Șova nici n-a auzit sentința și se gândește deja la prima carte

Șova nici n-a auzit sentința și se gândește deja la prima carte

Magistra Instanţei Supreme se vor pronunţa pe data de 25 septembrie în dosarul CET Govora, în care procurorii au cerut, ieri, închisoare cu executare pentru fostul senator acuzat de trafic de influenţă

Dan Şova a ascultat, ieri, aşezat stingher într-o bancă din sala aproape goală a Secţiei Penale - având în vedere că dosarul s-a judecat începând cu ora 7:30 - cum procurorul de şedinţă al DNA a cerut ca fostul senator să fie condamnat la o pedeapsă cu executare orientată spre mediu. Limitele de pedeapsă pentru infracţiunea de trafic de influenţă sunt de la 2 la 7 ani de închisoare.

„Traficul de influenţă este o infracţiune cu o consumare anticipată şi instantanee. Inculpatul a beneficiat de plăţi lunare până în iulie 2014. Infracţiunea s-a consumat în 2011, dar s-a epuizat în 2014. (...) Apreciem că această conduită a inculpatului se circumscrie sferei ilicitului penal”, a spus procurorul. În ultimul cuvânt în faţa instanţei, Şova şi-a declarat nevinovăţia, susţinând că doreşte să-şi recapete demnitatea pierdută.

În căutarea unei demnităţi pierdute

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru mine, tot acest dosar a fost una dintre cele mai dure lecţii de viaţă. Am văzut care este în România statutul unui om acuzat. Am trăit o excludere din societate din 2015. Aceste acuzaţii nefondate mi-au distrus viaţa şi cariera definitiv, pentru că suspiciunea care planează asupra mea e insurmontabilă în actuala societate. Trăiesc de doi ani de zile o consternare perpetuă cu privire la toată această desfăşurare de forţe. Nu sunt avocat de penal, dar ştiu să mă uit pe un dosar. Cum e posibil să mergi în instanţă cu un astfel de dosar? Cred că o să scriu o carte despre ce am trăit în aceşti ani. Toată nedreptatea, tot nejuridicul. Eram aici, în boxă, când onoratul reprezentant al Parchetului a propus prelungirea arestului, pentru că n-am recunoscut. Şi am zis: Da! Prefer să stau şase luni. Îmi doresc să-mi recapăt demnitatea pierdută acum doi ani”, a declarat Şova. La ieşire, Dan Şova a refuzat să răspundă întrebării EVZ, respectiv dacă prin decizia de a se apuca de scris se gândeşte la obţinerea de zile-câştig în eventualitate unei condamnări.

Completul care judecă această cauză este format din Ştefan Pistol, Ana Maria Dascălu şi Cristina Geanina Arghir. Este vorba despre acelaşi complet care a decis, pe 5 septembrie, ca dosarele lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu să fie reluate de la zero, pe motiv că Ana Maria Dascălu se va pensiona la data de 31 octombrie

Prejudiciu de 1,3 milioane de lei

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. Anchetatorii mai susţin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei.