SORIN TUDOR: Guvernarea Ceauşescu

SORIN TUDOR: Guvernarea Ceauşescu

La o simplă căutare pe Google, obţinem peste 2.400.000 de pagini internet despre Ceauşescu.

Dacă, din curiozitate, încercaţi să accesaţi pagina de internet www.iliescu.com, veţi ajunge automat în pagina www.ceausescu.org. Lucrurile sunt aşa de multă vreme: probabil că persoana care a cumpă rat cele două domenii a văzut în acest mic artificiu on-line, dacă nu un soi de răzbunare, măcar un grăunte de ironie. Şi, probabil, în urmă cu câţiva ani, încă se mai putea gândi că, pentru un politician, asocierea cu numele lui Ceauşescu ar putea reprezenta o jignire.

Astăzi, situaţia pare a se fi schimbat. La o simplă căutare pe Google, obţinem peste 2.400.000 de pagini internet în care se vorbeşte despre Ceauşescu. Sigur, situaţia nu trebuie să mire: mulţumită delăsării mioritice, Ceauşescu este, pe plan internaţional, unul dintre cele mai cunoscute „branduri româneşti“. Trist este că „brandul Ceauşescu“ începe să fie din ce în ce mai căutat printre politicienii români. Şi, chiar mai trist, nu doar de către aceia etichetaţi ca nostalgici ai comunismului.

Anul trecut, în iulie, Agenţia pentru Strategii Guvernamentale derula, ca din întâmplare, o cercetare în rândurile studenţilor. Potrivit acesteia, un student din trei crede că în România lui Ceauşescu era mai bine atât din punct de vedere educaţional, cât şi din punct de vedere al nivelului de trai. Iar un student din cinci crede că sistemul politic ceauşist era mai eficient decât cel actual. Mai mult: un student din patru ar fi de acord ca în România să existe un regim politic autoritar, dacă acesta ar asigura creşterea nivelului de trai, iar un student din opt crede că ar fi bine ca în România să existe un singur partid sau nici unul. Sunt oamenii care „construiesc România de mâine“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zilele trecute, Radu Berceanu, ministru din partea unui partid care se declară „de dreapta“, spunea, referindu-se la eventuala reziliere a contractului cu Bechtel: „Pentru ce s-a întâmplat la Autostrada Transilvania, dacă mai trăia Ceauşescu, îi spânzura pe toţi“.

Dincolo de a fi un brand, Ceauşescu continuă să guverneze România. Ştim asta cu toţii, deşi nimeni nu o recunoaşte deschis.