Editura Evenimentul si Capital

Soluţie pentru „deblocarea” autostrăzii Lugoj – Deva: liliecilor li se va construi o „peşteră de lux”

Autostrada Lugoj - Deva
Autor: | | 4 Comentarii | 408 Vizualizari

Dacă n-ar fi dat peste un cimitir ilegal şi peste o peşteră de lilieci, lotul 4 al autostrăzii Lugoj – Deva ar fi fost gata chiar încă din octombrie 2016. Lucrările sunt însă făcute doar pe jumătate. Problema cimitirului a fost rezolvată. Rămâne cea a liliecilor dintr-o „peşteră” aflată pe traseul viitoarei autostrăzi. Studiul de impact asupra mediului propune construirea altei „peşteri”, în apropiere.

Lucrările la lotul 4 de pe autostrada Lugoj – Deva au fost oprite total pe jumătate din distanţă în toamna lui 2015 (între Brănişca şi Şoimuş). Inspecţia de Stat în Construcţii (ISC) constatase atunci că nu exista autorizaţie de construire emisă de (culmea!) Ministerul Transporturilor pentru acea porţiune de aproximativ 10 kilometri. Ministerul n-a explicat niciodată de ce nu a emis autorizaţia, ci s-a mulţumit să susţină că acest act va fi eliberat după ce acordul de mediu pentru întreaga autostradă va fi revizuit. Procedura nu este încă finalizată. Un nou raport de impact asupra mediului a fost elaborat şi a fost prezentat public la finele lunii octombrie 2016, perioadă în care, în mod normal, porţiunea de autostradă ar fi trebuit finalizată sută la sută. Lotul 4 este construit de Spedition UMB, companie care, până să intervină ISC, avea cel mai bun ritm de lucru dintre firmele care lucrează la autostrada Lugoj – Deva.

Poate, la primăvară

Ingineri din cadrul firmei ne-au mărturisit că, dacă mâine s-ar putea reapuca de lucru, tot lotul ar fi gata în cel mult 12 luni, cu tot cu nodul rutier destul de complicat de la Şoimuş (care leagă autostrada de DN 76 Deva – Oradea şi de podul peste Mureş care duce spre DN 7). Nu se vor putea apuca de lucru decât, cel mai devreme, la anul în primăvară. Pe 25 – 26 octombrie s-au organizat dezbaterile publice în judeţele Timiş şi Hunedoara pe tema raportului de impact asupra mediului privind autostrada. După această fază, procedurile administrative pentru emiterea acordului de mediu revizuit şi, mai târziu, a autorizaţiei de construire vor mai dura câteva luni bune. Decizia finală privind acordul de mediu o va lua Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (fiind vorba de un proiect care se întinde pe mai multe judeţe). În plus, liliecii din „Peştera Tunel”, de lângă Şoimuş (la aproximativ 5 kilometri de Deva) vor trebui mutaţi, operaţiune care va dura, de asemenea, câteva săptămâni. Existenţa liliecilor dintr-o fostă pivniţă aflată pe traseul autostrăzii a blocat, de asemenea, lucrările.

Peşteră „all-inclusive” pentru lilieci

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate