Editura Evenimentul si Capital

Guvern: SOFTURI cumpărate în INSTITUȚIILE PUBLICE fără a fi folosite. Ce NEREGULI a descoperit Corpul de control al premierului și care este SUMA TOTALĂ a achizițiilor

Autor: | | 0 Comentarii | 201 Vizualizari

Corpul de control al premierului a descoperit că nouă ministere şi instituţii subordonate au plătit peste 110 milioane de lei pentru softuri instalate, dar nefolosite, neimplementate sau identificate cu dificultăţi în exploatare sau cu defecţiuni, din diverse cauze, informează Executivul într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, documentarea a constat în clarificarea unor aspecte legate de situaţia la zi a contractelor privind achiziţiile de produse software, stadiul execuţiei acestora, precum şi identificarea eventualelor situaţii de nefuncţionarea, neutilizarea sau expirarea produselor ori licenţelor software achiziţionate. 

Conform datelor obținute, 19 ministere și companii din subordine au încheiat peste 10.000 de contracte și plătit peste 3,1 miliarde de lei în ultimii 5 ani pe produse și licențe software. Firmele care au câștigat cei mai mulți bani din acest contracte sunt Siveco, Teamnet și UTI. Nouă ministere împreună cu unitățile aflate în subordine au plătit peste 110,2 milioane lei pentru produse/licențe software instalate, dar neutilizate, neimplementate sau identificate cu dificultati in exploatare sau cu defectiuni, din diverse cauze, se arata in analiza Corpului de control al Premierului.

"Legat de stadiul executării contractelor privind achiziţiile de produse software, s-a constatat că au fost finalizate aproape în totalitate, produsele software achiziţionate fiind instalate/utilizate în incinta entităţilor, însă au fost identificate şi anumite situaţii de nefuncţionare/neutilizare a acestora de către entităţile publice. Astfel, un număr de 9 entităţi publice împreună cu unităţile aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea acestora au plătit suma de 110.290.733,41 RON pentru produse/licenţe software instalate, dar neutilizate, neimplementate sau identificate cu dificultăţi în exploatare sau cu defecţiuni, din diverse cauze", se arată în comunicatul Guvernului. 

Executivul propune "aprofundarea acţiunii de documentare, în următoarele 12 luni, prin intermediul unor acţiuni de verificare punctuale efectuate de către structurile abilitate din cadrul ministerelor de resort (...) la nivelul tuturor entităţilor care au făcut obiectul acţiunii de documentare, cu informarea Corpului de control". 

Guvernul recomandă și înfiinţarea unei structuri specializate de control şi management la nivel central, precum şi la nivelul fiecărui minister, cu atribuţii în monitorizarea achiziţiilor, respectiv în implementarea şi utilizarea produselor software de către toate structurile administraţiei publice. 

Analiza Corpului de control s-a bazat pe informaţii solicitate de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Justiţiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Transporturilor, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic şi Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, precum şi pe date de la unităţile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora. 

DREPT la replică SIVECO

În urma publicării de către dv. a articolului ce face referire la SINTEZA NOTEI DE INFORMARE privind achizițiile de produse software realizate la nivelul ministerelor Guvernului României și unităților aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea acestora, în perioada 01.01.2011 - 31.07.2016”, comunicată de către Corpul de Control al Primului Ministru (CCPM), dorim să vă transmitem următoarele precizări:   -          Salutăm iniţiativele Guvernului României pentru diminuarea birocraţiei şi pentru promovarea transparenţei şi a bunelor practici IT din domeniul public.

-          Apreciem ca fiind foarte realiste concluziile explicit formulate în materialul recent dat publicităţii care afirmă că: "gradul de informatizare al administrației publice din România și al companiilor cu capital de stat este încă foarte redus", "la nivelul ministerelor nu există o strategie de informatizare, pe baza căreia să fie realizate achizițiile".

-          Considerăm că poziţia companiei noastre în topul furnizorilor de soluţii software pentru sectorul guvernamental, în România, dar şi în alte ţări din lume, este un diferenţiator pozitiv pentru SIVECO, atât din perspectiva competitivităţii la nivel european, cât şi a experienţei în derularea cu succes a unor proiecte complexe cu impact la nivel naţional.

-          Până în prezent, SIVECO România este singura firmă românească de software care furnizează servicii informatice direct către organisme ale Comisiei Europene.

-          În calitate de furnizor direct de soluţii informatice pentru Comisia Europeană şi pentru instituţii publice din alte ţări, compania noastră consideră că informatizarea e cea mai sigură modalitate de eficientizare a actului decizional în administraţie. 

-          SINTEZA NOTEI DE INFORMARE a CCPM relevă faptul ca SIVECO România nu se află în nici una dintre situaţiile de neconformitate referitoare la:

·         Produse/licențe software achitate, instalate, dar neutilizate;

·         Produse/licențe software achitate, neimplementate/neutilizate;

·         Produse/licențe software achitate, dar incompatibile cu sistemele de operare existente

-         Toate soluţiile implementate de către echipa SIVECO sunt funcţionale. 

-         În sinteza raportului CCPM, SIVECO România este menţionată într-o singură situaţie cu dificultăţi în exploatarea softului – cea de la Inspectoratul de Stat în Construcții. În acest proiect cota noastră de participare este de 3.8%. Componenta livrată de noi a fost recepționată cu bine.

-          Cota de piaţă de 12% a SIVECO, relevată de materialul CCPM, nu denotă o situaţie de concentrare a pieței, fiind sub cotele de piaţă deţinute de liderii ICT în diverse instituţii publice.

-          În ultimul an (dar nu numai), specialiştii noştri, experţi cu o carte de vizită competitivă la nivel internaţional, au fost sistematic solicitaţi să dea o mână de ajutor în situaţii critice pentru proiecte strategice. Proiectele publice de dimensiune naţională pot fi considerate de “misiune critică” deoarece au importante consecinţe sociale și economice. Am fost întotdeauna conştienţi de această uriaşă responsabilitate şi de aceea am răspuns întotdeauna prompt, în limita competenţelor şi a resurselor, tuturor solicitărilor din proiectele de acest fel.

Menţionăm că toate afirmaţiile de mai sus se referă strict la compania noastră, la situaţii pe care le cunoaştem în mod direct şi care au legătură cu aria noastră de expertiză şi responsabilitate.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate