Editura Evenimentul si Capital

Ce părere are actuala conducere a SRI? Sunt trădători toți cei care dezvăluie public abuzurile de Poliție politică ale Serviciului?!

Autor: | | 4 Comentarii | 7444 Vizualizari

De regulă Săptămîna Patimilor e una lipsită de evenimente mediatice ieșite din comun, dintre cele din care înfloresc succesiuni de Breaking news-uri.

Cu cît ne apropiem de Paști sau, mai nou, de minivacanța de Paști, ulterioară minivacanței de 24 ianuarie și antecesoare minicavanței de 1 mai, România din ultimii ani trăind într-un lung șir de minivacanțe, cu atît viața publică cade în hibernare, lăsînd locul eternelor buletine meteo, buletine privind starea drumurilor și buletine medicale despre pericolul halirii nemăsurate.

Anul acesta, anul Paștelui timpuriu, Săptămîna Patimilor a făcut excepție de la Legea somnolenței în plan mediatic.

Joi, 5 aprilie 2018, s-a ivit în spațiul public unul dintre cele mai mediatizate citate postdecembriste dintr-o vorbire a unui om viu.

Nu aparține unui politician, nici unui publicist, nici măcar unei starlete, ca să nu ne mire tărăboiul stîrnit.

Aparține unui general SRI trecut în rezervă cu un an în urmă, spre surpriza generală:

Florian Coldea, fostul prim adjunct al directorului SRI, timp de peste un deceniu, unul dintre cei mai longevivi șefi militari din serviciile noastre secrete.

Joi, 5 aprilie 2018, la finele unei noi runde de audieri la Comisia SRI, potrivit unei înțelegeri dubioase cu șeful Comisiei, Florian Coldea a dat citire unui text scris. Din acest text a fost extras și prăjit în tigăile senzaționalului, citatul deja celebru.

Înainte de lua în dezbatere citatul provocator de Scandal, se cuvine a menționa, pentru înțelegerea gestului asumat de Florian Coldea, că:

- joi, 5 aprilie 2018, a fost a doua convocare a generalului la Comisia SRI, anunțată de însuși Florian Coldea ca fiind una dintr-o succesiune pe cale să transforme audierea fostul șef într-o Șeherezadă a regimului PSD;

- la amîndouă invitațiile generalul a răspuns cu deosebit entuziasm, lucru de mirare la un ofițer de informații, convins că limbarița e pericolul mortal pentru cine lucrează în serviciile secrete;

– ca și în cazul primei audieri, Florian Coldea a citit pentru presă un text fără nici o legătură cu temele audierii și, mai ales, grație unei ciudate favorizări din partea Comisiei, unul prin care interlocutorul a evitat întrebările.

Aceste note ale momentului de joi, 5 aprilie 2018, ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva, urmare a unei înțelegeri între Liviu Dragnea, adevăratul șef al Comisiei SRI, și generalul Florian Coldea, convocarea la Comisie a fost gîndită ca un prilej oferit generalului de a transmite mesajele sale opiniei publice și mai ales oamenilor săi din Sistem, fără a fi stînjenit de întrebările tipice unei conferințe de presă.

La finele textului citit cu o oarecare stîn găcie, definitorie pentru cei mai puțin obișnuiți să se adreseze opiniei publice, Florian Coldea a zis: „Şi acum, în ultimul rînd, nu în ultimul rînd, în încheiere, aşa, în spiritul perioadei pe care îl celebrează acum creştinii, aş vrea să reamintesc, şi cred că e momentul potrivit, şi de un celebru personaj biblic, al cărui nume n-aş vrea neapărat să-l dau, care în urmă cu circa 2000 de ani a trădat pentru 30 de arginţi. Ce dacă ulterior l-au apucat remuşcările? Lucrurile nu s-au putut repara şi răul făcut n-a putut fi rezolvat. Evident, ca orice trădător, destinul lui a sfîrşit tragic. Din această perspectivă, constat cu îngrijorare faptul că unii, în mod vizibil, practică astăzi acelaşi lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal şi fără pic de ruşine. Ba mai mult, chiar par să-şi facă un titlu de glorie din asta, afectând instituţii fundamentale şi capacităţi democratice de apărare şi protecţie ale statului român. Poate ar fi bine cu toţii să reflectăm la acest episod biblic şi la astfel de personaje. O să revenim cu alte precizări pe măsura întîlnirilor noastre cu membrii comisiei.”

Poate și pentru că era Săptămîna Patimilor și Joia Mare e și Ziua Trădării lui Iuda, citatul a fost dezbătut pătimaș în presa noastră. Cum însă presa noastră e atinsă în chip iremediabil de telenovelism, între publicații și între televiziuni s-a declanșat o veritabilă întrecere pentru a descoperi și arăta opiniei publice persoana la care s-a referit Florian Coldea. Cum citatul a fost interpretat ca mărturisirea unor răfuieli personale ale generalului, aproape toate întreprinderile detectivistice au descoperit drept Iuda a lui Florian Coldea autopropus pe post de Iisus, pe Sebastian Ghiță.

Pentru Sebastian Ghiță o asemenea interpretare e mană cerească. Unul dintre motivele cererii de a nu fi extrădat din Serbia rămîne indiscutabil cel al primejdiei la care s-ar expune o dată ajuns în România. Astfel că Sebastian Ghiță a fost mai mult decît fericit în a susține, în intervențiile la televiziunile de știri, că Florian Coldea se referea la el, că pentru el e vorba de o amenințare și că se teme acum pentru viața sa.

Riscînd să-i contrazicem lui Sebastian Ghiță interesele, vom afirma din start, că Florian Coldea nu s-a referit la un trădător al persoanei sale, ci, așa cum se vede limpede din text, la mai mulți trădători, trădători ai intereselor statului român.

Trădarea statului român ar consta în intervenții publice considerate de general drept puneri la îndoială a capacităților democratice de apărare și protecție a statului român.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: SRI, tradatori, iuda, hellvigStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X