Editura Evenimentul si Capital

Spunem adio titlului de Capitală Europeană a Culturii?

În 2015, București a intrat în finala competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 0 Comentarii | 773 Vizualizari

Proiectul Primăriei Municipiului București, ce vrea transformarea ARCUB, ar putea duce la dispariția multor evenimente culturale

Mult discutata candidatură a Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 ar putea rămâne doar o amintire, după ce Primăria Municipiului București a propus reorganizarea ARCUB, centrul de proiecte culturale, din serviciu public de cultură în instituție de spectacole de proiecte.

Balkanik Festival, Undercloud, Anim’est, Les Films de Cannes a Bucharest, dar și, cu excepția 2016, Revelionul din Piața Constituției au fost proiecte ARCUB. Propunerea Primăriei pune însă în pericol derularea evenimentelor, spun juriștii centrului cultural. „Prin transformarea ARCUB în instituție de spectacole de proiecte se limitează obiectul său de activitate, devenind instituție organizatoare de producții artistice. În această formulă nu vom putea continua procesul de elaborare a strategiei culturale a orașului și nici cel de depunere a candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Totodată vom pierde calitatea de finanțator al nevoilor culturale ale Capitalei”, spun juriștii. În 2015, Centrul Cultural a finanțat cu un milion de euro peste 80 de evenimente.

Scrisoare deschisă

60 de artiști, profesori uni versitari și manageri culturali, membri ai echipei „București 2021”, au semnat o scrisoare deschisă adresată autorităților, prin care cer ca proiectul de hotărâre să nu fie votat, iar Consiliul General să își asume candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Printre inițiatori se numără dr. Virgil Ştefan Niţulescu, președinte Rețeaua Națională a Muzeelor din România, director general Muzeul Național al Țăranului Român, dar și Ada Solomon, producător de film, sau prof. dr. Vintilă Mihăilescu, antropolog cultural și manager cultural, SNSPA.

Ei au inițiat și o petiție online prin care se cere respingerea proiectului de hotărâre pentru modificarea regulamentului, petiție ce a fost semnată de peste 2.500 de bucureșteni.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate