Editura Evenimentul si Capital

SRI: Abia în 10 ani, DNA poate face interceptări performante

Autor: | | 0 Comentarii | 586 Vizualizari

Dacă SRI nu va mai putea efectua supravegherea tehnică în dosarele penale, Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-ar lua aproximativ 8-10 ani să atingă standardul actual de performanță și eficiență, asigurat, în prezent, de acest serviciu secret.

 Este vorba de interceptarea comunicațiilor, accesul la un sistem informatic, supravegherea video, audio sau prin fotografiere, localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice.

Aprecierile aparțin SRI și au fost incluse într-un punct de vedere pentru ziare.com referitor la declararea drept neconstituțional a articolului 142, alin. (1) din Codul de Procedură Penală, în baza ultimei decizii a Curții Constituționale (CCR).

Fără acces la conținut

SRI susține că nu are acces la conținutul informației interceptate la solicitarea procurorului, pe fondul temerilor CCR că supravegherea tehnică, de către altă instituție decât DNA sau Poliție, ar încălca dreptul persoanelor la viață privată. Serviciul secret mai atrage atenția că „cu excepţia DNA, nicio altă structură a Ministerului Public nu dispune de efective specializate sau de tehnică necesară preluării semnalului ulterior punerii în aplicare a măsurilor autorizate”.

„Edificarea unui sistem de interceptare având complexitatea și performanțele celui dezvoltat, inclusiv cu sprijin partenerial extern, de SRI, ar putea dura mai mulți ani, în condiţiile identificării unor importante resurse umane cu înaltă specializare în domeniul IT şi cunoscători de limbi străine rare. Apreciem că, indiferent de mărimea alocărilor bugetare pentru organele de urmărire penală (...) atingerea standardului actual de performanţă şi de eficiență s-ar putea realiza în aproximativ 8 - 10 ani”, mai spune SRI.

Numărul celor care asigură în prezent supravegherea tehnică, în estimările SRI, este de circa 1.000 de persoane. Anul trecut, rezultatul a fost circa 1 milion de pagini de redare.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate