Editura Evenimentul si Capital

SRI şi-a prezentat BILANŢUL pe 2015. Hellvig: "Am PREVENIT atentate teroriste". Iohannis: "SRI şi-a făcut datoria pe deplin, cu eficienţă şi seriozitate. România este o ŢARĂ SIGURĂ" | FOTO

Klaus Iohannis şi Eduard Hellving la şedinţa de prezentare a raportului de activitate pe 2015
Autor: | | 16 Comentarii | 1107 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Serviciul Român de Informaţi (SRI) a prezentat astăzi bilanţul de activitate pe anul 2015. Şedinţa de prezentare a raportului de activitate coincide cu aniversarea a 26 de ani de intelligence în serviciul cetăţenilor, împliniţi pe 26 martie. Preşedintele Klaus Iohannis a participat la prezentarea bilanţului. Acesta a fost întâmpinat de directorul SRI, Eduard Hellvig.

Cele  mai importante declaraţii ale directorului SRI, Eduard Hellvig:

 • Suntem performanți, dar nu suntem perfecți. Suntem performanți pentru că am prevenit orice posibil atentat terorist în România, am sprijinit determinant justiția în combaterea corupției la nivel înalt, am ținut sub control extremismul și crima organizată, am construit un nivel adecvat de securitate cibernetică, am furnizat permanent decidenților și partenerilor noștri intelligence de calitate.
 • La 16 ani de la înfiinţarea SRI, prioritatea noastră este securitatea cetăţenilor.
 • În 2015, aceasta s-a tradus, spre exemplu, prin nepermiterea intrării în țară sau expulzarea din sânul societății a peste 340 de persoane cu risc terorist.
 • Am avut și avem în atenție alte 9.000 de persoane care nu au acces pe teritoriul național
 •  Am trimis organelor de aplicare a legii peste 3.800 de informări și factorilor de decizie aproape 10.000 de informații, toate privind riscuri cu impact la nivelul cetățenilor noștri. Specialiștii SRI au gestionat peste 550.000 de alerte cibernetice
 • În ceea ce privește prioritățile pentru anul în curs, acestea sunt: prevenirea terorismului pe teritoriul național și sprijinirea efortului internațional de combatere a acestui flagel.
 • Trebuie să păstrăm și să dezvoltăm cele peste 100 de parteneriate active cu accent pe relațiile regionale. România e azi o redută de securitate, dar avem grijă să nu ne transformăm într-o insulă între vecinii noștri.
 • Trebuie să subliniez că evaluarea nu a fost despre cifre, cât despre oameni. În spatele fiecărui rezultat stau sute de ofiţeri şi sute de ore de muncă.
 • Mai avem de lucru în ceea ce proveşte creearea unei percepţii publice corecte. Din acest motiv niciun director SRI nu generează seisme
 • Gestionarea migraţiei poate deveni un rirsc. Trebuie să fim pregătiţi să o gestionăm.
 • Suntem atenţi la provocările de securitate din Est, fie că vorbim de Rusia, de instabilitatea Ucrainei sau de impredictibilitatea situaţiei din Republica Moldova.
 • Nimeni nu poate garanta succesul absolut. Nu există serviciu de securitate infailibil.
 • Avem o reputaţie solidă in domeniul intelligence-ului.

​Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis

 • Am participat astăzi la bilanțul Serviciului Român de Informații și le-am dat un mesaj, pe care pot să îl sintetizez simplu: Serviciul Român de Informații și-a făcut datoria – pe deplin, cu eficiență și seriozitate. Am ținut să mulțumesc celor care lucrează în Serviciul Român de Informații și care, prin profesionalismul lor, fac România mai sigură, într-o perioadă cu multe probleme și riscuri.
 • Cred că cea mai bună recunoaștere a activității Serviciului este însă gradul de încredere de care se bucură din partea cetățenilor României.
 • Pentru 2015, am dorit să subliniez câteva aspecte. În primul rând, România este o țară sigură, scutită de incidente de securitate și terorism. Am mulțumit celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea cetățenilor României.
 • În al doilea rând, SRI a contribuit esențial la lupta împotriva corupției, care rămâne unul din cele mai sensibile subiecte, relevant deopotrivă pentru instituții, dar și pentru opinia publică.
 • Am remarcat și activitatea împotriva rețelelor de evaziune și crimă organizată, dar și rolul jucat de SRI în zona de cyber intelligence. Nu în ultimul rând, mă bucur să constat că SRI este un partener respectat și credibil în comunitatea de informații euroatlantică și contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune.
 • Cu această ocazie, ne-am îndreptat atenția și asupra viitorului. Am spus celor prezenți ce aștept de la Serviciul Român de Informații și ce cred că așteaptă cetățenii. În primul rând, aștept continuitate și consecvență în acțiuni și în rezultate. În materie de securitate nu este loc decât de profesionalism 100%. Consider că pe fondul creşterii alarmante a ameninţării teroriste în Europa, colaborarea şi coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esenţială.
 • În plan intern, Serviciului îi revine în continuare o misiune esențială în ce privește apărarea statului de drept și lupta împotriva corupției. Pe de altă parte, cred că cetățenii așteaptă de la Serviciu două lucruri în mod special: să fie în siguranță și să le fie respectate drepturile și libertățile. În ambele direcții, SRI are o datorie importantă.
 • Am vorbit și despre restanțele pe care le avem în materie de legislație. Mă refer aici atât la reluarea discuției cu privire la legislația din domeniul securității cibernetice, cât și la ansamblul reglementărilor în domeniul securității naționale. Absența unei legislații coerente, unitare și actualizate în materie de securitate națională rămâne o temă sensibilă. Avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere și coordonare, dar nu mai poate întârzia.
 • În fine, într-o societate democratică controlul parlamentar eficient este esențial și poate să asigure premisele transparenței, colaborării între instituții și credibilității publice a Serviciului.
 • O atitudine deschisă a SRI în raport cu Comisia de Control Parlamentar și în raport cu societatea este semnalul că Serviciul respectă rigorile unui stat democratic și acționează în acord cu principiile lui.
 • Într-o democrație consolidată, politicile şi strategiile de securitate trebuie să beneficieze de un cadru de dezbatere şi susţinere la nivelul societăţii.



Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate