Editura Evenimentul si Capital

Spionul Dandana. Bizara poveste a celui mai lăudăros și guraliv agent secret din America

Jonathan Pollard, adus cu mașina la tribunal în 1987. Spionul a pledat „vinovat” și a fost condamnat pe viață.
Autor: | | 0 Comentarii | 2756 Vizualizari

A împlinit 61 de ani pe 7 august. În 21 noiembrie, când va fi eliberat, se vor împlini exact treizeci de ani de când FBI i-a pus cătușele în fața Ambasadei Israelului la Washington. Statele Unite s-au înduplecat în sfârșit să-i dea drumul spionului israelian Jonathan Pollard, condamnat, în 1987, la închisoare pe viață.

Jonathan Pollard este singura persoană din istoria Statelor Unite care a fost condamnată pe viață ca urmare a unei afaceri de spionaj în favoarea unui stat aliat, scrie cotidianul israelian Haaretz. El este și singurul cetățean american care a recunoscut că se face vinovat de spionaj și care a fost condamnat la mai mult de 10 ani de închisoare.

Arestarea lui Pollard a declanșat o criză diplomatică de o asemenea amploare, care a putut fi rezolvată doar după ce Israelul a promis că va înceta orice activitate de spionaj pe pământ american. Însă scandalul a continuat să afecteze relațiile dintre cele două țări timp de 30 de ani.

Lanțul de ghinioane care l-a doborât pe Jonathan

„Credeați că este o operațiune a blocului sovietic, nu așa?” Acestea au fost cuvintele pe care Jonathan Pollard le-a strigat triumfător, atunci când a fost arestat, pe 21 noiembrie 1985. Agentul FBI care îl aștepta la ieșirea Ambasadei Israelului din Washington trebuie să fi fost uluit de bravada bărbatului mustăcios, de treizeci de ani, analist al serviciului de informații al marinei americane. Jonathan și soția lui, Anne, speraseră să găsească adăpost în reședința ambasadei, însă funcționarii israelieni au refuzat să-i primească.


FOTO: CIA a declasificat Dosarul Pollard abia în 2014Potrivit lui Ronald J. Olive, autorul cărții „Capturing Jonathan Pollard”, un fost ofițer de marină care l-a anchetat pe spionul israelian, Pollard a devenit suspect absolut din întâmplare. Și aceasta deși mai înainte i se descoperiseră în casă documente clasificate Top Secret. Anchetatorii au crezut, însă, că este vorba doar de o neglijență și că Pollard pur și simplu uitase să mai ducă aceste documente înapoi la birou.


Doar un an și jumătate a durat activitatea de spion a lui Jonathan Pollard. Însă a fost o perioadă în care agentul Mossad a lucrat intens


Bănuielile superiorilor lui Jonathan Pollard începuseră când au observat pe biroul analistului maldăre de documente secrete care nu aveau nici o legătură cu activitatea lui de serviciu, concentrată pe America de Nord și Caraibe.

Circumstanțele care au dus la arestatea lui Pollard sunt demne de o parodie a unui film de spionaj. Agenții FBI au avut noroc cu carul. Sau Pollard a fost cel mai ghinionist spion din lume.

Lanțul de concidențe este uluitor, scrie săptămânalul francez L’Obs: din întâmplare, un coleg îl vede ducându-se la mașina lui, în locul subsolului imobilului de birouri unde cei doi lucrau, așa cum Pollard zisese că va face. Drept urmare, colegul s-a dus la superior să-i raporteze ciudățenia.

Din întâmplare, un vecin al lui Pollard, pe nume Robert Pelton, fost agent NSA, era suspectat de spionaj și, prin urmare, era filat de o mașină a FBI, care, astfel, l-a luat în colimator și pe Jonathan.

Din întâmplare, tatăl vecinei, căreia Anne Pollard îi încredințase o valiză cu documente, era ofițer al marinei americane. La vederea hârtiilor, acesta explodează și ia legătura cu FBI-ul. Același FBI care era pe punctul de a clasa dosarul lui Pollard... din lipsă de probe.

Ochii și urechile Israelului

Statele Unite nu au dat niciodată publicității informațiile pe care Jonathan Pollard le-a furnizat Israelului. Se știe însă că de la biroul lui de analist civil au fost transmise mii de file secrete, vreme de 18 luni, din mai 1984 până în noiembrie 1985. Totul, în schimbul a 50.000 de dolari, plus alți 300.000 la sfârșitul misiunii.

„Eram ochii și urechile Israelului pe o imensă arie geografică, mergând de la Atlanticul de Nord până la Oceanul Indian”, a recunoscut Jonathan Pollard la proces, unde a pledat „vinovat”.

Potrivit unui raport CIA din 1987, declasificat în 2012, informațiile furnizate de spionul israelian erau legate de țările arabe și de Uniunea Sovietică. CIA susține că documentele lui Pollard au ajutat Israelul să bombardeze în 1985 Cartierul General al Organizației pentru Eliberarea Palestinei de la Tunis și să-l asasineze în 1988 pe „numărul 2” al OEP, Abu Jihad.

Pentru CIA, cariera de spion a lui Pollard a fost „scurtă, dar intensă”.

La început, FBI nu bănuia că acesta spiona pentru Israel. Credeau că lucrează pentru alte state, cum ar fi Pakistan, Arabia Saudită sau Africa de Sud. Doar când a fost arestat în fața Ambasadei Israelului și a mărturisit, Biroul Federal a aflat că era spion Mossad.

În 1999, jurnalistul de investigații Seymour Hersh, autorul dezvăluirilor despre torturile de la Abu Ghraib, a scris într-un articol pentru New Yorker că este posibil ca informațiile transmise de Pollard să fi ajuns, până la urmă, la sovietici.


FOTO: CIA notează că Pollard pretindea că este spion Mossad chiar și cât a fost angajat în serviciul secret al marinei americaneLăudăros și drogat în serviciul de informații al armatei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X