fapt, independent de cum s-a ajuns aici, concluzia aceasta ar trebui să ne rețină atenția. Cred că dvs știți mai bine decât mine că un conflict cu folosirea armelor nucleare ar duce la distrugeri uriașe, inclusiv în Statele Unite și în Uniunea Sovietică sau poate, în primul rând, în aceste țări. Nimeni - nici Statele Unite, nici Uniunea Sovietică — nu va trimite rachete nucleare în Africa sau în Australia, dar, din păcate, noi, cei din Europa, suntem la mijloc și deci suntem direct implicați și interesați să se ajungă la un acord care să pună capăt actualei stări de încordare și cursei înarmărilor. Nu mai vorbesc nici de drepturile omului, nici de concepții ideologice, ci numai din punctul de vedere al situației reale. Știu că se desfășoară tratative la Geneva, pe două probleme — rachetele din Europa și armamentul strategic. Noi dorim să se ajungă la un acord pe ambele probleme.

Ce vă pot spune eu, din câte cunosc, este că, conducătorii sovietici doresc să se ajungă la o înțelegere și cred că Statele Unite sunt de aceeași părere și doresc și ele același lucru. Eu nu sunt printre cei care spun că numai unii doresc și alții nu doresc. Sunt propuneri bune și de o parte și de cealaltă, însă am ajuns acum în situația că anul acesta trebuie să se hotărască în problema rachetelor cu rază medie de acțiune.

Noi considerăm că mai este posibil să se ajungă la un acord, dar dacă nu va ajunge timpul, ca să mă exprim așa, să se prelungească tratativele, fără a se trece la amplasarea rachetelor în Europa. Sovieticii au și declarat că sunt gata să-și asume unele obligații pe această perioadă, cât continuă tratativele. Eu sunt convins că este posibil, iar prelungirea eventuală a tratativelor ar fi în interesul și al Statelor Unite, și al Uniunii Sovietice, și al nostru, al tuturor celor din Europa. Pot fi multe soluții de compromis. După părerea mea, nu s-a făcut totul în această privință, nici de o parte, nici de alta, deși s-au făcut propuneri foarte interesante și importante, și de o parte, și de cealaltă, inclusiv recentele propuneri făcut de președintele Andropov.

Noi am solicitat Statelor Unite ale Americii, așa cum discutăm și cu sovieticii, să se acționeze pentru a se ajunge la un acord și, în orice caz, să nu se amplaseze rachetele în Europa în acest an. Vreau să vă spun câteva lucruri, însă strict confidențial și în nici un caz pentru presă.

George Bush: Vă asigur că toată conversația pe care o purtăm aici nu se pune problema să fie transmisă presei sau mai știu eu cui. Numai președintele și secretarul de Stat vor fi informați asupra ei, așa că puteți vorbi cât se poate de deschis.

Nicolae Ceaușescu: Moartea lui Brejnev a creat o situație nouă. Este necesar de a se da timp lui Andropov pentru a putea să consolideze situația. Amplasarea acestor rachete ale Statelor Unite ale Americii nu va schimba mult situația, dar ar încuraja forțele care se pronunță pentru poziții mai extremiste din Uniunea Sovietică.


CEAUȘESCU și BOMBA NUCLEARĂ. Ce eforturi a făcut fostul dictator pentru a fi egalul Rusiei și Americii. Memoria EvZ


Continuarea negocierilor în condițiile neamplasării rachetelor va crea condiții favorabile pentru realizarea unui acord mai general între Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii. Eu aș ruga mult pe președintele Reagan, pe dvs, conducerea Statelor Unite să mai revadă această problemă. Trebuie să avem în vedere nu lucrurile din 1983, ci să vedem lucrurile în perspectivă.

George Bush: Din păcate, domnule președinte, nu vă pot da nicio speranță cu privire la posibilitatea unei întârzieri a amplasării rachetelor cu rază medie de acțiune. Vă asigur, domnule președinte, că noi suntem gata să rămânem la masa tratativelor la Geneva atât timp cât este nevoie. Suntem gata pentru o poziție cât se poate de flexibilă. Reprezentantul nostru, Nitze, are instrucțiuni să facă tot posibilul pentru a ajunge la un acord. Ar însemna să vă mint, dacă v-aș spune că există posibilitatea unei întârzieri a amplasării rachetelor noastre cu rază medie de acțiune. Înțeleg foarte bine argumentele dvs. și le respect, dar dacă noi am proceda așa ar însemna să înlăturăm motivele care ar putea determina Uniunea Sovietică să abordeze foarte serios această problemă și ar crea discuții în rândul aliaților noștri. Așa că nu vă voi minți, spunându-vă că mă voi mai gândi sau că voi mai analiza, sau orice altceva, atât timp cât știu precis că nu există nicio șansă.

Nicolae Ceaușescu: Vedeți, iarăși dvs. spuneți că nu mai există nicio șansă. Pentru un viitor președinte al Statelor Unite ale Americii, nu se poate spune că nu există o șansă.

George Bush: Nu există nicio șansă să se realizeze ceea ce spuneți dvs.

Nicolae Ceaușescu: Nu ce spun eu, dar ca să fie amânată amplasarea rachetelor există șanse și totul depinde de dvs., de președintele Reagan, de Administrația Statelor Unite ale Americii. În Europa există un curent foarte puternic împotriva rachetelor - nu veți întâmpina o opoziție prea mare dacă le amânați. Dimpotrivă, veți câștiga popularitate în Europa și vor crește și cererile adresate sovieticilor să dea dovadă de flexibilitate și să meargă la înțelegere. O amânare va stimula această activitate [...].

George Bush: După părerea noastră, trebuie neapărat să iasă ceva bun din aceste negocieri, cu atât mai mult cu cât o serie de lideri europeni, între care Kohl și Thatcher, sunt în favoarea amplasării acestor rachete. Astfel încât Statele Unite nu pot întrerupe negocierile. Noi suntem gata să continuăm aceste negocieri oricât de multă vreme ar lua ele. În același timp, noi nu putem să ne dezicem de la cuvântul dat, privind amplasarea.

Nicolae Ceaușescu: Mai dați timp partenerilor dvs. Este un partener nou. Chiar și în sport se ține seama de acest lucru, dar mai cu seamă când este vorba de armamentul atomic. Nu vă declar că dacă Brejnev nu ar fi dispărut rezultatul ar fi fost altul. Știți că și în Statele Unite ale Americii când vine un președinte nou îi trebuie un an de zile aproape până când începe să între în rol. Și la fel este peste tot. Cel puțin luați în considerare acest lucru. Trebuie să se aibă în vedere acest lucru, nu se poate să nu se țină seama de acest element.

George Bush: În ce ne privește, încă o dată vreau să vă spun că suntem gata să continuăm negocierile cât timp ar fi nevoie. Pe de altă parte, noi am fi foarte mult în favoarea „opțiunii zero", dar, din păcate, nu primim sprijin din partea altor țări. Aceasta ar fi cea mai bună soluție - să scăpăm complet de toate armele nucleare.

Nicolae Ceaușescu: Dar până acolo, să continuăm discuțiile și să nu amplasăm rachetele. Eu susțin ideea „opțiunii zero", dar ea trebuie fie un proces. Vedeți, sovieticii au făcut, în decurs de luni, o serie de noi propuneri care merg spre soluție. Deci, o prelungire nu poate fi decât în avantajul tuturor și ar da timp să se poată ajunge la o înțelegere corespunzătoare.


SENZAȚIONALA discuție a lui Ceaușescu cu George Bush: „Chiar dacă nu vom mai avea ce să MÂNCĂM, nu vom mai apela credite”


George Bush: Numai că, paralel cu aceste propuneri, ei amplasează și noi rachete.

Nicolae Ceaușescu: Nu, ei și-au luat angajamentul că nu mai amplasează și trebuie să dea garanții ferme că nu mai amplasează. După aceea, este problema aceasta cu rachetele franceze și engleze. Într-o formă sau alta, ele nu pot fi totuși excluse. Sigur, se pot lua în calculul general al raportului de forțe și se poate găsi o asemenea soluție, adică să se admită ideea luării în considerare a acestora, în raportul general de forțe.

George Bush: În 1979, Brejnev a spus că ei nu iau în considerare rachetele franceze și engleze. Pe de altă parte, ei aveau atunci vreo 40 de rachete, noi nu aveam niciuna și atunci se spunea că există un anumit echilibru. Acum, ei au peste 300 de rachete instalate și nu mai pot spune același lucru, adică să afirme că există un echilibru.


Ceauşescu vedea în Nixon un zarzavagiu


Așadar, domnule președinte, eu cred că nu există niciun indiciu care să fie în favoarea prelungirii negocierilor fără instalarea noilor rachete, pentru că așa nu s-ar realiza nimic, în afară de instalarea a noi rachete de către sovietici. Sunt de acord cu dvs că acum este mai oportun, că acum trebuie negociat, cu atât mai mult cu cât este o problemă de mare importanță și care ne preocupă foarte mult pe noi, în Statele Unite ale Americii.

Nicolae Ceaușescu: Cred că dacă Statele Unite ale Americii ar admite ideea unei amânări, cu continuarea negocierilor, cu angajamentul ferm al sovieticilor de a nu mai amplasa nici o rachetă, ați obține și un câștig politic și ar fi acceptată și de sovietici. Să știți că, în Europa, câștigă tot mai mult teren ideea că sovieticii au dreptate în problema rachetelor engleze și franceze și luarea lor în considerare, dacă nu aici, în raportul general de forțe, ar putea fi o soluție de compromis. Eu consider și la fel ca mine mulți din Europa - vă rog să credeți că discutăm larg cu toate statele din Europa, inclusiv cu cele din NATO - consideră că nu s-a făcut suficient nici din partea sovieticilor, dar nici din partea Statelor Unite și de aceea se consideră că trebuie să se continue negocierile.

