Editura Evenimentul si Capital

Start în prezidențialele din SUA. Hillary Clinton și Donald Trump, pe primele locuri în Iowa

Ultimele sondaje din Iowa: REPUBLICANI: Donald Trump - 28%, Ted Cruz - 23%, Marco Rubio -15%, Ben Carson - 10%. DEMOCRAȚI: Hillary Clinton - 45%, Bernie Sanders (în fotografie, cu soția sa) - 42% FOTO: AGERPRES
Autor: | | 1 Comentarii | 1675 Vizualizari

Drumul spre Casa Albă, o dată la patru ani, este lung și dificil și se încheie în noiembrie. Alegerea următorului președinte presupune ani de planificare, strângere de fonduri și calcule electorale

Cele două principale partide politice - Democrații și Republicanii - își aleg nominalizații printr-un proces complicat: două curse electorale interne, care au loc, pe rând, în statele și teritoriile SUA. Încep în februarie și durează cinci luni.

Iowa și New Hampshire dau startul procesului, urmate de celelalte 49 de state, dar candidații încep cu un an înainte campania electorală. După nominalizarea partidului, candidatul continuă campania până în ziua scrutinului - 8 noiembrie.

Campanii costisitoare

Candidații cheltuie milioane de dolari în campanii electorale. Spre deosebire de alte țări, nu există reguli legate de momentul în care un candidat poate începe campania. Ted Cruz a anunțat că va candida în martie 2015, cu 20 de luni înainte de alegeri. Nu există sume maxime ce pot fi cheltuite. O campanie prezidențială poate ajunge până la 1 miliard de dolari, pentru că nu este ieftin să călătorești în toată țara, doi ani, să cumperi publicitate în massmedia și să plătești o mică „armată” care să lucreze în campanie.

Primare vs „caucus”

„Alegerile primare” seamănă cu sistemul tradițional: oamenii merg într-o secție de vot, în cartierul lor, pentru a depune în urnă un buletin. „Caucusul” este diferit: timp de câteva ore, oamenii dintr-o comunitate participă la o dezbatere, acasă la cineva sau într- un spațiu public, depinde de numărul participanților.

Deși au număr mic de alegători, Iowa și New Hampshire au rol major în nominalizare: rezultatele oferă o viziune asupra popularității candidaților, a abilităților de organizare și a preferaților momentului. Candidații cotați prost în acest scrutin renunță la candidatură.

În prima marți din martie, numită „Super Marțea”, 13 state americane votează în alegerile primare. Rezultatele provoacă schimbări în desfășurarea cursei.

Colegiu Electoral

Sistemul american nu se bazează pe numărul de voturi primite, ci pe Colegiul Elector. Fiecare stat are un număr de electori egal cu cel cel al congressmenilor și senatorilor, cu cât statul este mai mare, cu atât are mai mulți electori. Cu excepția statelor Maine și Nebraska, funcționează sistemul „câștigătorul ia totul”: cine obține 60% din voturi, ia toți electorii acelui stat. În 2012, Obama a câștigat 51% din voturile naționale, care s-au transformat în 61% înColegiul Electoral. În final, cine are cel puțin 270 de voturi ale Colegiului Electoral câștigă.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate