Editura Evenimentul si Capital

SRI, la un click distanță de viețile tuturor românilor

25 de milioane de euro costă sistemul „Big Brother” de supraveghere generalizată a populației
Autor: | | 4 Comentarii | 1194 Vizualizari

Dacă ar respecta „regulile jocului” în materie de finanțare prin fonduri europene, SRI ar trebui să se supună unor controale și monitorizări imposibil de realizat asupra unui serviciu secret

La începutul acestei luni, SRI a obținut finanțare din bani europeni pentru un proiect cu potențial de supraveghere a întregii populații a României, aplicând la un apel al Ministerului Comunicațiilor menit să asigure interoperabilitatea „sistemelor informatice dedicate serviciilor de e-guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viața cetățenilor și întreprinderilor”, potrivit Romaniacurată.ro.

Pornind de la această infor mație, EVZ a consultat stufoasa do cumentație în care se arată con dițiile de eligibilitate pe care SRI se pare că le îndeplinește, din moment ce a obținut aprobarea pentru a achiziționa echipamente hardware și software de 25 de milioane de euro.

Aceste echipamente ar agrega și ar pune la dispoziția SRI și a altor instituții de intelligence un imens volum de informații despre oricare persoană, plecând de la starea civilă, operațiunile economico-financiare efectuate, starea sănătății, programarea unui consult la medic, până la informații cu privire la călătorii. Sistemul presupune combinarea tuturor bazelor de date ale instituțiilor guvernaamentale din România pentru a fi disponibile la distanță de câteva click-uri într-un singur loc.

Condițiile de eligibilitate

Conform Declarației de eligibilitate, solicitantul (n.r. - în speță, SRI) semnează pe propria răspundere că „Proiectul va asigura respectarea standardelor de securitate și confidențialitate a informațiilor și de prelucrare a datelor cu caracter personal conform Legii nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date”.

Agregarea unui volum atât de mare de date presupune și gestionarea unora cu caracter special care intră sub incidența art.7 din Legea 667/2001 care interzice „prelucrarea datelor cu caracter personal legate de originea rasială sau etnică, de convingerile politice, religioase, filozofice sau de natura similară, de apartenență sindicală, precum și a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate”, în absența consimțământului celui în cauză.

În plus, o altă cerință pe care SRI e greu de crezut că se va plia este cea legată de monitorizarea și controlul implementării proiectului. În Ghidul solicitantului, la Capitolul 8 se prevede că „Autoritatea de Management a POC (n.r. - Programul Operațional Competitivitate), OIPSI și alte structuri cu atribuții de control/verificare/ audit a finanțărilor nerambursabile din fondurile structurale pot efectua misiuni de control pe perioada de implementare a proiectului, pe durata contractului de finanțare, cât și până la expirarea termenului de 5 ani de la terminarea proiectului și 10 ani de la data închiderii oficiale a POC”.

Cu nasul în oala SRI?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X