George Bush: Eu sunt de acord că există o asemenea opinie.

Nicolae Ceaușescu: Apoi, este și o altă cale: continuând tratativele dintre Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii, să fie asociate, într-o anumită formă, și țările europene, în cursul anului viitor. Aceasta ar putea ajuta mult să se găsească soluții de compromis. Ele ar putea fi asociate, dacă nu direct, atunci într-o conferință paralelă. În fond, este vorba de țările din Europa, unde urmează să se amplaseze aceste rachete, pentru că Statele Unite și Uniunea Sovietică discută probleme care privesc țările din Europa, viața popoarelor din Europa și au dreptul și popoarele acestea să-și spună și ele un cuvânt.

George Bush: Ceea ce pot să vă spun, întrucâtva pe linia modului în care ați pus dvs problema, este că noi am avut consultări foarte strânse în această privință cu partenerii noștri, RF Germania, Olanda și toți ceilalți, și ei și-au spus punctul lor de vedere, în legătură cu această problemă. Așa că nu se poate spune că țările europene nu au un punct de vedere exprimat în această problemă.

Nicolae Ceaușescu: Dar să se întâlnească cele două părți din Europa și să discute și ele aceste probleme. În august, am discutat cu vicecancelarul Genscher și am ajuns la concluzia că, dacă am fi noi delegați - el de Statele Unite și eu de Uniunea Sovietică - într-o zi am rezolva problema.

George Bush: Însă, bănuiesc că nu v-ați consultat cu celelalte țări ale Tratatului de la Varșovia?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
05:01 "HOȚUL" PONTA SE bate cu "PENALUL" DRAGNEA. Un conflict pentru neliniștea PSD, plus posibila răsturnarea a lui Dăncilă. EDITORIAL DE DAN ANDRONIC 18:49 Băsescu ARUNCĂ BOMBA! România este în PERICOL. Procedura care a generat ALERTĂ în rândul guvernanţilor 09:53 Dan Andronic anunţă procedura de INFRINGEMENT împotriva României pentru NERESPECTAREA prezumției de NEVINOVĂȚIE în dosarele PENALE 10:28 Ludovic Orban, AUDIAT la Parchetul General. A fost chemat pentru a se constitui parte vătămată în dosarul în care a fost achitat 23:24 Dragnea: „SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI nu este o soluție, dar NU AVEM de GÂND să FIM INACTIVI” 22:10 TEXTUL DENUNȚULUI făcut de Orban împotriva premierului Dăncilă. ÎNALTĂ TRĂDARE, uzurparea funcției și DIVULGARE de informații nepublice - FOTO 16:37 Testamentul lui Corneliu Coposu a fost făcut public. DOCUMENTUL OLOGARF în TEXT. Scris într-un moment în care îşi simţea sfârşitul 15:09 CADE GUVERNUL?! Un fost ȘEF al CCR a făcut lumină în CONFLICTUL IOHANNIS - DĂNCILĂ 14:30 Războiul PSD-Iohannis, la alt nivel. Se pregătește un protest URIAȘ: Sute de MII de oameni în STRADĂ 21:17 TEHNICA LOVITURII DE STAT în România lui IOHANNIS ȘI DRAGNEA. Editorial de DAN ANDRONIC 09:41 DEZVĂLUIRILE lui LUDOVIC ORBAN. De ce i-a făcut PLÂNGERE PENALĂ premierului DĂNCILĂ 08:57 Plângerea de Înaltă Trădare - un pas din pașii de debarcare a Vioricăi Dăncilă de către Klaus Iohannis. Gândul de sâmbătă 08:31 Ludovic Orban, ATAC DUR la liderul PSD. „LIVIU DRAGNEA A INTRAT ÎN PANICĂ, îi fuge pământul de sub picioare” 08:22 Dragnea PUNE TUNURILE pe Iohannis. Plângerea lui Orban, „CONCEPUTĂ și REDACTATĂ la Cotroceni”. „Nedemocratic, BRUTAL, neconstituțional!”. Ce plan are PSD? 19:42 Fostul președinte CCR TRANȘEAZĂ plângerea penală depusă de Orban: „Sunt lucruri foarte grave! Pedeapsa este URIAȘĂ” 17:06 Siegfried Mureșan respinge ipoteza preluării Guvernului 15:29 SURPRIZĂ MAJORĂ la Cotroceni. Șeful european al lui Tăriceanu a discutat cu Iohannis modificările PSD-ALDE la legislația penală 20:24 Planul MÂRȘAV al președintelui! Ce i-a propus ÎN SECRET premierului Dăncilă. Dragnea, LOVITURĂ DURĂ pentru Iohannis 18:32 Dragnea este NERVOS din cauza lui Iohannis. SCENARIUL HALUCINANT al liderului PSD: „Președintele pregătește o LOVITURĂ de STAT” 15:56 Ludovic Orban a depus la Parchet o sesizare penală care îi vizează pe Dăncilă și Dragnea - UPDATE

Articole salvate