Editura Evenimentul si Capital

ENIGMELE REVOLUȚIEI. Frații judecătorului care a condamnat cuplul Ceaușescu acuză: „A fost ucis în Ministerul Justiției!” | EXCLUSIV EVZ

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost judecați la Garnizoana din Târgoviște și condamnați la moarte de completul condus de judecătorul Gică Popa prin Sentința nr. 1 din 25 decembrie 1989, fi ind executați prin împușcare în aceeași zi la ora 14.45
Autor: | | 13 Comentarii | 17066 Vizualizari

Paula Popa, în vârstă de 66 de ani, este sora judecătorului Gică Popa, „sinucis” prin împușcare la 1 martie 1990. Femeia spune că fratele său a fost împușcat pentru că a trecut în motivarea sentinței de condamnare mențiunea „cu drept de recurs”. Ea cere revizuirea procesului și redeschiderea anchetei privind moartea fratelui său

Paula Popa este o femeie în vârstă de 66 de ani, născută pe plaiuri călărășene, gârbovită de bătrânețe, dar și de tragediile din viața ei. Cea mai mare a fost moartea fratelui său, Gică Popa, magistratul care a judecat procesul soților Elena și Nicolae Ceaușescu. Femeia nu crede nici acum, cum n-a crezut nici atunci, în sinuciderea fratelui său, așa cum au concluzionat procurorii militari care au anchetat circumstanțele morții judecătorului Gică Popa.


FOTO: Paula Popa, prezent și trecut FOTO: NICU DÎRDÎIAC 


 

De cum intră pe ușa redacției, Paula Popa ne spune sincer: „Or să spună că-s nebună, doamnă, fiindcă am certificat de la psihiatrie că sufăr de tulburare afectivă pe fond depresiv. Afecțiunea este și reală și nereală, fiindcă am fost într-adevăr afectată de moartea fratelui meu, dar am și vrut să scap de toată presiunea din acele vremuri prin pensionare medicală. Și am dat fuga la psihiatrie, cum se făcea. Acum sunt pensionară pe limită de vârstă”.

O urmăresc atent. Se exprimă coerent, logic. Uneori are momente de lapsus cu privire la un prenume al vreunui personaj la care au purtat-o pașii pe calea luată pentru a demonstra că fratele său nu era un om labil psihic, că nu s-a sinucis. Memoria îi revine, însă, în numai câteva secunde, după ce pocnește din degete o dată, de două ori, de trei ori. Dar ce vârstnic nu are asemenea momente?

„Noi, frații, am fost amenințați”

Paula Popa povestește că, după moartea fratelui său, i s-au transmis amenințări printr- o doamnă al cărei nume nu are rost să îl precizăm acum. „Mi s-a transmis că dacă vreun frate de-al lui Gică Popa ridică capul atunci i se va lua capul”, își amintește umbra femeii de altădată. „Eram combativă, doamnă, din cauza asta mulți m-au numit instigatoare și a trebuit să schimb multe servicii, fiindcă nu tăceam. Când cu revoluția, lucram la Centrul de Calcul”, povestește Paula Popa. E și școlită. Nu chiar cât fratele-i decedat, dar e absolventă de liceu și de școală post-liceală în determinări fizico- chimice.

„Am fost nouă frați”

Bătrâna își amintește că, în cele 60 de zile cât a mai trăit Gigă Popa după pronunțarea verdictului de condamnare la moarte a soților Ceaușescu, judecătorul nu a dormit pe-acasă decât „vreo patru nopți”. Știe de la cumnata Nora - nevasta decedatului și de la nepoata ei, Sorela - că și ele au fost amenințate în acele zile, nu doar Gică Popa. Dar e supărată pe acestea fiindcă „au fost de acord cu verdictul oficial al anchetei, că a fost sinucidere”, dar și pentru că „au acceptat ca înmormântarea să fie plătită de Guvernul care l-a ucis” pe Gică Popa. „Noi am fost nouă frați. Și în acele zile, îl izolau de noi. Doar Napoleon și Titica au reușit să-l vadă pentru câteva minute”, rememorează femeia din fața mea.

„Fratele meu a fost ucis în Ministerul Justiției!”

Un alt frate al lui Gică Popa, căruia îi vom respecta decizia de a-i publica declarația nu și numele întreg, susține varianta asasinării judecătorului Ceaușeștilor. „Din discuțiile cu fratele meu, știu că el își procurase un pistol. Carpați, parcă. Gică era foarte înspăimântat de ce o să i se întâmple și și-a luat pistolul pentru autoapărare. El a fost ucis în Ministerul Justiției de oamenii lui Ion Iliescu.


Un alt frate al judecătorului Gică Popa spune că acesta și-a luat pistol pentru autoapărare, nu ca să se sinucidă


Știți cine erau atunci: Stănculescu, Măgureanu, Voican Voiculescu. Sunt contrariat că dosarul Revoluției s-a închis, în ciuda avizului de la CEDO, dl Tiberiu Nițu și-a permis să închidă dosarul. Au murit acolo 1.142 de oameni. Sunt de acord cu ceea ce a spus fostul președinte al României Traian Băsescu, că s-a redeschis mineriada ca o perdea. La procesul soților Ceaușescu, fratele meu i-a condamnat la moarte, dar cu drept de recurs. Ori n-a mai fost niciun proces. I-au mitraliat!”, ne-a declarat fratele lui Gică Popa.


FOTO: Sentința nr.1 a statului de dreptNepotul lui Gică Popa cere adevărul

Alexandru Văetiș are 31 de ani și este absolvent al Facultății de Psihologie, promoția 2009. Este unul dintre cei doi copii ai Paulei Popa - femeia recăpătându-și numele după ce a divorțat de soțul său, Constantin Văetiș. Am stat de vorbă la telefon cu tânărul fiu, încercând să obțin o confirmare a stării de sănătate mintală a mamei sale, dar și ce anume știe despre tragedia din familia mamei sale, precum și ce poziție are ca descendent al familiei Popa. „Eu sunt fiul. Mama e la Evenimentul zilei”. „Știu, i-am răspuns, de-abia ne-am despărțit”. Întrebându-l despre toate cele de mai sus, Alexandru Văetiș mi-a răspuns: „Mulți tind să creadă că mama nu e sănătoasă, dar vă spun eu că este! Și e foarte învârtoșată să afle adevărul despre moartea unchiului meu! Știu că șansele sunt foarte mici, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțe. Și eu o susțin. Știu că autoritățile de atunci nu le-au permis fraților unchiului meu să-l viziteze, doar doi au reușit, pentru foarte puțin timp. Cer redeschiderea anchetei privind moartea fratelui mamei, pentru că sper să aflăm adevărul despre ce s-a întâmplat în urmă cu 25 de ani!”.

„Fratele meu a fost împușcat, nu s-a sinucis!”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate