Editura Evenimentul si Capital

ENIGMELE REVOLUȚIEI. Frații judecătorului care a condamnat cuplul Ceaușescu acuză: „A fost ucis în Ministerul Justiției!” | EXCLUSIV EVZ

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost judecați la Garnizoana din Târgoviște și condamnați la moarte de completul condus de judecătorul Gică Popa prin Sentința nr. 1 din 25 decembrie 1989, fi ind executați prin împușcare în aceeași zi la ora 14.45
Autor: | | 13 Comentarii | 16838 Vizualizari

Paula Popa, în vârstă de 66 de ani, este sora judecătorului Gică Popa, „sinucis” prin împușcare la 1 martie 1990. Femeia spune că fratele său a fost împușcat pentru că a trecut în motivarea sentinței de condamnare mențiunea „cu drept de recurs”. Ea cere revizuirea procesului și redeschiderea anchetei privind moartea fratelui său

Paula Popa este o femeie în vârstă de 66 de ani, născută pe plaiuri călărășene, gârbovită de bătrânețe, dar și de tragediile din viața ei. Cea mai mare a fost moartea fratelui său, Gică Popa, magistratul care a judecat procesul soților Elena și Nicolae Ceaușescu. Femeia nu crede nici acum, cum n-a crezut nici atunci, în sinuciderea fratelui său, așa cum au concluzionat procurorii militari care au anchetat circumstanțele morții judecătorului Gică Popa.


FOTO: Paula Popa, prezent și trecut FOTO: NICU DÎRDÎIAC 


De cum intră pe ușa redacției, Paula Popa ne spune sincer: „Or să spună că-s nebună, doamnă, fiindcă am certificat de la psihiatrie că sufăr de tulburare afectivă pe fond depresiv. Afecțiunea este și reală și nereală, fiindcă am fost într-adevăr afectată de moartea fratelui meu, dar am și vrut să scap de toată presiunea din acele vremuri prin pensionare medicală. Și am dat fuga la psihiatrie, cum se făcea. Acum sunt pensionară pe limită de vârstă”.

O urmăresc atent. Se exprimă coerent, logic. Uneori are momente de lapsus cu privire la un prenume al vreunui personaj la care au purtat-o pașii pe calea luată pentru a demonstra că fratele său nu era un om labil psihic, că nu s-a sinucis. Memoria îi revine, însă, în numai câteva secunde, după ce pocnește din degete o dată, de două ori, de trei ori. Dar ce vârstnic nu are asemenea momente?

„Noi, frații, am fost amenințați”

Paula Popa povestește că, după moartea fratelui său, i s-au transmis amenințări printr- o doamnă al cărei nume nu are rost să îl precizăm acum. „Mi s-a transmis că dacă vreun frate de-al lui Gică Popa ridică capul atunci i se va lua capul”, își amintește umbra femeii de altădată. „Eram combativă, doamnă, din cauza asta mulți m-au numit instigatoare și a trebuit să schimb multe servicii, fiindcă nu tăceam. Când cu revoluția, lucram la Centrul de Calcul”, povestește Paula Popa. E și școlită. Nu chiar cât fratele-i decedat, dar e absolventă de liceu și de școală post-liceală în determinări fizico- chimice.

„Am fost nouă frați”

Bătrâna își amintește că, în cele 60 de zile cât a mai trăit Gigă Popa după pronunțarea verdictului de condamnare la moarte a soților Ceaușescu, judecătorul nu a dormit pe-acasă decât „vreo patru nopți”. Știe de la cumnata Nora - nevasta decedatului și de la nepoata ei, Sorela - că și ele au fost amenințate în acele zile, nu doar Gică Popa. Dar e supărată pe acestea fiindcă „au fost de acord cu verdictul oficial al anchetei, că a fost sinucidere”, dar și pentru că „au acceptat ca înmormântarea să fie plătită de Guvernul care l-a ucis” pe Gică Popa. „Noi am fost nouă frați. Și în acele zile, îl izolau de noi. Doar Napoleon și Titica au reușit să-l vadă pentru câteva minute”, rememorează femeia din fața mea.

