Editura Evenimentul si Capital

Guvern: SOFTURI cumpărate în INSTITUȚIILE PUBLICE fără a fi folosite. Ce NEREGULI a descoperit Corpul de control al premierului și care este SUMA TOTALĂ a achizițiilor

Autor: | | 0 Comentarii | 216 Vizualizari

Corpul de control al premierului a descoperit că nouă ministere şi instituţii subordonate au plătit peste 110 milioane de lei pentru softuri instalate, dar nefolosite, neimplementate sau identificate cu dificultăţi în exploatare sau cu defecţiuni, din diverse cauze, informează Executivul într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, documentarea a constat în clarificarea unor aspecte legate de situaţia la zi a contractelor privind achiziţiile de produse software, stadiul execuţiei acestora, precum şi identificarea eventualelor situaţii de nefuncţionarea, neutilizarea sau expirarea produselor ori licenţelor software achiziţionate.

Conform datelor obținute, 19 ministere și companii din subordine au încheiat peste 10.000 de contracte și plătit peste 3,1 miliarde de lei în ultimii 5 ani pe produse și licențe software. Firmele care au câștigat cei mai mulți bani din acest contracte sunt Siveco, Teamnet și UTI. Nouă ministere împreună cu unitățile aflate în subordine au plătit peste 110,2 milioane lei pentru produse/licențe software instalate, dar neutilizate, neimplementate sau identificate cu dificultati in exploatare sau cu defectiuni, din diverse cauze, se arata in analiza Corpului de control al Premierului.

"Legat de stadiul executării contractelor privind achiziţiile de produse software, s-a constatat că au fost finalizate aproape în totalitate, produsele software achiziţionate fiind instalate/utilizate în incinta entităţilor, însă au fost identificate şi anumite situaţii de nefuncţionare/neutilizare a acestora de către entităţile publice. Astfel, un număr de 9 entităţi publice împreună cu unităţile aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea acestora au plătit suma de 110.290.733,41 RON pentru produse/licenţe software instalate, dar neutilizate, neimplementate sau identificate cu dificultăţi în exploatare sau cu defecţiuni, din diverse cauze", se arată în comunicatul Guvernului.

Executivul propune "aprofundarea acţiunii de documentare, în următoarele 12 luni, prin intermediul unor acţiuni de verificare punctuale efectuate de către structurile abilitate din cadrul ministerelor de resort (...) la nivelul tuturor entităţilor care au făcut obiectul acţiunii de documentare, cu informarea Corpului de control".

Guvernul recomandă și înfiinţarea unei structuri specializate de control şi management la nivel central, precum şi la nivelul fiecărui minister, cu atribuţii în monitorizarea achiziţiilor, respectiv în implementarea şi utilizarea produselor software de către toate structurile administraţiei publice.

Analiza Corpului de control s-a bazat pe informaţii solicitate de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Justiţiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Transporturilor, Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic şi Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul, precum şi pe date de la unităţile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora.

DREPT la replică SIVECO

În urma publicării de către dv. a articolului ce face referire la SINTEZA NOTEI DE INFORMARE privind achizițiile de produse software realizate la nivelul ministerelor Guvernului României și unităților aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea acestora, în perioada 01.01.2011 - 31.07.2016”, comunicată de către Corpul de Control al Primului Ministru (CCPM), dorim să vă transmitem următoarele precizări: - Salutăm iniţiativele Guvernului României pentru diminuarea birocraţiei şi pentru promovarea transparenţei şi a bunelor practici IT din domeniul public.

- Apreciem ca fiind foarte realiste concluziile explicit formulate în materialul recent dat publicităţii care afirmă că: "gradul de informatizare al administrației publice din România și al companiilor cu capital de stat este încă foarte redus", "la nivelul ministerelor nu există o strategie de informatizare, pe baza căreia să fie realizate achizițiile".

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate