STENOGRAMĂ - Traian Băsescu, despre Codurile penale: "Ne comportăm ca nişte copii care s-au speriat"

STENOGRAMĂ - Traian Băsescu, despre Codurile penale: "Ne comportăm ca nişte copii care s-au speriat"

Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a atenţionat pe senatori, într-o şedinţă a Biroului Permanent, că nu au curaj să modifice legislaţia penală.

Discuţia a avut loc în şedinţa Biroului Permanent al Senatului din 27 februarie.

Extras din stenogramă:

Domnul Traian Băsescu: Am o intervenţie în afara ordinii de zi. Datorită dezbaterii publice, Parlamentul nu are curaj să intre în codurile penale pentru modificările cerute de Curtea Constituţională. Aş atenţiona Biroul permanent că sunt articole care, prin modificarea cerută de Curtea Constituţională, dezincriminează oameni care sunt în puşcărie. Exemplu: la abuzul în serviciu sunt oameni care au fost condamnaţi pentru că n-au respectat fişa postului sau un regulament interior. În lipsa modificărilor la Codul penal, acei oameni stau în închisoare şi în continuare. Doar sesizez acest aspect. Până la urmă, noi nu respectăm o obligaţie constituţională de a aduce codurile penal şi de procedură penală în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, în 45 de zile. Şi cred că e o responsabilitate grea pe care ne-o asumăm, nerespectând termenele Curţii Constituţionale. Am vrut să semnalez acest lucru. Vă mulţumesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Domnul Niculae Bădălău: De acord total cu dumneavoastră. Dacă un grup parlamentar sau dacă vom avea o propunere legislativă vizavi de acest lucru, cu mare plăcere, dar ştiţi foarte bine cum stau lucrurile şi ce s-a întâmplat. Noi sperăm…

Domnul Traian Băsescu: Tocmai asta e. Domnule preşedinte, noi suntem acum… Ne comportăm ca nişte copii care s-au speriat. Pe mine scoateţi-mă din categoria asta, sunt un om matur şi responsabil, şi cred că aşa ar trebui să fim toţi. Nu respectăm Constituţia României, noi, Parlamentul României. Or, aici nu-i joacă şi ceea ce vă propun, dacă-mi permiteţi… Sigur, se pot depune iniţiative legislative. Pe de altă parte, putem lua iniţiativa ca, împreună cu colegii de la Cameră, să constituim o comisie formată din reprezentanţi ai tuturor partidelor şi să ne propunem ca, în două săptămâni măcar, să intrăm cu corecţiile în coduri, cerute de Curtea Constituţională şi de Directiva 343 a Uniunii Europene, care are termen de implementare 1 aprilie 2018. Şi, vă asigur, le-am citit foarte bine, sunt modificări fundamentale faţă de cum sunt scrise codurile noastre acum. Cu scuzele de rigoare că, nefiind membru al Biroului şi nefiind pe ordinea de zi, ridic această problemă, dar consider că intrăm în criză şi dăm şi impresia unei instituţii care refuză să-şi facă treaba. Vă mulţumesc mult.

Domnul Niculae Bădălău: Vă mulţumesc.

Domnul Traian Băsescu: Deci, o comisie, domnule preşedinte. Propuneţi colegilor de la Cameră.

Domnul Niculae Bădălău: Cred că subiectul este foarte bun de propunere a unei comisii de lucru pentru aducerea Codului penal şi a Codului de procedură aşa cum a stabilit Curtea Constituţională, cred că e un lucru foarte bun. Dacă dumneavoastră sunteţi de acord, am putea face o scrisoare a Biroului permanent către Biroul permanent al Camerei, mă gândesc, sau la Birourile reunite tocmai pentru a lua o astfel de decizie din partea tuturor grupurilor parlamentare, de a face propuneri în comisia asta şi a începe lucrul. Sau putem să dăm celor două comisii juridice, dar aici cred că e mai complicat un pic, să încerce să lucreze la ele.

Domnul Traian Băsescu: Domnule preşedinte, vă propun o comisie din afară, după care lucrarea să fie dată comisiilor juridice. De ce ne trebuie o comisie din afară? În comisiile juridice disproporţia e foarte mare şi se va spune… O să sară PMP-ul că nu e de acord cu ce a votat PSD-ul, o să sară PNL-ul că nu-i de acord cu ce au votat ALDE şi PSD-ul, şi – uite aşa – n-o să ajungem la niciun rezultat. O comisie din afară, după care noi să ne încheiem misiunea şi să predăm comisiilor juridice un lucru finit pe care sigur, după regulamentul de funcţionare, trebuie să se dea aviz, dar vă propun o astfel de soluţie. Altfel, nu ieşim din acest clinci. Gândiţi-vă că nu discutăm despre vreo lege care să-mi arate cum creşte iarba în parcuri, ci discutăm de Codul penal şi Codul de procedură penală. Aici discutăm despre viaţa unor oameni.

Domnul Niculae Bădălău: Sunt total de acord. Uitaţi, la art. 8 alin. (2) avem o reglementare: „Comisiile speciale se pot constitui la iniţiativa celor două birouri permanente”. O gândim şi o discutăm, domnule preşedinte.