„Fratele meu a fost ucis în Ministerul Justiției!”

Un alt frate al lui Gică Popa, căruia îi vom respecta decizia de a-i publica declarația nu și numele întreg, susține varianta asasinării judecătorului Ceaușeștilor. „Din discuțiile cu fratele meu, știu că el își procurase un pistol. Carpați, parcă. Gică era foarte înspăimântat de ce o să i se întâmple și și-a luat pistolul pentru autoapărare. El a fost ucis în Ministerul Justiției de oamenii lui Ion Iliescu.


Un alt frate al judecătorului Gică Popa spune că acesta și-a luat pistol pentru autoapărare, nu ca să se sinucidă


Știți cine erau atunci: Stănculescu, Măgureanu, Voican Voiculescu. Sunt contrariat că dosarul Revoluției s-a închis, în ciuda avizului de la CEDO, dl Tiberiu Nițu și-a permis să închidă dosarul. Au murit acolo 1.142 de oameni. Sunt de acord cu ceea ce a spus fostul președinte al României Traian Băsescu, că s-a redeschis mineriada ca o perdea. La procesul soților Ceaușescu, fratele meu i-a condamnat la moarte, dar cu drept de recurs. Ori n-a mai fost niciun proces. I-au mitraliat!”, ne-a declarat fratele lui Gică Popa.


FOTO: Sentința nr.1 a statului de dreptNepotul lui Gică Popa cere adevărul

Alexandru Văetiș are 31 de ani și este absolvent al Facultății de Psihologie, promoția 2009. Este unul dintre cei doi copii ai Paulei Popa - femeia recăpătându-și numele după ce a divorțat de soțul său, Constantin Văetiș. Am stat de vorbă la telefon cu tânărul fiu, încercând să obțin o confirmare a stării de sănătate mintală a mamei sale, dar și ce anume știe despre tragedia din familia mamei sale, precum și ce poziție are ca descendent al familiei Popa. „Eu sunt fiul. Mama e la Evenimentul zilei”. „Știu, i-am răspuns, de-abia ne-am despărțit”. Întrebându-l despre toate cele de mai sus, Alexandru Văetiș mi-a răspuns: „Mulți tind să creadă că mama nu e sănătoasă, dar vă spun eu că este! Și e foarte învârtoșată să afle adevărul despre moartea unchiului meu! Știu că șansele sunt foarte mici, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțe. Și eu o susțin. Știu că autoritățile de atunci nu le-au permis fraților unchiului meu să-l viziteze, doar doi au reușit, pentru foarte puțin timp. Cer redeschiderea anchetei privind moartea fratelui mamei, pentru că sper să aflăm adevărul despre ce s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani!”.

„Fratele meu a fost împușcat, nu s-a sinucis!”

Paula Popa își scoate din traistă hârtiile, documentele de identitate, dovada școlilor pe care le-a făcut, dar și proba că a fost țărănistă, cu carnet. Începe să-și spună păsul. „Am fost la procuratură să cer în numele fraților redeschiderea cazului, pentru că fratele meu a fost împușcat, nu s-a sinucis, doamnă! Am fost prin multe redacții de-a lungul timpului, unii au scris, alții nu, parte dintre ei poate nu m-au crezut, dar sunt multe inadvertențe și multe întrebări fără răspuns. Și de ce, doamnă, dacă sunt atât de bolnavă cât cred unii, nu au avut niciodată curajul să redeschidă ancheta privind moartea fratelui meu?!”, spune Paula Popa.


FOTO: Gică Popa este personajul din prim-plan FOTO: REPRODUCERE DE NICU DÎRDÎIACMisterul mănușilor și întrebările surorii

„Fratele meu a murit împușcat în tâmplă, la biroul de la Ministerul Justiției, unde-l mutaseră de la Tribunalul Militar. Cică s-a împușcat, purtând mănuși. Păi, de ce, doamnă, s-o facă așa, când el abia își băuse cafeaua, că numai asta i-au găsit la autopsie?! Nu cumva altcineva a tras cu mănuși și apoi i le-a pus fratelui meu, ca să-i însceneze sinuciderea? Și de ce l-au ținut patru ore după ce l-au descoperit până să-l ducă la spital? Dar de ce a participat Doru Viorel Ursu, care era căpitan de justiție, la efectuarea autopsiei și de ce n-au lăsat legistul care era de serviciu să facă procedura? Ei spun că e scrisul fratelui meu în biletul lăsat, dar eu mă îndoiesc, fiindcă în acele rânduri nu sunt sentimentele lui Gică Popa. Și de ce s-ar fi sinucis fratele meu, când urma să meargă în audiență la ministrul Apărării, Victor Atanasie Stănculescu? Dar de ce procurorul general de atunci nu i-a acordat protecție, când fratele meu i-a spus că este amenințat, că a fost la el să-i spună? Unii îi spuneau: «te amenință oamenii lui Ceaușescu». Alții îi ziceau: «te amenință oamenii lui Iliescu». Fratele meu a vrut să ceară protecție de la Ambasada Statelor Unite, dar cel mai bun prieten al lui, Coriolan Voinea, i-a spus să nu se ducă, să nu întineze idealurile revoluției. Sunt multe întrebări, doamnă! Ar trebui să se afle adevărul, să se cerceteze, măcar pentru istorie, dacă nu pentru memoria fratelui meu”, spune Paula Popa.Mobilul ipotetic

Femeia din fața mea are și un posibil motiv al eventualei crime: „Făceau presiuni asupra lui ca, în motivarea sentinței de condamnare, să nu scrie «cu drept de recurs». Or ei îi împușcaseră fără să mai aștepte recursul. Au vrut să-i dea funcția de ministru al Justiției, dar fratele meu a refuzat. Și-o vilă i-au promis, dar n-a vrut”, spune Paula Popa, arătându-mi o vilă ce a ajuns, ulterior, la un alt cadru militar.

Gică i-a spus unui alt frate că n-are încredere să mănânce decât de la femeia de serviciu

să mănânce decât de la femeia de serviciu Femeia dă să continue, dar o întrerup și o pun să o ia de la capăt. Nu se încurcă, nu schimbă informațiile. O rog din nou să-mi povestească despre întâlnirea dintre frați. Îmi spune că, în cele 60 de zile cât a mai trăit Gică Popa, doar doi dintre frații lui au reușit să-l vadă și să vorbească cu el. „Napoleon și Titica, dar întâlnirile au fost foarte scurte și ușa se deschidea foarte des, de nu puteau vorbi pe îndelete. Napoleon i-a dus ceva de mâncare, de la Crăciun.


Paula Popa poate părea bolnavă psihic, dar nu e. Pentru ea garantează fiul ei, Alex, de 31 de ani, absolvent al facultății de psihologie. Și nu numai!


Gică s-a bucurat și i-a spus că face foamea pe acolo, că n-are încredere să mănânce decât de la femeia de serviciu. I-a spus că acolo, la tribunal, i-au făcut un pui fript să mănânce, dar cineva i-a spus să nu mănânce, fiindcă e otrăvit. „Cine să te otrăvească Nenicule?” - l-a întrebat Napoleon, c-așa-i zicea lui Gică, Nenicule. «Așa m-am gândit și m-am întrebat și eu!» i-a răspuns Gică. Atunci i-a spus lui Napoleon că sentința la moarte prin împușcare «a fost mâna KGB-ului»”, spune Paula. Despre întâlnirea lui Gică cu sora Titica, Paula povestește că frații s-au îmbrățișat, că Titica și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sănătatea și viața lui Gică Popa. Acesta i-ar fi spus că dacă o să moară, „c-o moarte toți suntem datori”, dar se gândea la copila lui că n-o să se descurce.


Napoleon Popa, fratele căruia Gică Popa i-ar fi spus că sentința prin împușcare ar fi fost „mâna KGB-ului” FOTO: REPRODUCERE DE NICU DÎRDÎIAC

FOTO: Napoleon Popa, fratele căruia Gică Popa i-ar fi spus că sentința prin împușcare ar fi fost „mâna KGB-ului” FOTO: REPRODUCERE DE NICU DÎRDÎIAC


Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate