Spionaj, asasinate la comandă, arestări și tratamente degradante. Numele tău e Rusia lui Putin. Pulsul planetei

Spionaj, asasinate la comandă, arestări și tratamente degradante. Numele tău e Rusia lui Putin. Pulsul planetei

Nici nu s-au stins bine ecourile întâlnirii Trump-Putin de la Helsinki, acolo unde Președintele american a părut nostalgic și dornic să reconstruiască lumea bipolară, ridicând nepermis și inacceptabil de mult Rusia în prim planul lumii internaționale, că au și apărut știrile în cascadă care arată unde și cum evoluează Rusia lui Putin și care e comportamentul său, respectul pentru regulile internaționale, dreptul internațional și pentru propriile angajamente.

Departamentul american al justiţiei a anunţat luni arestarea Mariei Butina, în vârstă de 29 de ani, cetăţean rus, acuzată de conspiraţie ca agentă a guvernului Rusiei, dezvoltând legături cu cetăţeni americani şi infiltrându-se în grupuri politice. Ea a fost arestată preventiv duminică şi urma să fie audiată miercuri de o instanţă. Ea lucra sub îndrumarea unui oficial de rang înalt de la Moscova, Alexandr Torşin, vicepreşedinte al băncii centrale a Rusiei, sancţionat de Trezoreria SUA.

Maria Butina este o susţinătoare a lui Donald Trump, iar la petreceri în Washington se lăuda că şi-ar putea folosi relaţiile politice pentru a asigura locuri de muncă în administraţia americană, după alegerea acestuia ca preşedinte. Arestarea presupusei agente a Rusiei a fost anunţată chiar în ziua întâlnirii de la Helsinki a preşedinţilor american şi rus, Donald Trump şi Vladimir Putin. Marţi, marele juriu a adăugat o acuzaţie mai gravă, aceea că femeia a acţionat ca agent al guvernului rus, care poate atrage o condamnare maximă de zece ani de închisoare. Acuzaţia de conspiraţie este pasibilă de o condamnare de maximum cinci ani.

La Kiev, marți, Misiunea OSCE de Monitorizare din Estul Ucrainei a anunțat că serviciul de informații interne al Rusiei – FSB, a achiziționat documente interne ale misiunii, inclusiv dosarele personale ale membrilor misiunii, probabil prin intermediul unui spion infiltrat în cadrul personalului său. Enormitatea a fost anunțată de către programul Fakt al televiziunii germane ARD luni, 16 iulie, iar OSCE a exprimat public preocupări asupra activității de spionaj a Rusiei chiar luni, „inclusiv asupra incidentelor de Securitate înregistrate și va examina toate alegațiile potrivit procedurilor sale pentru a identifica breșa de securitate” a declarat Misiunea într-un comunicat.

Dosarele extrase ar conține inclusiv informații personale despre monitori, numere de telefon, obișnuințe, tipul de femei de care ar fi atrași, situația financiară sau înclinația spre consumul de alcool. Firește că întrebarea ridicată a fost și aceea legată de utilitatea elaborării unor asemenea dosare și colectării informațiilor personale de acest tip de către Misiunea OSCE despre oamenii angajați și păstrarea lor la sediul misiunii din Kiev.

În același timp, în două cazuri separate împotriva Federației Ruse, desfășurate la CEDO și al căror rezultat au fost date publicității luni, în timpul summitului Trump Putin, Moscova a fost condamnată, în primul rând, în cazul uciderii jurnalistului și specialistului în drepturile omului în Cecenia, Anna Politkovskaya - după executarea sa în stradă în 2006, anchetarea și condamnarea executanților, dar fără a investiga finanțatorii și beneficiarii execuției - de „incapacitatea de a purta o investigație adecvată pentru a găsi persoana sau persoanele care au comandat omorul”.

Critic acerb al lui Vladimir Putin, Politkovskaya a expus corupția la vârf în Federația Rusă și a demonstrat abuzurile în republica autonomă Cecenia din cadrul Federației Ruse. A fost ucisă la Moscova, la ieșirea din clădirea unde avea apartamentul, la 7 octombrie 2006. În 2014, doi bărbați au fost condamnați pentru asasinat și alți trei de complicitate. Politkovskaya a fost executată de ziua lui Putin, de unde speculațiile că Ramzan Kadârov, președintele cecen, i-a făcut un dar de ziua lui Președintelui rus. În același timp, a fost judecat cazul celor trei membre ale trupei rock Pussy Riot, Spionaj, asasinate la comandă, arestări și tratamente degradante. Numele tău e Rusia lui Putin Pulsul planetei 05.07. Evenimentul zilei, joi, 5 iulie 2018 13 Iulian Chifu (analist politic) condamnate în 2012 pentru a fi cântat în biserică „rugăciunea punk”, un pamflet împotriva premierului de atunci, Vladimir Putin la revenirea sa la Președinție. Motivația Curții s-a referit la tratamentele inumane și degradante la care au fost supuse cele trei tinere, încălcarea dreptului la un proces corect și a libertății lor.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Rusia să plătească 72.000 euro celor trei, Maria Alyokhina, Natalya Tolokonnikova și Yekaterina Samutsevich. Ele fuseseră condamnate pentru „huliganism motivat de ură religioasă” pentru piesa cântată în Catedrala Isus Salvatorul din Moscova la doi ani de închisoare. Samutsevich a avut sentința suspendată în apel iar Alyokhina și Tolokonnikova au fost eliberate în urma unei amnistii pentru criminalii neviolenți în decembrie 2013.

Știrile au apărut chiar în ziua summitului Trump Putin, dar nu ca urmare a unei planificări, ci ca efect al unor procese și proceduri care arată activitatea Rusiei. Practic aceste sentințe și rezultate au fost cele mai vii probe care l-au contrazis pe Președintele SUA în abordarea sa deschisă față de Vladimir Putin, în care a părut că-l crede mai mult pe Președintele rus decât propriile instituții de intelligence, probând activitățile ilegale, revizioniste, revanșarde ale Moscovei în arena internațională.