Editura Evenimentul si Capital

Steaua lui Barnard se apropie de Pământ. Racii se luminează la propriu și figurat, Capricornii trebuie să se odihnească mai mult │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 25488 Vizualizari

Steaua lui Barnard este cea mai rapidă stea care se poate observa pe bolta cerească. Steaua lui Barnard este o pitică roșie, de clasă spectrală M4, care se află în prezent la 6 ani lumină, distanță relativă, față de Pământ. Dar se apropie de Pământ cu viteza fantastică de 140 kilometri pe secundă!

HOROSCOP Pe 1 iulie s-au născut Leslie Caron, Wilhelm von Leibnitz, George Sand, Louis Bleriot, Olivia de Haviland, prinţesa Diana, Dan Ackroyd, Pamela Anderson, Leon Dănilă, Dan Verona, Aimee Iacobescu. Pe 2 iulie s-au născut Herman Hesse, Imelda Marcos, Olaf al V-lea, Wislawa Szymborska, C.W. von Gluck, Nicuşor Predescu, Ştefan Fay, Demostene Botez.

În calendarul creştin ortodox sunt, pe 1 iulie, Sfinţii: Leontie de la Rădăuţi, un român, şi doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian. Pe 2 iulie, este așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne; Sfintul Voievod Ștefan cel Mare și Iuvenalie, patriarhul Ierusalimului.

Perioada zilei de 1 iulie este importantă. Spiritele aerului se retrag, ca să revină la anul, odată cu echinocţiul de primăvată, iar spiritele focului, elementul foc, îşi intră în drepturi.

Peste o sărbătoare a focului, veche, daco-getică probabil, dacă nu mai veche, de la agatârşi, numită acum Ana-Foca, care se ţine ca să nu fie cuprinsă holda şi gospodăria de flăcări, ei bine, s-a calchiat sărbătoarea creştină a Cosmandinului, Sf. Cosma şi Damian, „...ei, bunii tămăduitori de la nimeni nu luau plată pentru tămăduiri, pentru care s-au numit doftori fără de arginţi.” (Vieţile Sfinţilor).

Asistenţa medicală gratuită a fost una dintre realizările creştinătăţii. Pentru care trebuie să mulţumim Bisericii! Mai întâi pe lângă mânăstiri şi biserici, bolniţe, ordine religioase de medici şi vindecători, spitale şi clinici, apoi sisteme naţionale de sănătate. Aceste sisteme gratuite au existat chiar şi sub regimurile totalitare averse religiei, gen nazism, fascism şi comunism.

Din nefericire, astăzi, asistenţa medicală decentă este rezervată numai celor bogaţi. Actul medical se face pe bani contrazicând însăşi esenţa medicinei, a jurământului lui Hipocrat. Mulţi bani! Lăcomia şi vanitatea au distrus şi această datorie umană, să-ţi ajuţi aproapele, călcând două porunci creştine capitale!

Se mai pomeneşte pe 2 iulie pe Sf. Voievod Ştefan cel Mare, personalitate complexă. Unii istorici postmodernişti spun că a fost un suflet chinuit întru desfrânare şi crimă. Se împreuna cu mai oricine, mai ales la beţie, a umplut Moldova de bastarzi şi numai specialiştii în genealogie şi heraldică mai cunosc păcătoasa lui descendenţă, care există până în ziua de astăzi.

Ros de dorinţa pentru putere, implicat mereu în comploturi şi intrigi, a scurtat cu mâna lui, la mânie, capete de boieri, ceea ce nici Hanul cel crud al tătarilor din Hoarda de Aur nu îndrăznea să facă, spune cronicarul: „om nu mare la statu, mânios, şi degrabă a vărsa sânge nevinovat: de multe ori, la ospeţe omorâia fără giudeţ”. Oare ştia Ştefan să citească?

Din punctul meu de vedere mult mai sfântă, (dacă se poate spune aşa) decât domnitorul, a fost Vrâncioaia, femeia care a dat toţi fii ei să moară pe câmpul de luptă pentru puterea şi bogăţia lui Ştefan din dinastia Muşatinilor. Dar femeia aceea nu avea destui bani să facă mânăstiri frumos împodobite şi altele asemenea. Dar ce poate să fie mai scump şi mai important decât viaţa copiilor?

Cred că domnitorii nu au fost niciodată animaţi de dragostea de popor şi de ţară, ci doar de dorinţa lor egoistă de putere şi bogăţie. Au fost cosmetizaţi ulterior, în scopuri politice, diverse. În definitiv şi astăzi este la fel.

Este ciudat de ce, mai nou, numai episcopii, papii şi împăraţii, regii, generalii, voievozii, rareori preoţii sunt pasibili de a fi sanctificaţi. Şi nu mă refer la Ortodoxie, care este o minoritate în creştinătate şi de bine, de rău, se mai ţine de Învăţătură, și mai există puțină rușine și un colț de umilință, ci la Biserica Universală cu cei peste un miliard de credincioşi.

În zadar s-au ridicat demult catarii, „cei puri” şi „minoriţii” calugării care făcuseră jurământ de sărăcie, aşa cum stă bine unora ca ei. Patru sute de ani s-au războit, uneori ideologic, alteori chiar cu armate întregi împotriva Romei. Nu au câştigat cei drepţi, cei cinstiţi, cei săraci, cei cu credinţă, cei asemenea Lui Iisus – ci cei bogaţi şi puternici, asemenea lui Irod - aşa cum se întâmplă adesea în istorie.

Dar nu despre istoria creştinismului și a lumii vreau să vă povestesc.

HOROSCOP Ci despre Steaua lui Barnard! Cel mai rapid astru. Am încercat noaptea trecută refractorul Gina și destul de rapid am prins în colimator Steaua lui Barnard. Nu este ușor de observat, tocmai pentru că se mișcă ”rapid” cu 10,3 secunde de arc, pe an. Noul meu refractor, de care sunt foarte mulțumit și mândru de îndemânarea mea, pentru că l-am montat singur, este de fapt un upgrade al unui tub optic Bushnell mai vechi, are acum un obiectiv de 137 de mm și trei oculare Takahashi. Dar ceea ce este hotărâtor est tracking system care poate urmări mișcarea corpului ceresc observat. Mai mult, am un nou sistem fotoelectronic, care se potrivește perfect în locul ocularului și face ca imaginea prinsă de telescop să fie afișată pe monitorul laptopului, să salveze fotografii în HD și chiar înregistrări video. Mulțumesc încă odată celor care m-au ajutat să observ, din nou, cerul. Refractorul Gina o să facă parte din inventarul Observatorului Harald Alexandrescu. Ca și japonezul TASCO Luminova, un refractor cinstit, de numai 60 mm obiectiv, dar excelent pentru observarea Lunii. Pentru cine are pasiunea mea, de a observa cerul nopții – și din corespondență am constatat că nu sunt puțini – dau coordonatele unde poate fi observată, acum, Steaua lui Barnard: asc: 17h 57m 48,5s declinație 04º 41̛ 36̋.

Steaua lui Barnard, denumită așa pentru că a fost descoperită de astronomul american E.E. Barnard, în anul 1916, este o pitică roșie, de clasa spectrală M4, o stea mai bătrână decât Soarele. Ceea ce este interesant este că Steaua lui Barnard se deplasează în direcția Pământului cu o viteză aproximativă de 140 km/s. Deocamdată se află la 6 ani lumină, fiind steaua a doua în rangul apropierii de Pâmânt. Prima este, după cum știm, Proxima Centauri, care se află la numai 4 ani lumină. Dar, peste 20.000 de ani Steua lui Barnard se va afla la o distanță mică, în termeni astronomici, de numai 14,7 UA, unități astronomice, de Sistemul Solar. Oare o mai fi atunci ceva din civilizația actuală, sau rachetele altui Elon Musk, dotate cu motoare care pliază spațiul, au ajuns demult pe sistemul Steaua lui Barnard!

Steaua lui Barnard are taine mari. Se crede că are cel puțin două planete. Este vorba, deci, despre un sistem solar. Locuibil? Dumnezeu știe, modesta mea lunetă nu poate răspune, ce zic, nici măcar telescopul spațial Hubble nu a putut clarifica problema.

Acum vă rog să mă scuzați este din nou senin și condiții bune de observație, o s-o scot pe Gina să ne mai uităm pe cer. Încă nu știu unde, ceva o să-mi atragă atenția, stelele sunt bune cu mine, mereu îmi șoptesc ceva, mereu îmi arată lucruri minunate. Trebuie doar să fii foarte atent și să știi să interpretezi limbajul astrelor.

Așa o să mai treacă o noapte îmbietoare de vară, pentru că, mâine este, în definitiv, o altă zi.

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC Nu-i copleşi pe cei din jur, nu-ţi impune astăzi părerile în anturaj cu orice preţ, chiar dacă ai dreptate. Lasă-i şi pe cei din jur să ia atitudine, vei vedea că şi ei au idei bune. Weekendul este o vreme când trebuie să accepţi responsabilităţi sporite într-o perioadă tensionată şi afectată financiar. Asta inseamnă că trebuie să faci o cheltuială neprevazută. Retrage-te astăzi, ca să câştigi mâine! Dacă ai probleme în dragoste nu este indicat să le discuţi in acest weekend, mai gândeşte-te. Perioada, totuşi, îţi este este favorabilă. Ziua de sâmbătă face să-ţi crească energia, ceea ce se traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm. Un anumit procent dintre Berbeci primeşte o informatie neasteptată, plăcută, însă, sau o întâlnire neanunţată cu o personă dragă. Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp. Duminică eşti la un spectacol sau la o aniversare sau fă ca acest lucru să se întâmple – te relaxezi şi faci provizii de bunădispoziţie.

TAUR Majoritatea scenariilor şi planurilor de viitor, atât în activitate cât şi in viata personală, suferă din cauza întârzierilor produse de Saturn. Poţi rezolva situaţii considerate delicate. O perioadă din nou puţin tensionată, mai ales de bârfe şi vorbe. Nimic foarte important, însă. Mai mult comicării decat lucruri serioase. Aşa că poţi pleca undeva, cumva, cu primul tren din gara ca să laşi totul în urma ta, măcar pentru o zi, sau două. Dacă poţi, nu ezita, pleacă! Sâmbătă programul prestabilit va suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Duminică ai un program scurt: te trezeşti târziu şi te culci devreme, asta dacă nu te duci pe seară la vreun spectacol, club sau o petrecere instant.

GEMENI Păstrează-ţi calmul şi zâmbetul pe buze şi reprogramează toate deciziile importante şi întalnirile decisive! Dacă eşti hotărât să pleci în weekend, mai bine lasă pentru mâine dimineaţă. Promovează-ţi cu hotărâre interesele sentimentale. Nu te speti cu munca şi nu fă eforturi. Nu ai frică, păstreaza speranţa şi porţile succesului sunt larg deschise pentru tine. Continuă să perseverezi pe drumul actual! În acest weekend eşti într-o perioadă binecuvântată, de la bine la foarte bine. Cam tot ce iţi propui iţi iese – asta pentru că dai dovada de mult realism si bun simţ. Stelele avantajeaza in mod special activităţile legate de cărţi, reviste, ziare, publicaţii. Nu că ar fi foarte scumpe, dar sunt... importante! Netul este anonim şi dubios, adevărata informaţie o găseşti tot dintr-o carte, sigur, o poţi descărca de pe net! Este timpul unor decizii, mai mult sau mai putin importante şi dacă ai tărie de caracter, voinţă, o să dobândeşti mai multe avantaje.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate