Editura Evenimentul si Capital

Șocul stopării interceptărilor SRI. Specialiști în Drept văd în decizia CCR o revenire la normal

Decizia Curții Constituționale a României care, practic, scoate SRI-ul din „câmpul tactic” este una în măsură să reechilibreze balanța Justiției
Autor: | | 26 Comentarii | 4603 Vizualizari

Decizia, dar mai ales motivarea deciziei Curții Constituționale, prin care a fost declarată ca neconstituțională prevederea din Codul de Procedură Penală care permitea Serviciului Român de Informații să facă supravegheri tehnice în cauzele instrumentate de DNA și alte parchete, a luat prin surprindere și a stârnit polemici aprinse.

 În privința faptului că astfel se curmă o practică extrem de periculoasă, aceea prin care principalului serviciu de informații interne i s-au acordat, în afara cadrului legal, propriu democrațiilor autentice, atribuțiuni specifi ce organelor de urmărire penală, nu sunt multe de spus. Părerile nu sunt prea împărțite în această privință, cu excepția unor voci din presă, parchete și, pe alocuri, chiar și din avocatură. Dornici să lămurim pentru cititorii noștri consecințele ce vor urma aplicării deciziei CCR, ne-am adresat în acest sens unor specialiști, profesioniști ai Dreptului. Curentul predominant printre juriștii de primă mînă consultați de ziarul nostru, dezbrăcat de considerațiile de limbaj juridic, este unul de bun-simț, care spune, în esență, că „afacerile penale” trebuie tratate, în exclusivitate, de instituțiile competente în materie, doar în limitele Constituției, Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Daniel Morar, judecător CCR: „Nu poţi să fii și deţinător al unor informaţii enorme, importante şi să faci și dosare penale”

Cât timp am condus DNAul, SRI a avut un rol, hai să nu-i spunem periferic, dar a avut un rol în limitele legii. Ceea ce spunea legea este că serviciile de informaţii – acum toată lumea se cantonează pe SRI că e cel mai activ – trebuie să trimită la Parchete toate informaţiile pe care le obţin în cadrul activităţii specifice. Nu fac un favor nimărui – nici acestei ţări, nici DNA-ului, nici procurorilor – ofiţerii SRI trimit informaţiile la parchet, pentru că sunt obligaţi prin lege. Cealaltă atribuţie a serviciilor de informaţii – în speţă a SRI-ului – este de a asigura sprijinul logistic pentru interceptări, pentru că ei deţin toată logistica pentru interceptări în România şi toate interceptările se fac prin logistica SRI. Cam aici trebuie cantonată activitatea şi implicarea SRI în lupta anticorupţie. Pentru că atunci când, după 1990, li s-au luat serviciilor de informaţii atribuţiile judiciare s-a avut în vedere un lucru elementar: nu poţi să fii în acelaşi timp un deţinător al unor informaţii enorme, importante şi să şi poţi să faci dosare penale. Pentru că ai avea prea multă putere. De aceea, anticorupţia este în responsabilitatea totală şi expresă a procurorilor şi a ofiţerilor de poliţie, aşa cum Justiţia – vizavi de discuţia de acum, cum urmăresc cei de la SRI dosarele până la capăt – este în întregime atributul judecătorilor. Prin urmare, nu au legitimarea nici constituţională, nici legală de a face mai mult decât ce vă spun.“


FOTO: Daniel MorarCorneliu Turianu, avocat, fost judecător: „Înregistrările necoroborate cu probe serioase, nu sunt de luat în seamă, nu au valoare

EVZ: Domnule Turianu, ați fost judecător, președinte al Tribunalului București. Cum vedeți dvs. decizia CCR, care a decis ca înregistrările unor convorbiri dintre inculpații din dosare de corupție să fie eliminate, ce ați face dacă ați intra și acum în instanță?

- Aceste înregistrări depuse la dosar, dacă nu se coroborează cu alte probe serioase, nu sunt de luat în seamă, nu au valoare. Doar cu suport electronic nu se poate face un probatoriu complet. Orice judecător poate obliga procurorul să-și completeze porbatoriu care să-i susțină acuzațiile pentru că, repet, nu e suficientă transcrierea de pe o bandă magnetică.


FOTO:Corneliu TurianuOvidiu Buduşan, avocat, fost procuror: „Dacă procurorii respectă legea, le rămân la dosar alte probe”

„Nu vorbim neapărat de un efect, definiţia interceptărilor e de a se corobora cu celelalte mijloace de probă. Dacă procurorii respectă legea, le rămân la dosar alte probe. Problema spinoasă este în dosarele în care interceptările sunt singurele probe. Legea nu se aplică retroactiv, dar vor fi discuţii nesfârşite cu privire la ce e neconstituţional azi, iar ieri era constituţional. În privinţa interdicţiei SRI de a desfăşura acte de urmărire penală îmi aduc aminte geneza Legii 51/1991, care e o copie a legii franceze. Numai că în Franţa interceptările se folosesc strict pentru uzul Serviciilor, în proceduri administrative, precum expulzarea. La noi s-a deturnat această lege. Avem o decizie CEDO care declara vechea Lege 51 ca fiind impredictibilă. Am mai evoluat, în sensul că acum mandatul de interceptare e dat de un judecător, nu de procuror.”

Ioana Hîncu, avocat: „Dosarele unde există probe suficiente, nu vor fi afectate”

EVZ: Care va fi efectul deciziei în privința dosarelor aflate în faza premergătoare trimiterii în judecată?

- Dosarele unde există probe suficiente obţinute prin mijloace de probă şi procedee probatorii legale, nu vor fi afectate. Cele în care nu există destule asemenea probe, vor trebui completate în faza de urmărire penală.

- Care va fi efectul deciziei în privința dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată?

- Răspunsul este acelaşi: cercetarea penală se reia/completează, dacă nu există alte probe la dosar care să formeze convingerea instanţei asupra vinovăţiei şi răspunderii penale a inculpatului. Dacă circumstanţele procedurale permit, dosarul se va restitui procurorului pentru reluarea urmăririi penale. Dacă nu, cercetarea se va completa în faza de judecată.

- Cum va putea influența această decizie soarta dosarelor deja soluționate prin hotărâri judecătorești definitive?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate