Editura Evenimentul si Capital

Șomajul este scăzut, dar lefurile sunt foarte mici | România 4 you

Autor: | | 1 Comentarii | 318 Vizualizari

Numărul salariaților din județul Bihor a rămas aproape neschimbat în ultimii trei ani, situându- se, la finele lunii iunie 2015, la 157.716 persoane. Peste jumătate dintre salariați (55%) lucrează în domeniul serviciilor, iar 43% activează în industrie și construcții.

 Salariul mediu net în județul Bihor era, la jumătate anului, de 1.336 lei/lună, cu mult sub media pe țară de 1.818 lei, conform cifrelor Institutului de Statistică. Lefurile bihorenilor au crescut cu 7,5% în ultimul an.

Circa 4.000 bihoreni primesc pensii comunitare

La finele lunii august, în județul Bihor erau 157.605 pensionari, din care circa 65% pensionați la limita de vârstă, conform cifrelor Casei Naționale de Pensii Publice. Pensia medie este de 837 lei/lună, sub media țării de 1.018 lei. Până în prezent, au cerut acordarea pensiei comunitare 3.989 persoane, iar 1.998 pensionari din 22 de țări, cei mai mulți fiind în Ungaria, Germania și Slovacia, au cerut să le fie exportată pensia din România.


 

Autostrada Bechtel, aproape de finalizare | România 4 you

PNL și UDMR s-au instaurat pe domeniul vămuit, pe vremuri, de Vasile Blaga | România 4 you


La sfârşitul lunii august, rata şomajului din judeţ a fost de 3,57%, în ușoară scădere comparativ cu aceeaşi lună din 2014, conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Rata șomajului la nivel de țară se cifrează la 4,91%.

În total, în luna august 2015, în județul Bihor erau 9.873 șomeri, din care doar 2.490 șomeri indemnizați. Până la sfârșitul aceleiași luni, 5.202 persoane aflate în evidenţa autorităților și-au găsit un loc de muncă.

„Putem observa o modificare a profilului ocupaţional al judeţului nostru, modificare care obligă atât oferta de forţă de muncă, cât şi pe noi ca instituţie responsabilă în acest sens. Peste 1.000 de persoane au beneficiat în acest an de o formare profesională sau de reconversie profesională prin intermediul AJOFM Bihor”, ne-a declarat Békési Csaba, directorul AJOFM Bihor.Școli și grădinițe cu bani de la Banca Mondială

Autoritățile din județul Bihor dezvoltă sistemul local de învățământ cu ajutorul fondurilor Băncii Mondiale. Astfel, în urma acestor investiții, în 2012 au fost construite două gimnazii (în localitățile Budureasa și Ciutelec), iar anul acesta au fost finalizate două grădinițe în Toboliu și Tăuteu, urmând ca, până la finele acestui an, să fie gata alte patru grădinițe în Gurbediu, Păgaia, Girișu de Criș și Săcuieni. Valoarea totală a acestor investiții se ridică la aproximativ un milion de euro.

În judeţul Bihor, 96.480 de elevi au început anul şcolar 2015- 2016, conform cifrelor Inspectoratului Școlar Județean. În județ funcționează 180 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, Casa Corpului Didactic, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi Inspectoratul Şcolar.

Dintre cele 915 corpuri de clădiri, 80% au obținut autorizația sanitară, în creștere de la doar 60% anul trecut, spune Alin Novac- Iuhas, inspector școlar general din județul Bihor.


Autostrada Bechtel, aproape de finalizare | România 4 you

PNL și UDMR s-au instaurat pe domeniul vămuit, pe vremuri, de Vasile Blaga | România 4 you


Promovabilitatea la Bac: 65%

În anul școlar 2014-2015, au fost premiați 38 de elevi în cadrul Olimpiadelor școlare. În ceea ce privește Evaluările Naționale, la sesiunea din acest an în judeţul Bihor s-au înscris 4.938 elevi. Dintre candidaţii prezenţi, 961 au avut medii sub 5, iar 14 au luat media 10, procentul de promovabilitate fiind de 79,8%. La examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie- iulie 2015, s-au înscris 5.488 candidați, dintre care 5.274 s-au prezentat, 117 fiind eliminați din examen. Procentul de promovabilitate este de 64,75%. În sesiunea din toamnă s-au prezentat 1.499 candidaţi, 21,88% promovând examenul.

La examenul de definitivat din acest an, din 370 candidați înscriși, 134 au promovat examenul. Iar la Titularizare 247 candidați au luat note sub 5, iar 339 au avut note între 7 și 10.

Deficit de cadre medicale

În județul Bihor, funcționează zece spitale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, alte două spitale ale altor instituții și două spitale private. În total, pacienții din județ au acces la un număr de 3.960 paturi unde poate fi efectuată spitalizare continuă, din care 143 de paturi în spitalele private. Cu spitalizare de zi sunt 191 paturi, dintre care 85 în unitățile private, ne-a declarat Daniela Rahotă, director executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor.

Dintre cele două spitale închise în cadrul reformei sanitare, Spitalul Orășenesc Ștei funcționează în prezent cu același număr de paturi ca și la momentul închiderii. La a doua unitate închisă, Centrul de Sănătate Bratca, a fost înființat un cămin de bătrâni și un Centru de sănătate multifuncțional.

În sectorul medical public din județul Oradea lucrează 5.738 angajați. Sunt 446 medici și 563 medici rezidenți. Însă, există un deficit de cadre medicale în specializări precum Chirurgie cardiovasculară, Psihiatrie, Pneumologie, Reumatologie, Oftalmologie, ORL, Medicină de Laborator.

Cinci proiecte mari din fonduri europene

„În ultimii ani, ca urmare a descentralizării sistemului de asistenţă medicală spitalicească (trecerea spitalelor în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale), au fost realizate investiţii pentru modernizarea unităţilor spitaliceşti, finanţate atât din fonduri europene, cât şi fonduri alocate de consiliile locale care au în subordine spitale. În paralel există şi unităţi spitaliceşti private (Spitalul Pelican, Spitalul Euclid) care completează oferta de servicii medicale pentru populaţia judeţului Bihor”, spune Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.În ultimii patru ani, în sistem au fost derulate cinci mari proiecte din fonduri europene, în valoare cumulată de circa 3,1 milioane euro, de care au beneficiat Spitalul de Urgență Oradea, Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, spitalul privat Pelican din Oradea și Spitalul Orășenesc Aleșd.


Autostrada Bechtel, aproape de finalizare | România 4 you

PNL și UDMR s-au instaurat pe domeniul vămuit, pe vremuri, de Vasile Blaga | România 4 you


La acestea se adaugă alte 12 proiecte de reparații și dotări finanțate din surse locale cu aproape 17 milioane euro.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Romania 4 YOU

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate