Editura Evenimentul si Capital

Soluții pentru TVR: Moartea sau coma

Premierul Dacian Cioloș, alături de Călin Popescu Tăriceanu, Georgică Severin și Valeriu Zgonea, au căutat soluții pentru TVR FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 7 Comentarii | 808 Vizualizari

Premierul Dacian Cioloș spune că nu poate ajuta acum televiziunea publică cu bani de la Guvern. Poate peste câteva luni

Criza TVR a fost discutată ieri de Comisiile de cultură şi buget ale Parlamentului, după ce situaţia financiară a instituției s-a agravat în urma executărilor silite cerute de o parte dintre angajaţi, pentru obţinerea unor indexări salariale. Deși păreau la începerea ședinței optimiști, după două ore de discuții, parlamentarii n-au ajuns la vreo concluzie. Mai mult, după plecarea premierului Dacian Cioloș, după o oră și jumătate, sala s-a golit în mare parte. Televiziunea publică are conturile blocate și, după cum avertizează Irina Radu, șeful interimar, începând cu luna februarie nu mai sunt bani pentru taxe şi impozite la bugetul de stat, dar nici pentru salarii. Cea mai vehiculată soluție ar fi cea a schimbării legii privind organizarea şi funcţionarea SRTV, ceea ce ar permite intrarea instituției în insolvență și ar opri executările silite. Parlamentarii au vorbit și despre suprapopularea SRTV și incapacitatea conducerilor succesive de a face restructurare.

5% pentru producție, 50% pentru salarii

În 29 februarie TVR va pierde și o linie de credit importantă acordată de una dintre băncile partener. „În tot acest timp ne străduim totuşi să oferim ceva telespectatorilor şi să ducem România la Eurovision. Ultimul în topul interesului nostru din punct de vedere financiar este telespectatorul, cel pe care îl putem considera principalul nostru acţionar. În anul 2015, de exemplu, 50% dintre plăţi au reprezentat salarii, 20% datorii din trecut şi 5% au fost investiţii în producție. Nici măcar cinci oameni din 100 nu se mai uită la TVR”, a recunoscut Irina Radu. La ședință au participat Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, președinții Comisiilor de Cultură din Senat și Camera Deputaților, Georgică Severin și Gigel Știrbu, deputatul Viorel Ștefan, dar și premierul Dacian Cioloș, Ministrul Finanțelor, Anca Paliu și purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Suciu.Guvernul nu va da bani

Premierul Cioloș a spus că soluțiile ar trebui să vină dinspre Parlament, iar executivul va găsi modalitatea să le aplice. Prim-ministrul a subliniat că ar fi ilegală alocarea unor sume din partea guvernului pentru ajutor. „O rectificare nu se poate face înainte de luna iulie. Până atunci ar trebui găsite măsuri pentru a închide robinetul”, a spus premierul. „Suntem într- un moment în care trebuie să luăm decizii pe termen foarte scurt, dar cred că Parlamentul trebuie să îşi asume şi nişte decizii care să rezolve problema pe termen mediu şi lung”, a spus premierul.

„Soluția nu este să amânăm decesul. TVR intră în incapacitate de plată. Printre posibilitățile enumerate sunt insolvența și declararea falimentului, ceea ce presupune modificarea legii. S-a vorbit despre două modele – cel grecesc, adică închiderea și redeschiderea unei noi televiziuni, dar și cel britanic, al BBC-ului. În cel de-al doilea caz s-ar renunța complet la taxa TV și la publicitate, iar televiziunea va fi finanțată exclusiv de către stat. Modelul britanic nu cred că va putea să fie viabil în România, deoarece TVR ar deveni o jucărie în mâna politicului”, a spus în încheiere președintele Senatului.

Cum s-a ajuns aici?

Televiziunea publică a terminat anul 2015 cu pierderi cumulate estimate la 689 milioane de lei, mai mici cu opt milioane față de anul precedent, a anunțat Irina Radu (foto). TVR a adunat datorii istorice de peste 150 de milioane de euro. Mai mult, în urmă cu două săptămâni, aproape 950 de angajaţi ai TVR au obţinut în instanţă obligarea insituției la majorarea salariului lor de bază, alte procese cu acelaşi obiect fiind în derulare. Astfel, Televiziunea Română este obligată de instanţă să majoreze salariile de bază, cu indicii preţurilor de consum, şi să plătească diferenţele salariale rezultate în urma acestei majorări.


FOTO: Irina Radu


Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate