Stela Popescu. TEORIE EXPLOZIVĂ de ultimă oră! Există vinovaţi? Breaking news!

Stela Popescu. TEORIE EXPLOZIVĂ de ultimă oră! Există vinovaţi? Breaking news!

Regretata actriță Stela Popescu a murit în urma unui accident vascular cerebral. Doctorul Tudor Ciuhodaru explică pe larg care sunt mecanismele prin care o persoană, care suferă de accident vascular cerebral, poate fi salvată

Accidentul vascular cerebral. Cum îl recunoașteți și ce trebuie să faceți. Formula FAST poate salva viața celui de lângă tine.

F (face=faţă): Rugaţi pacientul să zâmbească. Semne de alarmă: Faţa nu e simetrică sau gura e căzută într-o parte. A (arms=braţe): Rugaţi pacientul să-şi ridice simultan brațele. Semn de alarmă: unul dintre ele rămâne mai jos S (speech=vorbire): Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă. Semne de alarmă: dizartie (dificultăţi în vorbire) sau afazic (nu îşi găseşte cuvintele). T (time=timp): Rapiditatea intervenției este esențială. Sunaţi imediat la 112 sau transportați pacientul de urgență la spital.   „Toți ar trebui să știm asta. Trebuie învăţată în toate şcolile din România împreună cu multe alte noţiuni de prim-ajutor la orele obligatorii de educație pentru sănătate. Asta prevede legea Ciuhodaru ce poate salva mii de vieţi dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată. Până când parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege”, scrie medicul într-un comunicat.

Rețineți:

Ne puteți urmări și pe Google News

Apare la vârste din ce în ce mai mici (chiar sub 30 de ani) ( !!!Nu mai este apanajul vârstelor înaintate).

Semnele sau simptomele apar de regulă rapid. (Senzație de slăbiciune, amorțeli sai furmicătri la nivelul feței sau membrelor. Probleme de vorbire sau de înlegerea cuvintelor, tulburări de echilibru, confuzie, tulburări de comportament, pareze sau paralizie, tulburări de comportament) și pot merge până la comă și stop cardiorespirator.

Accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid (!!! Ore) (pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.

Cele mai multe persoane care suferă un accident vascular cerebral nu recunosc simptomele şi nu ştiu ce trebuie să facă în astfel de situaţii.

70% dintre pacienţi nu au ştiu ce li s-a întâmplat şi mai puţin de 30% dintre ei s-au adresat unui medic în primele 24 de ore pentru a primi tratament adecvat.

Printre factorii de risc se numără suprasolicitare, stress, bolile metabolice, cardiovasculare, obezitate, sedentarism fumat.

Atenție !!! Pentru a fi cu adevărat eficiente noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulţirii.