Spectacolul cătușelor are mari șanse să devină istorie

Spectacolul cătușelor are mari șanse să devină istorie

Comisia juridică a Senatului a decis ieri ca acuzații de corupție, care nu se opun reținerii sau arestării preventive, să nu mai fi e încătușați în cursul urmăririi penale

Comisia juridică a Senatului a aprobat, ieri, două texte de modificare a Codului de Procedură Penală. Acestea prevăd ca încătușarea să fie „o măsură excepțională” ce se impune doar în cazul persoanelor cercetate pentru infracțiuni comise prin acte de violență sau dacă persoanele în cauză s-au opus măsurii reţinerii sau arestării preventive.

Cele două prevederi fac parte din proiectul de lege inițiat de senatorul PSD Şerban Nicolae, însă ele au fost aprobate cu amendamente. „Au fost aprobate în Comisia Juridică două texte, din cele 30 depuse, cu 7 voturi «pentru » şi o abţinere, care sunt în acord cu CSM”, a declarat, pentru Evenimentul zilei, senatorul PSD, Ioan Chelaru, care a mai precizat că restul textelor vor fi discutate săptămâna viitoare.

Potrivit lui Șerban Nicolae, propunerile sale vizează încătuşarea „indiferent de situaţie”, fiindcă „încătușarea poate să fie o formă de umilire a persoanelor în cauză, mai ales a celor care nu sunt cercetate pentru infracţiuni cu violenţă şi care nu generează o stare de pericol în spaţiul public”.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a menţionat că traficul de influenţă şi actele de corupţie nu intră în categoria infracţiunilor comise prin acte de violenţă.

Arest la domiciliul pe care îl vrea inculpatul

O altă modificare aprobată, ieri, de senatorii- jurişti vizează faptul că arestul la domiciliu se execută la locuința pe care cel în cauză o indică ca locuință permanentă şi o poate dovedi ca atare. „Rămâne să îmi susţin în faţa plenului Senatului şi celelalte propuneri”, a spus Şerban Nicolae.

CSM nu mai vrea spectacol cu corupții

Potrivit unor surse EVZ, în cadrul unei ședințe a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a existat o discuție informală referitoare la „spectacolul televizat al cătușelor”, însă nu s-a ajuns la o concluzie, judecătorii susţinând că nu este treaba CSM. „Televiziunile îşi aleg subiectele. Poliţiştii pun cătuşele. Nu e de competenţa CSM”, au declarat surse din Consiliu.

Prezent ieri la dezbaterile din Comisia juridică din Senat, judecătorul CSM Mircea Aron a spus că trebuie eliminat spectacolul cătuşelor. „Este scandalos ce se întâmplă în spaţiul public românesc. Am încercat și am atras atenția: feriți arestații preventiv de lumina reflectoarelor. Eu am fost cel care a zis să încetăm spectacolul catușelor”, a spus Aron.

Pe de altă parte, potrivit surselor EVZ, în plenul Camerei Deputaților liberalii vor vota mai multe amendamente la Codul Penal propuse de PSD, Mircea Toader (PNL) fiind cel care conduce negocierile cu colegii săi de partid pentru susținerea acestora.

CEDO: „Încălcare gravă a drepturilor omului”

„CEDO nu agreează ideea ca acuzații să fie plimbați cu cătușe la mâini, mai ales în faza de urmărire penală”, a fost declarația fostului judecător de la Curtea de la Strasbourg, profesorul Corneliu Bârsan, consemnată de presă în urmă cu două zile. Portul cătușelor în public ori în sala de judecată, atunci când nu este necesară folosirea forței și nu există riscul ca acuzatul să fugă, constituie o gravă încălcare a drepturilor omului, sancționată de CEDO. „Curtea a decis că obligarea reclamantului să poarte cătușe în sala de judecată, chiar dacă nu a fost dovedită intenția autorităților de a-l înjosi ori de a-l umili, constituie un tratament degradant, din moment ce nu s-a dovedit că o asemenea măsură a fost impusă de asigurarea securității publicului ori bunei administrări a justiției (hotărârea din 24 mai 2007, Gorodnitchev contra Rusiei, paragraful 108)”, se arată într-o lucrare a profesorului Bîrsan.