Eveniment ISTORIC! STAT NOU în Europa. ACORDUL a fost SEMNAT duminică

Eveniment ISTORIC! STAT NOU în Europa. ACORDUL a fost SEMNAT duminică

Gest istoric realizat duminică. Miniştrii de externe de la Atena şi Skopje au semnat acordul pentru redenumirea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în Macedonia de Nord. Decizia luată a consfințit finalul unui conflict diplomatic vechi de 27 de ani.

Premierul grec Alexis Tsipras, şi omologul său macedonean, Zoran Zaev, au anunţat săptămâna trecută un acord asupra redenumirii micului stat balcanic, iar miniştrii de externe ai celor două ţări, Nikos Kotzias şi Nikola Dimitrov, s-au întâlnit duminică în localitatea de frontieră Prespes pentru a semna în mod oficial acest acord istoric, rezultatul a luni de negocieri diplomatice.

La ceremonie vor fi prezenţi şi premierii Tsipras şi Zaev, precum şi reprezentanţi ai Naţiunilor Unite şi ai Uniunii Europene, care au salutat această iniţiativă. Delegaţiile vor semna textul pe partea greacă a frontierei înainte de a traversa lacul din localitate în partea macedoneană pentru prânz, notează libertatea.ro.

Încă din 1991, de la destrămarea fostei Iugoslavii, Grecia s-a opus ca această ţară vecină de la nordul său să se numească Macedonia, deoarece ea are propria provincie nordică cu acelaşi nume, care a fost leagănul imperiului lui Alexandru cel Mare, un motiv de mândrie pentru grecii de astăzi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Negocierile nu au fost simple nici în interiorul celor două țări. Alexis Tsipras a fost acuzat de trădare de partizanii greci ai liniei dure şi, sâmbătă, a supravieţuit unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului său menită să blocheze acordul cu Skopie.

De cealaltă parte, în Macedonia, preşedintele Gjorge Ivanov a anunțat că va exercita dreptul de veto pentru a bloca ceea ce opoziţia naţionalistă a numit “capitulare”. Premierul Zoran Zaev, ales anul trecut, a făcut ca apropierea de Grecia să devină o prioritate pentru a asigura aderarea ţării sale la Uniunea Europeană şi la NATO, blocate de Atena de ani de zile, susține libertatea.ro.

Protestatari din ambele ţări intenţionează să organizeze mitinguri de protest în apropiere de Prespes duminică.

După semnarea acordului, acesta trebuie să fie aprobat de parlamentul macedonean şi adoptat prin referendum. De asemenea, el trebuie ratificat de parlamentul grec, un proces care poate dura luni de zile.

Oponenţii acordului – care recunoaşte limba şi naţionalitatea macedonene – sunt aproape siguri că ţara va fi numită Macedonia de către întreaga lume, în loc de Macedonia de Nord.