Editura Evenimentul si Capital

Sociologul Mirel Palada POVESTEȘTE CE A SIMȚIT la prima întâlnire cu Marian Vanghelie: "Aveam dinții încleștați de SCÂRBĂ ȘI DISPREȚ” | Puterea cuvântului

Mirel Palada spune că românii nu trebuie să se supere pe clasa politică mai mult decât sunt supărați pe ei FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 18 Comentarii | 3212 Vizualizari

Nu doar programul de guvernare pe care l-au promis social democrații în campanie le-a adus victoria, ci și reprezentanții Partidului România Unită au „ajutat mult”, pentru că au spus alegătorilor „fix acelelași lucruri pe care le-ar fi spus și PSD, dar i-a fost rușine să le rostească”, este convins Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al PRU. Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, sociologul vorbește și despre dispariția bruscă a lui Sebastian Ghiță, despre liderii „terminați” politic, dar și despre ce-l face pe Marian Vanghelie să fie considerat un bun politician

- Ileana Ilie Ungureanu: Obiectivul PRU de a intra în Parlament nu a fost atins. Sunteți dezamăgit de rezultatul obținut la alegeri?

- Mirel Palada: Da. Mă așteptam să intrăm în Parlament, tendința era clar crescătoare, dar asta nu înseamnă că nu mergem înainte.

- Dar v-a trecut măcar o secundă prin cap să vă înscrieți într-un alt partid?

Mirel Palada- Nu. Am făcut pasul în politică împreună cu Victor Ponta, pentru că am crezut foarte mult în el. Nu am intrat în PSD la vremea respectivă, nu m-am gândit să intru nici acum.

- Ați făcut vreo analiză internă în partid? Ce nu a mers cum ar fi trebuit în campanie?

Mirel Palada- Simplu și ironic: PSD-ul a fost perceput ca fiind adevăratul PRU. Inclusiv Victor Ponta a spus că cei de la PRU spun tot ceea ce gândeşte şi PSD, care nu are curajul s-o spună.

- Și a contribuit asta la succesul PSD?

Mirel Palada- Da, indirect. PSD-ul a avut o strategie de comunicare și de adaptare performantă, în sensul că au luat din aer ideile care pluteau și care evantual erau spuse de competitorii lor politici, și-au dat seama de justețea lor, au avut înțelepciunea să nu le critice, să nu le modifice, și fiindcă ei sunt o voce politică mult mai vizibilă și mult mai credibilă, lumea a asimilat acele idei ca și cum ar fi fost ale PSD.

- Confuzie a creat și faptul că fostul premier Victor Ponta părea a fi cu un picior în barca PSD și cu celălalt în cea a PRU?

Mirel Palada- Cu siguranță. Nu a venit să tranșeze clar ideea, să spună: vin acolo sau rămân aici. Eu, și alții din jurul meu, am crezut cu sinceritate că Victor Ponta se va alătura echipei PRU, acesta fiind unul din motivele pentru care am ales să fac acest prim pas în politică. Acum, că sunt în această echipă, nu îmi este rușine să rămân aici.

- Chiar dacă se întâmplă lucruri interesante care afectează și partidul? Membru important în PRU, Sebastian Ghiță a devenit oficial cel mai căutat român...

Mirel Palada- Sunt și subiecte sensibile la adresa partidului. Face parte din jocul de putere din România.

- Sebastian Ghiță e un pion?

Mirel Palada- Nu, este un vector de putere. O televiziune este o putere. O colecție de idei pertinente este o putere. O persoană cu resurse materiale ale lui Sebastian Ghiță și cu relațiile pe care le are el e o putere. Este o persoană care a construit ceva de manieră perseverentă, însă clar în legătură și cu alte instituții ale statului. Și felul în care el este hăituit acum se datorează faptului că asistăm la o luptă de putere.

- Pentru Victor Ponta ce rol vedeți în continuare? Decorativ?

Mirel Palada- Va urma o perioadă de reflecție și de redefinire politică a dânsului. E clar că în 2017 are un rol mai puțin important de jucat, nu are nicio funcție de însemnătate, nicio poziție de decizie, dar are 46 de ani și până la venerabila vârstă de 87 de ani, la care se retrag de obicei politicienii, mai e mult.

- PSD a numit un cabinet marionetă?

Mirel Palada- Asta face parte din arsenalul opoziției, din eforturile lor disperate de a țopăi pe margine și de a striga: Aoleu, catastrofă! Opoziția are la dispoziție patru ani, sper eu opt ani, să se înțelepțească, și să-și dea seama că jumătate din populația României le-a dat un vot de blam și că ar fi cazul să se uite mult în oglindă, înainte să facă afirmații.

- Sunt nume puțin vizibile, iar altele, cu experiență în politică și diplomație, sunt controversate... și mă refer la Teodor Meleșcanu, care a mai ocupat postul de ministru de Externe.

Mirel Palada- Consider că Meleșcanu aduce un plus de înțelepciune și de stabilitate, că transferul din administrația locală a unor persoane, cum ar fi Lia Olguța Vasilescu, care a dovedit pricepere și capacitate organizatorică în Craiova, e un plus de valoare. Mai sunt miniștrii din cabinetul Ponta care și-au reluat exact aceeași poziție, cum ar fi Florin Jianu, la IMM-uri, sau Ionuț Vulpescu, la Cultură. Experiență are și Sevil Shhaideh, care a crescut organic foarte frumos în zona administrației centrale.

- Că tot ați adus vorba, ce spuneți de linșajul public la care a fost supusă Sevil Shhaideh?

Mirel Palada- O mârlănie securistică de cea mai joasă speță, care arată capacitatea celor din zona echipei Iohannis de a gestiona o luptă politică. Uite că ea este vicepremier și toate acuzele care i-au fost aduse dintr- odată nu mai sunt valide. Ce mi-e premier, ce mi-e vicepremier...

- De acum înainte, Guvernul Grindeanu trebuie săși pună în practică majorările salariale, reducerea șomajului și beneficiile fiscale, promise pentru companii. E interesant de văzut dacă toate aceste angajamente electorale se vor regăsi integral și în programul de guvernare.

Mirel Palada-Lucrurile sunt nuanțate. Nu există bine și rău, nu există 100% și 0%. Toate aceste promisiuni sunt și necesare, și posibile. România are o creștere economică sănătoasă, sustenabilă, de care nu beneficiază poporul, ci insulele Seychelles. Acea creștere economică se duce de-o manieră sifonatoare în zona multinaționalelor și a tuturor companiilor, care beneficiind de spijinul tehnocraților au făcut tot posibilul să nu dea bani celor care contribuie cu munca lor, ci celor care contribuie cu capitaluri.

- Vreți să spuneți că învingători din lupta dintre capital și forța de muncă sunt cei care pun banii...

- Exact. În România, ăla care pune sudoarea stă, deocamdată, pe margine și se uită cum se scurg banii în străinătate.

Scurt CV:

Sociologul Mirel Palada este cunoscut pe internet datorită blogului său Turambar. Născut în comuna Telega (Prahova), locuiește de mai bine de 20 de ani locuiește în București, oraș pe care-l consideră un „mare Ankh- Morpork balcanic murdar și viu și isteric și urât și vesel și plin de oportunități“. În perioada 1991-1995 a urmat studiile Facultății de Matematică, pe care le-a întrerupt în favoarea celor de la Facultatea de Sociologie (1995-1999). Între 2000 și 2003 a lucrat pentru departamentul de cercetare și dezvoltare al Media PRO, iar apoi a fost director de cercetare la Centrul Național Media, unul din grupurile mass-media private din România (Național TV, N24, Favorit TV), până în 2006. În ceea ce privește cariera politică, Mirel Palada a fost consilier al premierului Victor Ponta pe probleme de strategii guvernamentale, a fost și purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, iar în prezent deține institutul de sondare a opiniei publice Sociopol și este purtător de cuvânt al PRU.„Dragnea nu a putut fi prim-ministru printr-o șmecherie de lege”

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate