Editura Evenimentul si Capital

Autopsia Protocoalelor Coldea-Kovesi: SRI, procuror și judecător în procesele penale

Autor: | | 0 Comentarii | 4908 Vizualizari

Protocolul dintre Parchetul General și Serviciul Român de Informații încalcă principiul de drept al egalității de arme în procesul penal, dar și dreptul la apărare, în condițiile în care inculpatul și avocatul acestuia nu au acces la informațiile obținute exclusiv de procuror de la serviciul secret.

Traian Băsescu a prezentat pasaje dintrun document clasificat „strict secret” al UM 0198 București din 9 noiembrie 2011, care arată cum procurorii DNA pot folosi după bunul plac și fără niciun control informațiile obținute de la SRI în baza Protocolului de colaborare, reținând în rechizitoriu o situație de fapt diferită de cea raportată de agenți.

„Finalul acestui document spune așa: În conformitate cu dispozițiile articolului 8 și a articolului 57 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ și SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale vă adresăm rugămintea ca datele prezentate să fie destinate exclusiv informării procurorului de caz, potrivit principiului necesității de a cunoaște fără a fi introduse în dosarul cauzei.

Deci acest document marcat strict secret ne arată două lucruri: Protocolul dintre PICCJ și SRI a funcționat din plin, s-a întocmit un Plan de acțiune cu număr și dată și extrem de grav, informațiile care au fost transmise DNA nu au fost destinate și avocatului și inculpaților”, a declarat Traian Băsescu.

Capcane secrete

Avocata Ingrid Mocanu a explicat pentru EVZ care sunt capcanele acestui Protocol încheiat între Parchetul General - cu cele două direcții, DNA și DIICOT - și Serviciul Român de Informații.

„Este încălcat în mod flagrant principiul egalității de arme, dar nu numai acesta ci și dreptul la apărare în sens larg. Ce faci dacă există o situație de fapt, alta decât cea descrisă în rechizitoriu. E vorba de ascundere de probe, practic este vorba despre o infracțiune, despre cercetare abuzivă”, a declarat Ingrid Mocanu.

Despre exact aceeași situație a vorbit și Traian Băsescu. Fostul președinte a precizat că documentul strict secret i-a parvenit în urmă cu câteva luni și privea dosarul „Gala Bute”. Traian Băsescu a dat publicității doar partea de început și finalul documentului, unde se face referire la trei articole ale Protocolului PICCJ-SRI, art. 8, art.15 și art.57, pentru a arăta că „pactul” a funcționat.

Liderul PMP a precizat că a dat publicității fragmentele în baza Legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, potrivit căreia „nicio prevedere a prezentei legi nu va putea fi interpretată în sensul limitării accesului la informații de interes public sau al ignorării Constituției, a Declarației Universale a Drepturilor Omului, a pactelor și a celorlaltor tratate la care România este parte”.

Cum funcționează Sistemul

Traian Băsescu a făcut apoi un rezumat al conținutului notei secrete. Din ea reiese că SRI a raportat DNA că funcționari din subordinea ministrului Dezvoltării comit fapte de corupție, însă agenții secreți nu pomenesc nimic de ministru, la acea vreme Elena Udrea. Este vorba despre angajații MDRT Ștefan Lungu și George Nastasia și relația lor cu omul de afaceri Adrian Gărdean, dar aceste aspecte erau cunoscute exclusiv de procurorul de caz, potrivit notei secrete.

Toți cei prinși făcând trafic de influență și încasând sume necuvenite au devenit în dosar denunțători, au primit pedepse cu suspendare și despre cel denunțat nu se pomenește nici măcar ca urmă numele lui în această notă. Asta ne devoalează sau probează de data aceasta un sistem: îi prinzi și pe mituitor și pe cei mituiți, după care pentru a scăpa dau un nume de om politic important. Este vorba despre un document care vizează Gala Bute”, a arătat Traian Băsescu. Avocații din dosarul „Gala Bute” au cerut desecretizarea acestui document, dar cererea le-a fost respinsă.

Kovesi și-a asigurat în 2009 exclusivitate pe informațiile de la SRI

La momentul încheierii Protocolului dintre Parchetul General și SRI, Laura Codruța Kovesi era Procuror General. Articolul 15 aliniatul 2 prevedea ca SRI să-i comunice informațiile destinate DNA sau DIICOT exclusiv lui Kovesi:

Art. 8 – (n.r. Parchetul) Asigură protecția informațiilor clasificare rezultate din activitatea de cooperare, sens în care, ia măsurile necesare pentru obținerea acordului scris al Serviciului, conform prevederilor legale, în vederea documentelor înainte de introducerea în dosarul cauzei.

Art.15 – (1) Comunică Parchetului, la cerere sau din oficiu, informațiile obținute din derularea activităților operative de realizare a securității naționale, care prezintă relevanță și pot fi valorificate în cadrul procesului penal.

(2) Informațiile destinate potrivit legii structurilor centrale ale DIICOT și DNA se comunică exclusiv Procurorului General al PICCJ.

Art. 57 – (1) Parchetul și parchetele teritoriale se obligă să asigure protecția datelor și informațiilor clasificate pe care Serviciul le trimite în cadrul raporturilor de cooperare, în scopul prevenirii oricăror riscuri de pierdere, sustragere, acces neautorizat, divulgare, transmitere ilegală sau distrugere a acestora.

Ce prevede Protocolul DNA-SRI

Serviciul Român de Informații (SRI) și Ministerul Public (MP) au dat publicității, pe data de 30 martie, Protocolul de colaborare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) și SRI semnat în 4 februarie 2009, de către procurorul general la acea vreme, Laura Codruța Kovesi, adjunctul său, Tiberiu Nițu, și șeful SRI, George Maior, și prim-adjunctul Florian Coldea.

În baza acestui act de colaborare, echipe operative comune formate de agenți SRI și procurori lucrau în anchete penale, fapt negat constant de-a lungul timpului de Kovesi. Potrivit Protocolului, procurorii aveau obligația de a valorifica informațiile, datele, documentele și materialele trimise de SRI referitoare la inițierea sau săvârșirea de infracțiuni, obținute ca urmare a punerii în aplicare a mandatelor, „în măsura în care cunoașterea acestora este necesară pentru constituirea sau finalizarea unei cauze penale și nu afectează derularea activităților specifice pentru contracararea amenințărilor la adresa securității naționale”.

De asemenea, procurorii trebuiau să pună la dispoziția SRI, la cerere sau din oficiu, date și informații de interes operativ pentru contracararea sau prevenirea unor amenințări la adresa siguranței naționale. De partea cealaltă, SRI se obliga să acorde sprijin pentru completarea informațiilor în cazuri complexe, aflate pe rolul Parchetului, scop în care desfășura activități de investigații și supraveghere operativă. De asemenea, SRI acorda sprijin tehnic pentru interceptări, înregistrări sau comunicări prin telefon sau orice alt mijloc electronic de comunicare.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X