Editura Evenimentul si Capital

SRI, cui ne lași? Mandatele de urmărire în vigoare, viitoarele ținte ale avocaților

SRI ar putea să lase căștile până când Guvernul repară greșala din Codul de Procedură Penală
Autor: | | 6 Comentarii | 1213 Vizualizari

Decizia CCR privind interceptările va aduce un val de cereri de anulare a probelor obținute cu ajutorul SRI. Fiecare instanță va interpreta cum crede hotărârea Curții

Decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută ridică probleme reale în multe dosare penale, parte din aceste probleme fiind greu de anticipat, mai ales că în România nu există principiul „precedentului jurdiciar”, ceea ce înseamnă că deciziile – chiar și cele care se bat cap în cap – sunt la latitudinea fiecărei instanțe de judecată.

Pe scurt, problema e asta: Curtea a constatat că articolul 142 din noul Cod de Procedură Penală conține o exprimare neclară. E vorba de sintagma „alte organe specializate ale statului” din formularea „Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului.”

Acum este așteptată motivarea Curții, dar e destul de ușor de anticipat, din încheiere și din declarația dată de Mona Pivniceru, singurul judecător constituțional care a explicat decizia, că problema este că nu sunt enumerate exact care sunt acele organe ale statului, chiar dacă toată lumea știe că e vorba de SRI.

Tot din acea motivare vom afla dacă judecătorii constituționali consideră neconstituțională până și desemnarea SRI ca „executant” al mandatelor de urmărire sau vor cere doar o clarificare, în sensul de a nu fi folosite și alte „organe ale statului” pentru acest lucru.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate