Editura Evenimentul si Capital

Sora lui Marius Bodnariu acuză: „Copiii au fost LUAŢI, dar nici până la ora aceasta nu a fost făcută o investigație SOCIALĂ!” | „Vremea întrebărilor” cu Robert Turcescu

Adriana Stoia
Autor: | | 37 Comentarii | 10836 Vizualizari

Fratele meu avea o viață foarte bună și în România, dar s-a mutat în Norvegia pentru că erau copiii aproape de bunici, sunt ușă în ușă, au verișoare, au mătuși, au unchi…”, povestește Andreea Stoia, sora lui Marius Bodnariu. „Sunt foarte mulți bani în spatele acestei organizații, Barnevernet, avocați, familii surogat, e o întreagă industrie. Eu nu cred că Barnevernet ar fi de acord ca fratele nostru din România să adopte copiii, intenția lor este ca acești copii să rămână în statul norvegian”. Andreea Stoia trăiește acum în SUA și e pentru prima oară când vorbește public despre drama prin care trece familia fratelui său.

- Robert Turcescu: Cum ați reacționat când ați auzit ce s-a întâmplat în familia fratelui dumneavoastră, Marius Bodnariu?

- Andreea Stoia: Inițial am crezut că este o greșeală din partea statului norvegian și am așteptat să vedem dovezile. Eu locuiesc în America și nu am auzit de astfel de cazuri până când nu i s-a întâmplat fratelui meu. Ultimele luni au fost luni de coșmar!

- Ce demersuri ați făcut în această perioadă?

- Am vorbit cu oameni ai legii din Norvegia, care fac asta de ani de zile, am vrut să vedem ce s-a întâmplat. Când a fost dus la poliție pentru interogare, fratele meu a întrebat în primul rând unde sunt copiii, iar în momentul când cineva te arestează și nu știi unde îți sunt soția și copiii ai face orice să-i vezi din nou și cooperezi ca să ai familia reîntregită. Marius a cerut avocat și translator român, nu i s-au dat, i s-a spus că nu e necesar pentru că sigur e o greșeală. A fost interogat fără avocat și fără translator român, spunându-i-se că ei nu știu unde sunt co piii la ora respectivă, dar că soția este într-o cameră alăturată și este, la rîndul ei, interogată.

- Marius Bodnariu a admis că a fost vorba de mici corecții fizice aplicate copiilor…

- Fratele meu a mers numai cu adevărul și a spus că, din când în când, aplică măsurile acestea și că știe că sunt măsuri coercitive care în Norvegia sunt pedepsite. Dar am vorbit cu un avocat care se ocupă de astfel de cazuri și l-am întrebat dacă fratele meu a greșit prin faptul că a recunoscut aceste corecții fizice și ne-a spus că nu a fost o greșeală, pentru că, dacă există un caz de abuz în familie - iar în Norvegia a-i da o palmă la fund unui copil este considerat abuz în familie - se face o investigație socială, un interviu cu copiii și cu părinții și se ia o decizie după ce se adună dovezi. Ei bine, în cazul Bodnariu, copiii au fost luați și nici până la ora aceasta nu a fost făcută o investigație socială!

- Cum așa?!

- Investigația e plănuită pentru luna februarie! Și vreau sămi spuneți: e corect ca acești copii să fie acum implicați într- un proces de adopție când nu a fost făcută o anchetă socială? S-a încălcat legea și avocații lor au recunoscut că trebuia făcută această anchetă, dar copiii sunt dați acum spre adopție, este un proces care trebuie urmat și acest proces a fost început.

- Pare ireal!

- Noi am crezut că este un abuz, dar după ce-am vorbit cu un avocat pentru drepturile omului ni s-a spus că este un proces care durează mai mult timp și că nu este nimic ieșit din comun în Norvegia, așa se întâmplă de obicei, procedura de adopție merge în paralel cu cazul în sine. De fapt, eu cred că Norvegia dorește să facă din asta un proces foarte lung, pentru că în legea lor scrie că, dacă un copil este despărțit de familie pentru o perioadă mai lungă de timp, șansele părinților de a recăpăta copilul sunt foarte mici pe motiv că acesta s-a… „integrat” în altă familie, iar ruperea lui din această nouă familie ar fi prea șocantă și traumatizantă! Eu cred că ăsta este scopul final al acestei instituții numită Barnevernet!

- Din punct de vedere legal ce se întâmplă acum?

- Este o procedură în care se discută decăderea lui Marius și a lui Ruth din drepturile părintești, sunt trei Curți la care trebuie mers înainte de a ajunge la tribunal și în toate aceste Curți sunt angajați avocați Barnevernet. Am încercat să contactăm mai mulți avocați pentru fratele meu, dar nu-ți este permis să îi plătești privat, ei trebuie plătiți de stat. De fapt, au spus că putem să-i plătim noi, dar nu cumva să le plătim mai mult decât ar primi de la stat. Știu de la alți avocați că, din moment ce câștigi un caz împotriva Barnevernet, statul norvegian nu-ți mai trimite ție, ca avocat, alte cazuri! Din cauza asta sunt peste 90% din cazuri pierdute împotriva Barnevernet! Iar presa norvegiana este plătită tot de stat…

- Care e acum relația dintre Marius și Ruth Bodnariu cu copiii lor?

- Potrivit legii norvegiene, părinții ar fi avut voie să vorbească la telefon cu fetele. Dar, cu toate că ieri a fost ziua Lianei, acum trei zile a fost ziua lui Matei, iar acum o săptămână a fost ziua lui Naomi, nu li s-a dat voie să vorbească la telefon. Pe sugar mama are voie să-l vadă de două ori pe săptămână, două ore și ea, și Marius, iar pe copilașul care acum va face trei ani și pe băiețelul care are cinci ani numai Ruth are voie să-i vadă o singură dată pe săptămână. Fetele nu au fost văzute din noiembrie și asta pentru o palmă dată la fund!

- În discuția despre acest caz se ajunge mereu la acele corecții fizice…

- Să vă povestesc ceva. Într-o dimineață, fratele meu s-a dus mai târziu la lucru, a rămas s-o ajute pe Ruth la pregătirea copiilor pentru școală. Una din fete, Naomi, alerga și a căzut pe scări, s-a lovit la spate. Cumnata mea Ruth, care e asistentă medicală, a verificat- o, au stabilit că e în regulă și-au trimis-o la școală. Învățătoarea a întrebat-o: „Naomi, ce e cu tine?” și Naomi a spus că o doare spatele. „Și de ce ce te doare spatele?”, a continuat învățătoarea. „Păi, mi-a tras mami un picior!”, a răspuns fetița. Atunci învățătoarea, foarte îngrijorată, a sunat doctorul s-o verifice pe fată. Au trebuit să documenteze chestiunea asta și să o trimită la Barnevernet, care, mai târziu, a întrebat-o pe fetiță: „Naomi, acestea sunt zgârieturi, nu sunt vânătăi, ești sigură că ți-a dat mami una cu piciorul?”. „Nu, am căzut pe scări…”, a zis fetița. Și atunci? De ce este folosită chestia asta împotriva fratelui meu?

- Mai sunt și alte aspecte de acest gen investigate de Barnevernet?

- Una din fete a spus că Marius l-ar fi „scuturat” pe bebeluș când, de fapt, Marius l-a ridicat „hopa-sus”, de bucurie, când a venit de la serviciu. Dar ei au luat copilul și i-au făcut radiografie. N-au fost mulțumiți, la radiografie a ieșit totul normal. Atunci au supus bebelușul de trei luni și la o tomografie care la noi, în America, este ultima procedură pe care o faci unui copil din cauza radiațiilor, plus că e o procedură care trebuia făută sub un sedativ. Când Ruth și Marius au spus că nu pot face așa ceva unui copil de trei luni, li s-a atras atenția că se opun investigației! Și atunci Ruth a zis, „bine, dar măcar lasațimă să-i dau piept și apoi puteți să-i faceți tomografia”. Până la urmă așa s-a întâmplat, s-a făcut tomografia, iar rezultatele n-au arătat niciun semn că bebelușul ar fi fost abuzat.

- În copilărie ați primit vreodată corecții fizice din partea părinților?

- Da! Da! Și-am ajuns om! Dar niciodată nu mi-a fost frică de părinți. Am primit palme la fund sau mai primeam „la palmă” de la profesor, la școală, îmi mai dădea un profesor cu cartea peste cap… Dar să știți că nu m-am simțit abuzată! Sigur, eu nu sunt de acord că la copii trebuie să le dai cu cartea peste cap sau cu linia la palmă, iar fratele meu nu a făcut așa ceva. Cumnata mea Ruth e de un calm ieșit din comun, nu omoară o muscă. Marius și Ruth au folosit corecția fizică doar în ultimă instanță, am fost împreună cu ei o lună și jumătate în primăvara trecută și nu i-am văzut să fi dat măcar o palmă la fund unuia dintre copii!

Interviu realizat în emisiunea „Videocrația”, UNDE TV.


EVZ a lansat pagina de Facebook EVZ Premium. Urmăriţi aici o selecţie atentă a titlurilor.

Editorii evz.ro vor publica pe pagina EVZ Premium o selecţie atentă a celor mai importante ştiri, informaţii de interes din domeniile Politic, Economic, Social, Internaţional, Sport, dar şi reportaje, interviuri, seriale. 
 Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate